Ο ποιητής Βασίλης Ρούβαλης στο Πειραματικό Λύκειο

VRouvalis
Σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015  επισκέφθηκε το σχολείο μας ο γνωστός συγγραφέας, δημοσιογράφος, μεταφραστής και εκδότης κ. Βασίλης Ρούβαλης, μετά από πρόσκληση της φιλολόγου του σχολείου μας κ. Βαρβάρας  Ρούσσου. Κατά τη διάρκεια της 3ης και 4ης ώρας, στο μάθημα της Λογοτεχνίας, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Ρούβαλη, στο πλαίσιο εργασίας των μαθητών με θέμα «Η ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη».  Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η επιρροή του Μίλτου Σαχτούρη σε νεότερους Έλληνες ποιητές. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα γενικού ενδιαφέροντος σχετικά με την νεοελληνική λογοτεχνία. Μετά το πέρας της συνάντησης με τους μαθητές, ο κ. Ρούβαλης συνομίλησε με φιλολόγους του σχολείου σχετικά με τη διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Λύκειο.

Ο Βασίλης Ρούβαλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα, με καταγωγή από το Βερίνο Αχαΐας και την Κορώνη Μεσσηνίας. Σπούδασε Βυζαντινή-Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Δημιουργική Γραφή.

Δημοσιογραφεί σε εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Απογευματινή, Αυγή), στο ραδιόφωνο (Β’ Πρόγραμμα – ERTOPEN) και στην τηλεόραση, σε πλήθος πολιτιστικών περιοδικών και τοπικών εφημερίδων ως συντάκτης είτε αρχισυντάκτης. Εξέδωσε το μουσικό περιοδικό B-Side. Δημιούργησε και διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση (.poema..). Είναι εκδότης του ομότιτλου οίκου καθώς και των εκδόσεων Γραφομηχανή.

Στο συγγραφικό έργο του περιλαμβάνονται 18 τίτλοι από τον χώρο της ποίησης, του διηγήματος, της μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί με λογοτεχνικά έντυπα (Το Δέντρο, Ποίηση, Αντί, Διαβάζω, Δέκατα, Να Ενα Μήλο, Ιδεοδρόμιο, Πόρφυρας, Bookmarks, Μόνο, Εντευκτήριο, Απηλιώτης, Ηριδανός, Μικρό Πεζό κ.ά.) δημοσιεύοντας κείμενα και κριτικά σημειώματα.

Αποσπάσματα από το έργο του έχουν μεταφραστεί σε εκδόσεις, ανθολογίες και περιοδικά του εξωτερικού: ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, αγγλικά, εβραϊκά, τσέχικα, πολωνικά, σερβοκροάτικα. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί στον χώρο των εικαστικών τεχνών (βίντεο Ανάμεσα, με ποιητικούς αφορισμούς και εικόνες – Παναγιώτης Τεμπελόπουλος, 2013 & φωτογραφική σειρά Λέξεις : Θάλασσα (ομαδική έκθεση “Βίοι Παράλληλοι” της Εταιρείας Συγγραφέων, ατομική έκθεση στην Κορώνη Μεσσηνίας, 2015) και του θεάτρου (παράσταση Λεύγες – σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, Μουσική: Νικήτας Κίσσονας, 2014).

Ασχολείται με την κριτική ποίησης, αρθρογραφεί και δίνει λογοτεχνικές διαλέξεις. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας του Κύκλου Ποιητών.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Σχολικές Δραστηριότητες. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.