À bientôt, Παρασκευή

Η Παρασκευή ήρθε στο σχολικό μας συγκρότημα, στο Πειραματικό Γυμνάσιο αρχικά, τότε ως Παρασκευούλα, πριν έξι χρόνια. Με τη φιλομάθεια, το χαρακτήρα, και τη θέλησή της κέρδισε αμέσως ολόκληρη τη σχολική κοινότητα: μαθητές, καθηγητές, γονείς. Πολύ γρήγορα, οι περισσότεροι από εμάς δεν προσέχαμε καν ότι ανάμεσά μας κινείται, δραστηριοποιείται και συμμετέχει σε ολόκληρη τη σχολική ζωή μια κοπέλα τυφλή.

Αυτό, ωστόσο, πέρα από τη θέληση του ίδιου του συνανθρώπου μας, που πάσχει από μια αναπηρία, προϋποθέτει και τη δική μας έμπρακτη θέληση, όλης της κοινωνίας γύρω από την κάθε Παρασκευή: του σχολείου, της γειτονιάς, της πόλης, του ίδιου του κράτους. Από τη στιγμή που όλοι εμείς, που δεν ήμασταν άτυχοι, συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να αναπληρώσουμε -στο βαθμό που είναι δυνατόν- για το συνάνθρωπό μας, όσα η φύση ή μια κακιά στιγμή του έχουν στερήσει, και να τον αντιμετωπίσουμε ως ίσο σε δικαιώματα και υποχρεώσεις, ο δρόμος ανοίγει για να πορευτούμε όλοι στη ζωή μας ως κοινωνία ανθρώπων και όχι ως κούρσα ανταγωνισμού.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ένας από τους καθηγητές του σχολείου: «Πάντα θαύμαζα τον τρόπο, σχεδόν χορευτικό, που η Παρασκευή κινείται στο κτίριο, καθώς και ανάμεσά μας. Τα κάνει όλα με μια φυσική απλότητα, που θαρρείς ότι μας βλέπει. Γνωρίζουμε όμως πόσο δύσκολο είναι και τι δουλειά κρύβει αυτό από την ίδια, αλλά και από τους γονείς της». Συγχαρητήρια αξίζουν στην Παρασκευή και στους γονείς της, πρωταρχικά, συγχαρητήρια και σε όλη τη σχολική κοινότητα, που στο μέτρο του εφικτού, προσφέρει την ίδια αγάπη, το ίδιο κλίμα, τις ίδιες ευκαιρίες με όλα τα άλλα παιδιά.

Η σχέση όλων μας, όλα αυτά τα χρόνια, είναι μια πολύτιμη σχέση αμοιβαιότητας, καθώς δίπλα στην Παρασκευή και τους γονείς της, και εμείς -καθηγητές, γονείς και οι υπόλοιποι μαθητές- έχουμε διδαχθεί ανεκτίμητα μαθήματα, για τα οποία ίσως δεν θα είχαμε άλλη ευκαιρία διαφορετικά.

Στα έξι χρόνια που κλείνουν απόψε η μικρή Παρασκευή είναι πια μια ώριμη έφηβη, με όνειρα και στόχους, παρόμοια με όλων των συνομηλίκων της. Θέλει να σπουδάσει Ξένες Γλώσσες, στις οποίες έχει ιδιαίτερη έφεση.

Της ευχόμαστε ολόψυχα να πετυχαίνει τους στόχους της πάντα, και να μας βάζει όλους …τα γυαλιά.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: Ηλεκτρονική έκδοση. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.