Eπιμορφωτικό Sεμινάριο για ΣΕΕ & Eκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπ/σης «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα: Εφαρμογή στην Εκπαίδευση και τις Νέες Τεχνολογίες

Το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας /Πολιτιστικά θέματα δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) (www.opi.gr) διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της Αχαΐας, με θέμα: «Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα: Εφαρμογή στην Εκπαίδευση και τις Νέες Τεχνολογίες», που θα υλοποιηθεί την

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020,

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών,*

ώρες 11:00 -14:00 μ.μ.

Οδηγίες  Χάρτης

Το σεμινάριο έχει σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας σχετικά με θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και με τη σημασία του έργου των δημιουργών (συγγραφέων, εικαστικών, φωτογράφων, μουσικοσυνθετών, δημιουργών λογισμικού, κλπ.) και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων (τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών, εκδοτών, παραγωγών ταινιών και δισκογραφικών εταιρειών), ζητήματα ιδιαίτερα σημαντικά στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική όσο και στο πλαίσιο υλοποίησης Πολιτιστικών Προγραμμάτων και γενικότερα Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι εφαρμογές της πνευματικής ιδιοκτησίας στην εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες και θα παρουσιαστεί υλικό για χρήση μέσα στην τάξη, ενώ θα συμμετάσχει με παρέμβαση δημιουργός ή εκτελεστής καλλιτέχνης.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν από ένας έως δύο εκπαιδευτικοί από κάθε σχολική μονάδα –αναλόγως του συνολικού αριθμού των δηλώσεων συμμετοχής– με απαραίτητη προϋπόθεση τη ρύθμιση του Ωρολογίου Προγράμματος της σχολικής μονάδας κατά τρόπο που να μην παρακωλυθεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μέχρι και την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2020 μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/7wGKGWshcJrqyD5E9.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τους νέους και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου για την Πνευματική Ιδιοκτησία». Το πρόγραμμα είναι διακρατικό, χρηματοδοτούμενο από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στη σύγχρονη κοινωνία και το ρόλο της ως καθοριστικού παράγοντα για την προώθηση της δημιουργικότητας και του πολιτισμού. Πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του ΟΠΙ στον τομέα της εκπαίδευσης είναι διαθέσιμες στο www.copyrightschool.gr. Το Πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:

11.00-11.15: Προσέλευση – εγγραφές

11:15 – 11:30: Χαιρετισμοί από τον Περιφερειακό Δ/ντή Α-θμιας & Β-θμιας Εκπ/σης Δ. Ελλάδας κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, τον Οργανωτικό Συντονιστή ΠΕΚΕΣ Δ. Ελλάδας κ. Σπυρίδωνα Παπαδάκη, τον Δ/ντή Β-θμιας Εκπ-σης Αχαΐας κ. Γεώργιο Αφράτη και εκπρόσωπο του ΟΠΙ.

11:30 – 12:15: Πνευματική Ιδιοκτησία και Συγγενικά Δικαιώματα – Βασικές αρχές / Εφαρμογές στην εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες. Εκπρόσωπος ΟΠΙ  (Μουστάκα Ε.)

12:15 – 13:15: Εκπαιδεύοντας τους νέους και τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπ/σης για την Πνευματική Ιδιοκτησία/ Υλικό για χρήση μέσα στην τάξη. Εκπρόσωπος ΟΠΙ  (Κοκκίνου)

  • Παρέμβαση δημιουργού/ερμηνευτή καλλιτέχνη (Φάμελος Μ.)

13:15 – 14:00: Συζήτηση

Η όλη διοργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου, καθώς και η μετακίνηση των συμμετεχόντων θα γίνει χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

Παρακαλούνται οι κ. Δ/ντές-ντριες να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους και στα προσωπικά τους email.