Αποτελέσματα Πανελληνίου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού με Θέμα: «Ο ξένος- ο άλλος- ο διαφορετικός»


image

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, ο εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός με θέμα «ο ξένος- ο άλλος- ο διαφορετικός». Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) του Πανεπιστημίου Πατρών και της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης με την στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Σχολικές μονάδες από το Ηράκλειο της Κρήτης μέχρι  τις Σέρρες και από τη Μυτιλήνη μέχρι το Άργος συμμετείχαν στον διαγωνισμό ενώ ιδιαίτερα υψηλό ήταν το ποσοστό συμμετοχής μαθητών σχολικών μονάδων ακριτικών περιοχών της χώρας. Συνολικά εστάλησαν 170 δημιουργίες, αντιπροσωπευτικές μαθητών 95 σχολείων από όλη την Ελλάδα και κατέληξε στην βράβευση 24 έργων.

image 3

Η διαδικασία επιλογής υλοποιήθηκε σε 3 στάδια. Στο πρώτο στάδιο, οι μαθητικές δημιουργίες αξιολογήθηκαν ενδοσχολικά. Σε δεύτερο στάδιο, έγινε επιλογή 40 μαθητικών δημιουργιών από το σύνολο των έργων που κατατέθηκαν από την α’ επιτροπή αξιολόγησης η οποία απαρτιζόταν από τις κ. Δώρα Μέντη και Μαίρη Σιδηρά από το Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και το Π.Π.Γ. Πανεπιστημίου Πατρών αντίστοιχα. Ενώ για τις συμμετοχές του Λυκείου αξιολογητές ήταν ο κ. Γιώργος Θώδης και η κ. Χριστίνα Καραντώνη για το Π.Π.Λ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης και το Π.Π.Λ. Πανεπιστημίου Πατρών αντίστοιχα.

Στο τρίτο στάδιο συστήθηκε η τελική κριτική επιτροπή αξιολόγησης απαρτιζόμενη από τα εξής μέλη:

  1. Πρόεδρος της επιτροπής: Άννα Κατσιγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

 

Μέλη

  1. Σοφία Χριστοπούλου: Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Δ/νσης Δυτικής Ελλάδας
  2. Παναγιώτα Ψυχογυιοπούλου: Σχολική Σύμβουλος ΠΕ02 Νομού Αχαΐας
  3. Γιώργος Θώδης: Εκπαιδευτικός ΠΕ02, εκπρόσωπος Π.Π.Λ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  4. Χριστίνα Καραντώνη: Εκπαιδευτικός ΠΕ02, εκπρόσωπος Π.Π.Γ. Πανεπιστημίου Πατρών
  5. Σοφία Μέντη: Εκπαιδευτικός ΠΕ02, εκπρόσωπος Π.Π.Γ. Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
  6. Μαίρη Σιδηρά: Εκπαιδευτικός ΠΕ02, εκπρόσωπος Π.Π.Γ. Πανεπιστημίου Πατρών
  7. Σπύρος Βρεττός, Ποιητής
  8. Βασίλης Λαδάς, Συγγραφέας – Ποιητής

 

Η τελική κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει τα βραβεία και τις διακρίσεις  ως ακολούθως:

 image 2

Α. Γυμνάσιο: κατηγορία του ποιήματος

 

1ο βραβείο: Στον Αριστοτέλη Κούτσικο («Άρης») από το Γυμνάσιο Φαρκαδόνας, για το ποίημά του «Ο μέγας και μικρός μου κόσμος…»

2ο βραβείο: Στον Νικήτα – Γεώργιο Μαλαπάνη («Νικηφόρος Δούκας») από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, για το ποίημά του «Δον Κιχώτης»

3ο βραβείο: Στον Μαρίνο Παπακωνσταντίνου («Διομήδης») από το Γυμνάσιο Κουτσοποδίου Άργους, για το ποίημά του «Εγώ ξέρω»

 

1η διάκριση: Στην Ελευθερία Γκέκα («Ηρώ») από το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας για το ποίημά της «Διαφορετικότητα»

2η διάκριση: Στη Δήμητρα Νικολούλη («Ελπίδα») από το 1ο Γυμνάσιο Περαίας Θεσσαλονίκης, για το ποίημά της «Η ακροστιχίδα της προτροπής»

3η διάκριση: Στην Ανδρονίκη Καραθανάση («Φλογέρα») από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών για το ποίημά της «Επεισόδιο Φιλοξενίας»

 

Β. Γυμνάσιο: κατηγορία διηγήματος

 

1ο βραβείο: Από κοινού στη Σαπφείρα Γιαννακίδη («Γαλαζόπετρα») από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης, για το διήγημά της «Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός» και στη Μαρία Μηκερόζη («Ροδούλα Φωτίου») από το Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για το διήγημά της «Σαν μια κατσαρίδα»

2ο βραβείο: Στην Κατερίνα Παππά («Νίνα») από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια ΓΕΝΕΣΙΣ Ιωαννίνων, για το διήγημά της «Ο ξένος, ο άλλος ,ο διαφορετικός»

