Ο συγγραφέας Δημοσθένης Παπαμάρκος στο σχολείο μας

02.7 afisa-giak22X42
Σήμερα Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015  επισκέφθηκε το σχολείο μας ο συγγραφέας κ. Δημοσθένης Παπαμάρκος, μετά από πρόσκληση της φιλολόγου κ. Βαρβάρας Ρούσσου, στο πλαίσιο του διασχολικού προγράμματος με τίτλο «”Πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας … απ΄ την Κνωσσό ως την Πέργαμο”: μνήμες Μικρασίας» που εκπονεί το Πειραματικό Λύκειο σε συνεργασία με το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Ο κ. Παπαμάρκος συνάντησε την 5η και 6η ώρα τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του με τίτλο «Γκιακ» στην οποίαν οι ήρωες, στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου.  Οι μαθητές είχαν διαβάσει το βιβλίο και συζήτησαν με τον συγγραφέα για το βιβλίο του και την σχέση της ιστορίας –και ιδίως της μικρασιατικής εκστρατείας- με την λογοτεχνία. Επίσης, με αφορμή το «Γκιακ» δόθηκε η ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με την νεοελληνική πεζογραφία και την σχέση των νέων με την ανάγνωση και την λογοτεχνία.

Το ίδιο απόγευμα στις 19:00, μαθητές από την Γ΄ τάξη του σχολείου μας, μαζί με μαθητές από την Γ΄ τάξη του Πειραματικού Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Ηρακλείου παρουσίασαν το βιβλίο «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου σε ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση, στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4) και συζήτησαν με τον συγγραφέα.   Τον συγγραφέα συνόδευε ο εκδότης του κ. Κώστας Σπαθαράκης, υπεύθυνος των εκδόσεων «Αντίποδες».

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε στη Μαλεσίνα Λοκρίδας το 1983. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα «Η αδελφότητα του πυριτίου», Αρμός 1998, «Ο τέταρτος ιππότης», Κέδρος 2001 και τις συλλογές διηγημάτων «ΜεταΠοίηση», Κέδρος 2012 και «Γκιακ», Αντίποδες 2014. Για το πρώτο του μυθιστόρημα του απονεμήθηκε το βραβείο Νεανικός Ικαρομένιππος. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τον Μάρτιο του 2015 ήταν προσκεκλημένος συγγραφέας στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ, «Βιβλία στο κουτί», με αφορμή το βιβλίο του «Γκιακ».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντώνης Μαργαρίτης, Βαρβάρα Ρούσσου

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση, Σχολικές Δραστηριότητες, Φωτογραφίες. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.