eTwinning: Ας μάθουμε τη γλώσσα σου, ας μάθουμε για τον πολιτισμό σου

Το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετείχε στο έργο eTwinning Ας μάθουμε τη γλώσσα σου, ας μάθουμε για τον πολιτισμό σου

της Ειρήνης Κασσωτάκη

Ολοκληρώθηκε το έργο eTwinning με τίτλο Ας μάθουμε τη γλώσσα σου, ας μάθουμε για τον πολιτισμό σου (Let’s learn your language, let’s learn about your culture), το οποίο οργανώθηκε από το σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά (2918-2019) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με σχολεία της Ισπανίας και της Ιταλίας. Από το σχολείο μας συμμετείχαν τα τρία τμήματα της Α΄ τάξης και το τμήμα Β2. Τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά σχολεία είναι τα ακόλουθα:

  • IES Francisco Salzillo, Alcantarilla (Ισπανία)
  • IES Seròs, Seròs (Ισπανία)
  • INS Alexandre Satorras, Mataró (Ισπανία)
  • ISISS “G. Falcone”, Barrafranca (Ιταλία)
  • IISS “Pascasino”, Marsala (Ιταλία)

Οι μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων, αφού ενημερώθηκαν για τους κανόνες συμπεριφοράς και την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οργανώθηκαν σε διακρατικές ομάδες συνεργασίας και δούλεψαν στην κλειστή ψηφιακή πλατφόρμα του twinspace η οποία υποστηρίζεται από το eTwinning. Αρχικά, το κάθε σχολείο δημιούργησε ένα βίντεο παρουσίασης. Οι παρουσιάσεις των σχολείων είναι διαθέσιμες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://twinspace.etwinning.net/71050/pages/page/518363

Στη συνέχεια και καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι διακρατικές ομάδες των μαθητών δούλεψαν μεταξύ τους μέσω σύγχρονης (chatroom στο twinspace & προγραμματισμένες τηλεδιασκέψεις) και ασύγχρονης επικοινωνίας (μηνύματα στο φόρουμ, στο twinmail του twinspace κ.τ.λ). Μας παρουσίασαν κοινά θέματα για τις ακόλουθες θεματικές περιοχές:

  • Τέχνη και πολιτισμός
  • Παραδοσιακοί χοροί
  • Παραδοσιακές συνταγές
  • Η γλώσσα μας & Ιστορίες λέξεων
  • Παρουσιάζουμε την περιοχή μας
  • Τραγούδια στη γλώσσα μας

Όλα τα παραπάνω θέματα -ενταγμένα στη διδακτέα ύλη του σχολείου-  οι μαθητές τα συνδύασαν με την Ιστορία, τα Αρχαία και Νέα Ελληνικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Αγγλικά και τα Μαθηματικά. Επίσης, δημιούργησαν ερωτηματολόγια για τους συνεργάτες τους και βίντεο σχετικά με τα θέματα του έργου. Ενδεικτικά, παρουσιάζονται κάποιες από τις εργασίες των ομάδων:

Παραδοσιακές συνταγές: Χοχλιοί

Παραδοσιακές συνταγές: Κουραμπιέδες

Ένα ελληνικό τραγούδι με λέξεις που χρησιμοποιούνται και σε άλλες γλώσσες

Η Ελλάδα από ψηλά

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν στην ολομέλεια του κάθε τμήματος που συμμετείχε στο έργο καθώς και στις εξ αποστάσεως σύγχρονες (online) συναντήσεις ανάμεσα στα σχολεία.

Το ημερολόγιο του έργου είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://twinspace.etwinning.net/71050/home

Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του Πειραματικού ΓΕΛ Ηρακλείου, Ειρήνη Κασσωτάκη, Γιώργος Χατζησάββας, Περικλής Γεωργιάδης, Μαρία Πιτσάκη, Ειρήνη Περυσινάκη, Μαρία Πολυχρονάκη, Νίκος Ψαρομήλιγκος και Άννα Τσακιρέλη.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, μαθητικές δημιουργίες, Σχολικές Δραστηριότητες. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.