3ο βραβείο: Στην Κωνσταντίνα Κάκκου («Συννεφούλα») από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών, για το διήγημά της «Garam Masal»

 

1η διάκριση: Στον Χαράλαμπο Φωτόπουλο («Άγνωστος Χ) από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών (Λάγγουρα), για το διήγημά του «Ο ξένος, ο άλλος, ο διαφορετικός»

2η διάκριση: Στη Γιασεμή Τρίχου («Τζία Κακουριώτη») από το Γυμνάσιο Πέτρας Λέσβου, για το διήγημά της «Έλληνες στην Αμερική»

3η διάκριση: Στην Άρτεμη Βασιλείου («Βλεφαρίδα») από το 3ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, για το διήγημά της «Είναι γλυκό το σκοτάδι»

 

Γ. ΛΥΚΕΙΟ: κατηγορία ποιήματος

 

1ο βραβείο:  Στη Θεοδώρα Ιωαννίδου («Δέκατη Μούσα») από το 2ο ΓΕΛ Νάουσας Ημαθίας, για το ποίημά της «Αντίπαλοι στην Τέχνη του Πολέμου»

2ο βραβείο: Στον Παναγιώτη – Αλκίνοο Πολυχρονόπουλο («Ίγκνις») από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Πατρών, για το ποίημά του «Το ταγκό της σκακιέρας»

3ο βραβείο: Στον Χρήστο Τσαγκάρη («Ξένος») από Πρότυπο Πειραματικό Ζάννειο ΓΕΛ Πειραιά, για το ποίημά του «Προτού να έρθει η ώρα μας κανείς δεν θα μας κρίνει»

 

1η διάκριση: Στην Αναστασία Τερζή («Σελένη Ασημόχαρη») από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για το ποίημά της «Η διακήρυξη της Ελευθερίας»

2η διάκριση: Στη Μαρία – Νεφέλη Μαρκοπουλιώτου («Ίρις») από το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής, για το ποίημά της «Συνεχίζονται οι έρευνες»

3η διάκριση: Στον Σπύρο Τσαλουχίδη («Το κανονικό παιδί») από το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, για το ποίημά του «Η χρυσαφένια αλυσίδα»

 

Δ. ΛΥΚΕΙΟ: κατηγορία διηγήματος

1ο βραβείο: Από κοινού στην Άννα Γούλα («Edelweiss») από το 1ο ΓΕΛ Υμηττού, για το διήγημά της «Το ενδιαφέρον μιας αντίθεσης» και στον Χρήστο Τσαγκάρη («Ο άλλος») από το Πρότυπο Πειραματικό Ζάννειο ΓΕΛ Πειραιά, για το διήγημά του «Η μνήμη του, σπασμένα γυαλιά…»

2ο βραβείο: Στην Αναστασία Τερζή («Σελένη Ασημόχαρη») από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για το διήγημά της «Με αφορμή τον πίνακα του Rene Magritte “Νοσταλγία”

3ο βραβείο: Στην Κόκαζα Μαρία – Μυρτώ («Molly de Winter») από το 1ο ΓΕΛ Σερρών, για το διήγημά της «Ο υπάνθρωπος»

 

1η διάκριση: Στη Λήδα – Άννα Λεβέντη («Διπλό λάμδα») από το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης, για το άτιτλο διήγημά της

2η διάκριση: Στη Μαρία – Αναστασία Ιωακειμτσιούκ από τη Σχολή Μωραΐτη, για το διήγημά της «Το αργοπορημένο χαμόγελο»

3η διάκριση: Στον Ισίδωρο Ρωσταδάκη («Δίας») από το ΓΕΛ Μελισσίων, για το διήγημά του «Στο πατάρι του οντά»

Αξίζει να σημειωθεί πως η κριτική επιτροπή βρέθηκε εντυπωσιασμένη τόσο από την ποιότητα, όσο και από την ποσότητα των συμμετοχών και συγχαίρει τους μαθητές που συμμετείχαν.

image 1

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας με τη σειρά της, επικροτεί τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, συγχαίρει και ευχαριστεί θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλλαν στην διοργάνωση και στην υλοποίηση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την υψηλή δυναμική των εκπαιδευτικών που διαθέτει στο ανθρώπινο δυναμικό της, υλοποιώντας δράσεις ποιοτικού μαθησιακού αποτελέσματος προς όφελος των μαθητών μας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Επιπρόσθετα, ο αν. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κ. Θεόδωρος Μπαρής, επιθυμεί να συγχαρεί όλους  τους ευαίσθητους νεαρούς δημιουργούς που συμμετείχαν, για το θάρρος τους να μορφοποιήσουν καλλιτεχνικά την πραγματικότητα ανακαλύπτοντας τα μονοπάτια των λογοτεχνικών ανασυνθέσεων του κόσμου και τους προτρέπει με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους να συνεχίσουν αυτό το ταξίδι και μετά το πέρας του διαγωνισμού θέτοντας σε νέους ορίζοντες  την ενεργό μάθηση, υπό το πρίσμα της Τέχνης.Αφήστε μια απάντηση