Ημερίδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Έλσα Περάκη,Κατερίνα Μιχαηλίδη, Ιωάννα Μιχαήλ

Ημερίδα

Φωτογραφία από το cretalive.gr

Την Παρασκευή 27-9-2013, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Ανδρόγεω ημερίδα με θέμα «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyberbullying». Η ημερίδα στόχευε στην ενημέρωση μικρών και μεγάλων. Εκπροσωπώντας το σχολείο μας, την παρακολουθήσαμε.

Ο κ. Σφακιανάκης, ως επικεφαλής του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, μας έδωσε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που εξαπατήθηκαν μέσω διαδικτύου. Μας άφησε άφωνους καθώς δεν περιμέναμε να υπάρχουν τοσο σημαντικές περιπτώσεις θυμάτων!

Η παρουσίαση ξεκίνησε με διάφορα βιντεάκια με βασικό χαρακτήρα τον Μήτσο ο οποίος με διασκεδαστικό τρόπο μας συμβούλεψε να έχουμε το “νού μας”. Έπειτα, πήρε το λόγο ο κ. Σφακιανάκης με τους συνεργάτες του και με μια σύντομη παρουσίαση, κατάφερε να αναλύσει την κάθε μορφή ηλεκτρονικής απάτης. Ειδικότερα, υπάρχουν τρείς μορφές εγκληματικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο, οι Νιγηριανές απάτες, η παιδική πορνογραφία και τελος το “μπούλινγκ”.

Αρχικά, εγκληματίες μέσω των Νιγηριανών απατών, έχουν αποκομίσει τεράστιες ποσότητες χρημάτων από ανυποψίαστα θύματα. Στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα, δελεάζουν τον παραλήπτη να πληρώσει ενα συγκεκριμένο ποσό, με την υπόσχεση να κερδίσουν πολλά χρηματα. Δυστυχώς όμως, το υποσχόμενο ποσό δεν τους δίνεται ποτέ. Ένα παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός δικηγόρου από την Αθήνα, στον οποίο έγινε πρόταση για να αναλάβει διοικιτική θέση σε εταιρία στην Αγγλία. Οι απατεώνες του ζήτησαν 700.000 ευρώ για τα έξοδα της επιχείρησης με την υπόσχεση ότι θα πολλαπλασιαστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Του αγόρασαν εισητήριο για Λονδίνο και στο αεροδρόμιο τον παρέλαβαν με πολυτελές αυτοκίνητο για να τον πάνε στην εταιρία του. Είχαν ενοικιάσει ένα χώρο, τον οποίο παρουσίαζαν ως εταιρία ώστε να τον πείσουν για την ύπαρξη της. Αφού τον έπεισαν, εκείνος τους εμπιστεύθηκε τα χρήματα του και οι δράστες έφυγαν ανενόχλητοι με τις 700.000 ευρώ.

Ακόμα, το παράνομο πορνογραφικό υλικό που διακινείται προσβάλει τα ατομικά δικαιώματα των ανηλίκων. Το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει καταφέρει να «κατεβάσει» πολλές από τις ιστοσελίδες που περιέχουν τέτοιο υλικό. Επίσης, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οποιοσδήποτε χρήστης έχει στον υπολογιστή του τέτοιο υλικό (ανεξάρτητα από το αν του ανήκει ή όχι) τιμωρείται.

Η τρίτη μορφή διαδικτυακού εγκλήματος είναι η παρενόχληση και οι εκβιασμοί που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση μιας δεκαεξάχρονης μαθήτριας η οποία συνομιλούσε με κάποιον “συνομίλικό” της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Μετά από δύο χρόνια συνομιλιών ο «νεαρός» της ζήτησε να βρεθούν σε μια καφετέρεια. Η κοπέλα όμως φέρθηκε έξυπνα καθώς δεν εμπιστεύθηκε τον άγνωστο συνομιλητή της και προσκάλεσε κι άλλους φίλους της. Έτσι, όταν αποδειχθηκε πως δεν ήταν αγόρι αλλά ενας εξηνταπεντάχρονος ιερέας που είχε σκοπό να την απαγάγει, οι φίλοι της ήταν αυτοί που την έσωσαν.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την οποία ο μέσος όρος χρήσης του διαδικτύου από τους Έλληνες είναι χαμηλότερος από όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα όμως, ο χρόνος που ξοδεύουν οι Έλληνες στο Facebook είναι κατα πολύ περισσότερος από ότι αυτόν που ξοδεύουν οι χρήστες στις άλλες Ευρωπαϊκες χώρες.

Γενικότερα η ημερίδα αυτή περιείχε πληροφορίες τις οποίες ο κάθε χρήστης του διαδικτύου θα πρέπει να γνωρίζει για να μπορεί να προστατευτεί, καθώς μαζί με όλα τα θετικά που μας έχει προσφέρει το διαδίκτυο έχει δημιουργήσει και νέα προβλήματα.

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons -Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Παρόμοια Διανομή4.0.

Κατηγορίες: ειδήσεις, επικαιρότητα, Ηλεκτρονική έκδοση. Ετικέτες: , , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.