Ευχές για το 2019

Στο 12ο δευτερόλεπτο αυτού του βίντεο, κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει. Η Γη αρχίζει να ανατέλλει. Κυριολεκτικά πρωτοφανής σε ανθρώπινα μάτια, τούτη η ανατολή του πλανήτη μας στο διάσελο της Σελήνης συνέβη πριν από 50 ακριβώς χρόνια, μπροστά στο έκπληκτο πλήρωμα του Apollo 8, που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Απαθανατίστηκε σε μια σειρά από πολύτιμες φωτογραφίες.

Το βίντεο αυτό αποτελεί μια ανακατασκευή του συμβάντος, όπως θα καταγραφόταν με τα σημερινά μέσα. Η πολύχρωμη σφαίρα του πλανήτη μας ξεχωρίζει ως μια γνώριμη εικόνα που υψώνεται πάνω από το μακρινό και ανοίκειο σεληνιακό τοπίο, σαν να είναι μια αντεστραμμένη ανατολή της Σελήνης όπως φαίνεται από τη Γη.

Για πολλούς, η σκηνή αυτή δείχνει και την ενότητα της ανθρωπότητας: τούτη η μεγάλη γαλάζια μπίλια είναι εμείς όλοι που ζούμε πάνω σ’ αυτήν!

Το βίντεο δεν είναι μια απλή διαδοχή φωτογραφιών (time lapse), αλλά αποτυπώνει με ακρίβεια την φαινόμενη ταχύτητα της ανατολής της γης από τα παράθυρα του Apollo 8. Επτά μήνες και τρεις αποστολές αργότερα, οι αστροναύτες του Apollo 11 αλλά θα πατούσαν πάνω στη Σελήνη.

Καλές γιορτές, ειρήνη και αλληλεγγύη σε όλον τον κόσμο!

https://apod.nasa.gov/apod/ap181223.html

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.