Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές Α/θμιας

Σας ενημερώνουμε ότι το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου θα υλοποιήσει τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα:

 

Εμείς οι τυπογράφοι (Νοέμβριος 2020 και Απρίλιος 2021)

Σχεδιασμός: Παντελίνα Ταραζά

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «εμείς οι τυπογράφοι» απευθύνεται σε παιδιά Δ-ΣΤ Δημοτικού και θέτει ως στόχο να τα ενημερώσει  σχετικά με την γέννηση της τυπογραφίας  αλλά και να τα βοηθήσει να ανακαλύψουν  μέσω της  ξενάγησης και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων την ομορφιά του Μουσείου. Στη πρώτη δραστηριότητα αφού έχει προηγηθεί η ξενάγηση και η συζήτηση, τα παιδιά καλούνται να υποδυθούν τους εργαζόμενους  σε ένα τυπογραφείο βασιζόμενα στην  αφήγηση μιας ιστορίας η οποία περιγράφει την ημέρα στην δουλεία τους με εναλλαγές στην διάθεση και τις κινήσεις. Τέλος ακολουθεί  το παιχνίδι μιμήσεων στο οποίο τα παιδιά καλούνται να αναπαραστήσουν με το σώμα τους  και το πρόσωπο τους έργα τέχνης όπως  πίνακες, αγάλματα , εικόνες. Με αρκετό παιχνίδι και συζήτηση η μέρα μας ως τυπογράφοι θα περάσει ευχάριστα!

Θα πραγματοποιηθεί στη Συλλογή Τυπογραφίας που στεγάζεται στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.

Η συνωμοσία των γραμμάτων (Δεκέμβριος 2020 και  Φεβρουάριος 2021)

Σχεδιασμός: Όλγα Γιάννη, Γιώτα Βασιλειάδου

Το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου θα υλοποιήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η συνωμοσία των γραμμάτων» για τους μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.  Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα μας ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο του βιβλίου, θα μάθουμε την ιστορία του και θα φτιάξουμε και το δικό μας βιβλίο. Και φυσικά παίζοντας θα μάθουμε τι σκάρωσαν τα γράμματα και θα τα φέρουμε στο σωστό δρόμο!

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Ιονίου Πανεπιστημίου επί της οδού Ιωάννη Θεοτόκη 72( 2ος όροφος).

Διάρκεια προγράμματος: 1 ώρα 30 λεπτά

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Γνωριμία με το χώρο- ξενάγηση, αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργία βιβλίου και παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού.

Ανακαλύπτοντας τη Μαγεντία (19 Μαρτίου 2021)

Σχεδιασμός: Ευγενία Πετροπούλου

Η εκπαιδευτική δράση «ανακαλύπτοντας την Μαγεντία» θα πραγματοποιηθεί στη Συλλογή Τυπογραφίας που στεγάζεται στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Σκοπός της δράσης είναι τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και την μουσική να κατανοήσουν την ιστορία και την σημασία της τυπογραφίας, να δημιουργήσουν, να ασκήσουν την παρατηρητικότητα τους, να φανταστούν και να διασκεδάσουν. Γιατί, αν τα παιδιά παίζουν στο μουσείο, αυτό τα βοηθά μεγαλώνοντας να βλέπουν το μουσείο ως ένα διασκεδαστικό χώρο, άνετο και φιλόξενο.

Κρούει ο Κώδων.. Ξανά! (14 Μαΐου 2021)

Σχεδιασμός: Ευγενία Πετροπούλου

Ο σκοπός της δράσης είναι η σχολική συλλογή του Πανεπιστημιακού Μουσείου Ιονίου Πανεπιστημίου να παρουσιαστεί με έναν διαφορετικό, καινοτόμο τρόπο που θα βοηθήσει τον επισκέπτη στη μαθησιακή διαδικασία μέσω της μουσικής και των μουσειακών αντικειμένων της συλλογής σε συνδυασμό με τεχνολογικά μέσα. Επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός αισθήματος νοσταλγίας για τον επισκέπτη, η θύμηση της αγνής παιδικής ηλικίας και η γνωριμία με το πανεπιστημιακό μουσείο.

Χώρος διεξαγωγής: Σχολικό Μουσείο Κέρκυρας, Σκριπερό

Προγραμματισμός δράσεων 2020 -2021

  • Στους μήνες που δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία προτεινόμενες ημέρες είναι η Τρίτη και η Πέμπτη με δυνατότητα ευελιξίας σύμφωνα και με την διαθεσιμότητα του σχολείου.
  • 10 – 12 μαθητές ανά δράση (Σε περίπτωση μεγαλύτερου τμήματος θα χωρίζεται σε δύο ομάδες με μέγιστο αριθμό τους 12 συμμετέχοντες)

Νοέμβριος 2020

Εμείς οι τυπογράφοι

Δεκέμβριος 2020

Η συνωμοσία των γραμμάτων

Φεβρουάριος 2021

Συνωμοσία των γραμμάτων

Μάρτιος 2021

Ανακαλύπτοντας τη Μαγεντία (19/03/2021)

Απρίλιος 2021

Εμείς οι τυπογράφοι

Μάιος 2021

Ο κώδων χτυπάει… ξανά (14/05/2021)

 

Προτεραιότητα θα δοθεί στους/στις εκπαιδευτικούς που υλοποιούν πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται μπορούν να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα για τη δήλωση συμμετοχής. Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων θα έρθει σε επαφή μαζί σας, ώστε να προγραμματιστεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

 

 

https://forms.gle/T1UDJhptU76p5sJw6

Αφήστε μια απάντηση