ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΦΤΙΑΧΝΩ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ – ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ταπερίστας Β΄ τάξη

ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ταπερίστας Β΄ τάξη

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΦΤΙΑΧΝΩ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες προσέγγισης της γνώσης για τη διατροφή και τις διατροφικές συνήθειες μας, εκ μέρους των μαθητών της Β’ τάξης Δημοτικού, πραγματοποιήθηκαν μέσα από τις εικαστικές τέχνες.

Μέσω της τέχνης στόχος μας, είναι ο/η μαθητής/τρια: να ερευνά και να πειραματίζεται με διάφορα υλικά δημιουργώντας εικαστικά έργα, να εκφράζει ιδέες, εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από τα έργα του, να ανακαλύπτει ότι η τέχνη είναι ένας σπουδαίος τρόπος έκφρασης, και να χρησιμοποιεί την τέχνη, για να αναπτύσσει εκτίμηση για αυτήν αλλά και επιθυμία για συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Οι τέχνες βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν και τα μαθαίνει να σκέφτονται μέσω των υλικών για να κάνουν τις εικόνες πραγματικότητα (Eisner, 2002). Η Laurie Schneider Adams (2006) αναφέρει πόσο σημαντικές είναι οι εικαστικές τέχνες επειδή ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι εικόνες βρίσκονται παντού, αποδεικνύοντας την τεράστια απήχησή τους.

Μέσα από τις δραστηριότητες που κάναμε επιδιώχθηκε να εκπαιδευτούν οι μαθητές σε θέματα σωστής και υγιεινής διατροφής αλλά παράλληλα να ευαισθητοποιηθούν στις εικαστικές τέχνες. Το θέμα της υγιεινής διατροφής στην παιδική ηλικία σήμερα κρίνεται απαραίτητο καθώς τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

Στην πρώτη σχολική ηλικία, η ανάπτυξη των παιδιών είναι πιο αργή αλλά με σταθερό ρυθμό, και αντίστοιχα αργά, αυξάνεται η διαιτητική τους πρόσληψη. Ο χώρος και τα ενδιαφέροντα του παιδιού αλλάζουν, αφού περνά ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στο σχολείο, ή σε άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ζαμπέλα (2003), τα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας δέχονται επιρροές από τους συνομηλίκους, τους ενήλικες ( δάσκαλοι, προπονητές, πρότυπα των μέσων μαζικής ενημέρωσης κλπ).

Η διατροφή λοιπόν είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ανάπτυξη και την υγεία των παιδιών. Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και για την πρόληψη νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες, περί σωστής διατροφής, συνιστούν τα παιδιά να λαμβάνουν επαρκείς μερίδες από όλες τις ομάδες τροφίμων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας, οι οποίες καλό είναι να κατανέμονται σε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας παρουσιάζει συνεχή άνοδο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας.

 

Η Ευρώπη είναι μετά τις Η.Π.Α, η δεύτερη ήπειρος με τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρβαρων και παχυσαρκίας σε παιδιά ανά την υφήλιο.

Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται ως ένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα και η υψηλή διατροφική της αξία αποδεικνύεται από ένα πλήθος μελετών. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής διατροφής είναι η καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, μη επεξεργασμένων δημητριακών (ολικής άλεσης) και γαλακτοκομικών προϊόντων, η κατανάλωση πουλερικών, οσπρίων και ψαριών σε εβδομαδιαία βάση καθώς και η χρήση ελαιόλαδου.

 

Με τους μαθητές συζητήσαμε για τη μεσογειακή διατροφή, την πυραμίδα διατροφής, την παχυσαρκία και παίξαμε παιχνίδια ρόλων. Στην πρώτη δραστηριότητα, ασχοληθήκαμε με την αφήγηση του παραμυθιού: «Η πριγκίπισσα Ρούλα που ήταν γεματούλα», από τις εκδόσεις οσελότος. Το συγκεκριμένο παραμύθι μιλάει για την παχυσαρκία και την αυτοπειθαρχία. Μιλήσαμε για την παχυσαρκία και συνεχίσαμε με ερωτήσεις κατανόησης. Στη δεύτερη δραστηριότητα οι μαθητές ζωγράφισαν την αγαπημένη τους σκηνή από το παραμύθι, με σκοπό να γίνει η πρώτη σύνδεση διατροφικής αγωγής με τις εικαστικές τέχνες. Στην τρίτη δραστηριότητα  οι μαθητές παρατήρησαν έργα καλλιτεχνών που είχαν ως θέμα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων και καλλιτεχνών που παρατήρησαν οι μαθητές με θέμα: τα φρούτα και τα λαχανικά

lytras

Ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας

 

sezan

Ζωγράφος Πολ Σεζάν

 

iakovidis                   geralis

Ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης         Ζωγράφος Γεραλής Λουκάς

 

gerdes

φωτογράφος Klaus Enrique Gerdes,

Η τέχνη βρίσκεται παντού έτσι και  οι μικροί μαθητές μας δημιούργησαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Ταπερίστας υπέροχες φατσούλες με υλικά από την κουζίνα της μαμάς. Θαύμασαν έργα καλλιτεχνών και σκέφτηκαν να δημιουργήσουν κι αυτοί τα δικά τους έργα τέχνης με θέμα τη διατροφή και συγκεκριμένα το δεκατιανό. Όλοι οι μαθητές συμφώνησαν να κάνουν φατσούλες με φρούτα, λαχανικά κλπ. και να τις φωτογραφίσουν….

Επίλεξαν διαφορετικά υλικά από την κουζίνα της μαμάς και πολλά φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλια, μπανάνες, μήλα, πιπεριές, ελιές, μαρούλια κ.α) κι έφτιαξαν ο καθένας υπέροχες φατσούλες με διαφορετικούς συνδυασμούς γιατί το φαγητό δεν είναι απλώς για να το μαγειρεύεις. Το φαγητό είναι για να το σχεδιάζεις και να το χαίρεσαι κι από αισθητικής άποψης.  .

Ιδού οι φατσούλες μας. Συγνώμη τα έργα τέχνης ήθελα να πω…!!!

Έργα τέχνης των μικρών καλλιτεχνών μας με θέμα: Δημιουργώ φατσούλα με φρούτα και λαχανικά

 

pic1                 pic                    IMG 20220120 155523   

IMG 20220120 171548 2                      pic3         IMG 20220119 185056 copy                 girl     IMG 20220119 204336    20220119 155005      IMG 20220119 133819

 thumbnail

 

5 σχόλιαστο “ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΦΤΙΑΧΝΩ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΦΑΤΣΟΥΛΕΣ – ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Ταπερίστας Β΄ τάξη

  1. Καλή αρχή στους μεγάλους “Ταπερίστες” της Β’ Τάξης του Δ.Σ. Χάλκης. Εξαιρετικά τα έργα τους με πολύ φαντασία και μεράκι. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας. Μη ξεχνάτε να μας ενημερώνετε.

    • Οι Ταπερίστες της Β ΄τάξης του Δ.Σ. Χάλκης Λάρισας, σας ευχαριστούν θερμά για τα καλά σας λόγια και το αίσθημα της παρώθησης που έχουν λάβει μέσα από αυτά.

  2. Μπράβο στους μικρούς ‘Ταπερίστες’ της Β’ Τάξης του Δ.Σ. Χάλκης. Εξαιρετική δουλειά με πολύ φαντασία και μεράκι. Καλή συνέχεια και μη ξεχνάτε να μας λέτε τα νέα σας.
    Κατερίνα Πυριόχου Π.Ο. ΚΠΕ Αρναίας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *