Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές/τριες Α/θμιας

Σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστημιακό Μουσεο Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας θα υλοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

1.Εμείς οι τυπογράφοι

Θεματολογία: Τυπογραφία και παιχνίδι

Στόχος: Γνωριμία με την τυπογραφία αλλά και με το μουσείο

Κοινό αναφοράς: Μαθητές Δημοτικού Δ και Ε

Χώρος διεξαγωγής: Συλλογή Τυπογραφίας, Ιωάννη Θεοτόκη 72( 2ος όροφος)

Διάρκεια:60΄

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εμείς οι τυπογράφοι» απευθύνεται σε μαθητές/τριες Δημοτικού και στοχεύει στη γνωριμία των συμμετεχόντων/ουσών με την γέννηση της τυπογραφίας μέσω του παιχνιδιού και άλλων βιωματικών μεθόδων. Στη πρώτη δραστηριότητα, οι συμμετέχοντες καλούνται να υποδυθούν τους/τις εργαζόμενους/νες σε ένα τυπογραφείο σύμφωνα με μια ιστορία που περιγράφει μια μέρα στην δουλειά του τυπογράφου. Και στην δεύτερη, οι μαθητές/τριες θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία για το τυπογραφείο και θα την τυπώσουν με πραγματικά τυπογραφικά μηχανήματα και τη βοήθεια των εμψυχωτών στο Μουσείο.

2.Αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση μέσω της τέχνης

Θεματολογία: Ενσυναίσθηση

Στόχοι:

  • Η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης
  • Η γνωριμία με την τυπογραφία και το Μουσείο.

Κοινό αναφοράς: Μαθητές Α΄ και Β΄ δημοτικού

Χώρος διεξαγωγής: Συλλογή Τυπογραφίας, Ιωάννη Θεοτόκη 72( 2ος όροφος)

Διάρκεια: 60΄

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση μέσω της τέχνης» απευθύνεται σε παιδιά Α΄ και Β΄ τάξης.  Στόχος είναι η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και η γνωριμία των μαθητών/τριών με την τυπογραφία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αφήγηση ενός ψηφιακού βιβλίου με τίτλο «Η παλέτα των συναισθημάτων» και διαδραστικά παιχνίδια που θα χρειαστούν τον αυθορμητισμό και τη φαντασία των παιδιών.

3.Η συνωμοσία των γραμμάτων

Θεματολογία: Τυπογραφία

Στόχος: Η γνωριμία των μαθητών/τριών με την παραδοσιακή μέθοδο της τυπογραφίας

Κοινό αναφοράς: Μαθητές/τριες Α΄ και Β΄ Δημοτικού

Χώρος διεξαγωγής: Συλλογή Τυπογραφίας, Ιωάννη Θεοτόκη 72( 2ος όροφος)

Διάρκεια: 60΄

Η εκπαιδευτική δράση «Η συνωμοσία των γραμμάτων» απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α΄ και Β΄ τάξης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Γνωριμία με το χώρο- ξενάγηση, αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργία βιβλίου και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

4.Κρατάμε το σπίτι μας καθαρό

Θεματολογία: Ανακύκλωση

Στόχοι: Καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης

Κοινό αναφοράς: Μαθητές/τριες Γ΄- Δ΄ Δημοτικού

Χώρος διεξαγωγής: Συλλογή Ιστορίας του σχολείου και της εκπαίδευσης (Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας), Σκριπερό

Διάρκεια: 80΄

Η δράση «Κρατάμε το σπίτι μας καθαρό» απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γ΄- Δ΄  Δημοτικού. Μέσα από τη συζήτηση και το παιχνίδι στόχος είναι η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των συμμετεχόντων. Αρχικά θα γίνει μια ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου και στη συνέχεια συζήτηση για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης. Έπειτα θα ακολουθήσει ένα ομαδικό παιχνίδι «κρυμμένης ανακύκλωσης». Στο τέλος θα δοθεί στα παιδιά ενθύμιο, ένας σπόρος για να τον φυτέψουν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.

5.Γίνε Μουσειολόγος/ Curatingforkids

Θεματολογία: Μουσειολογία, Επιμέλεια εκθέσεων

Στόχοι:

  • Γνωριμία με τον κλάδο της Μουσειολογίας
  • Διαμόρφωση σκεπτικού επάνω στο πως στήνεται μια έκθεση

Κοινό αναφοράς: Μαθητές/τριες Δημοτικού (προσαρμόζεται αναλόγως την τάξη)

Χώρος διεξαγωγής: Συλλογή Ιστορίας του σχολείου και της εκπαίδευσης (Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας), Σκριπερό

Συνολική διάρκεια δράσης: 60΄

Διαθέσιμη από τον Νοέμβριο 2021

Μέσα από τη δράση θα επιχειρηθεί η γνωριμία των συμμετεχόντων με τον κλάδο της Μουσειολογίας και της Επιμέλειας εκθέσεων. Με βιωματικές προσεγγίσεις οι μαθητές θα κατανοήσουν τι περιλαμβάνει η διαδικασία μέσω της οποίας στήνεται η έκθεση ενός μουσείου, ποια είναι τα στάδια και πως το κάθε αντικείμενο έχει πολλές «αναγνώσεις». Στο τέλος θα δημιουργήσουν και την δική τους έκθεση με τα αντικείμενα που θα τους έχει ζητηθεί να φέρουν μαζί τους στο Μουσείο.

 

 Προγραμματισμός δράσεων 2021 -2022

Κάθε Δευτέρα και κάθε Παρασκευή από την 1η Οκτωβρίου και ως 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται οι δράσεις που αφορούν στο χώρο «Συλλογή Τυπογραφίας, Ιωάννη Θεοτόκη 72( 2ος όροφος)»

 

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη από την 1η Οκτωβρίου και ως 20 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιούνται οι δράσεις που αφορούν στη  «Συλλογή Ιστορίας του σχολείου και της εκπαίδευσης (Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας), Σκριπερό»

 

Οι επισκέψεις θα γίνονται ΜΟΝΟ ανά τμήμα. Πριν την επίσκεψη απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικοινωνία με την Υπεύθυνη των προγραμμάτων του μουσείου κ. Τσούκα Μαρία, τηλ. 2661087439

 

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους τηλεφωνικά στην Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης.

 

Μέτρα υγειονομικής προστασίας στο Μουσείο

Σύμφωνα με τo ΦΕΚ 4187/Β/10-9-2021 για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΦΕΚ 4206/Β/12-9-2021 για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας:

 

 

Οι μαθητές/τριες κάτω των 12 ετών θα πρέπει να φέρουν μαζί τους:

  • Βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή
  • Δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self-test)-Σχολική Κάρτα αρνητικού αποτελέσματος 24 ωρών.

 

Οι εκπαιδευτικοί-συνοδοί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
  • Βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου ή
  • Βεβαίωση εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test).

 

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και η υγιεινή των χεριών με τη χρήση υγρού αντισηπτικού.

Αφήστε μια απάντηση