Απρ 14
07

Ημερίδα 8/4: «Η βία στο σχολικό περιβάλλον. Μια διαδρομή στις σχολικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας»

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν επιστημονική ημερίδα για τη βία στις σχολικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 και ώρα 9:30-13:30, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας η οποία υλοποιήθηκε από την ΠΔΕΔΕ με σκοπό την καταγραφή της έκτασης, της έντασης και των τύπων βίας καθώς επίσης και τους τρόπους αντιμετώπισής της στις σχολικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας ενώ θα ακολουθήσει σχετική συζήτηση. Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου Πρόληψης για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο κ. Παπαχρήστος Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος Δ/νσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας και ο κ. Βεντήρης Πάρης, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Η ημερίδα αφορά και τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης και απευθύνεται σε Σχολικούς Συμβούλους και Διευθυντές σχολικών μονάδων αλλά και σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι για θέματα σχολικής βίας.

Η επιστημονική ημερίδα έχει ως απώτερο στόχο την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού κόσμου της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα, όπως αυτό της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, το οποίο επηρεάζει με αρνητικό τρόπο την καθημερινότητα της σχολικής κοινότητας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η ημερίδα αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα μιας οργανωμένης, συστηματικής και μακράς προσπάθειας από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας για την όσον το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή, αποτύπωση και μελέτη του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στις σχολικές μονάδες της περιοχής μας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, πιθανότατα την πρώτη σε πανελλήνιο επίπεδο από μια περιφερειακή δομή της εκπαίδευσης, η οποία αντανακλά τη σαφή διάθεση των εκπαιδευτικών μας να ανταποκριθούν ενεργά στην ανάγκη εξασφάλισης στους μαθητές τους ενός σχολικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται, να εκφράζονται και να δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ελευθερίας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Στόχος μας, αλλά και απαίτηση της κοινωνίας, είναι η δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού, δημοκρατικού, με ανοχή στη διαφορετικότητα, ευχάριστου· ενός σχολείου όπου ο μαθητής θα χαίρεται την κάθε στιγμή της φοίτησής του.

Εύχομαι το εγχείρημα αυτό να είναι το πρώτο βήμα σε μια πορεία προς την παραπάνω κατεύθυνση. Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους όσους δούλεψαν σε αυτήν τη προσπάθεια».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 

«Η βία στο σχολικό περιβάλλον. Μια διαδρομή στις σχολικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας»

Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.30-9.45 Ώρα προσέλευσης
  9.45-10.15 ΈναρξηΠαναγιωτόπουλος ΓιώργοςΠεριφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
ΧαιρετισμόςΓεώργιος ΠαναγιωτάκηςΠρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών
   

10.15-10.45

Εκπαιδευτική Πολιτική για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό Τοποθετήσεις
Παπαχρήστου   ΚωνσταντίνοςΠροϊστάμενος Δ/νσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Υπουργείου Παιδείας
Βεντήρης ΠάρηςΠρόεδρος Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού
10.45-11.00 «349 λεπτά ακόμα…»Βιωματικό δρώμενο από τη θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΠΑΙ.ΘΕΑ*
11.00-11.30 Διάλειμμα
11.30-11.50 Βεργίδης ΔημήτρηςΚαθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών-  Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευναςΠροβληματική της έρευνας
11.50-12.10 Πλώτα Δέσποινα, Περδίκης Αλέξανδρος, Χριστοπούλου ΣοφίαΓενικά χαρακτηριστικά σχολικών μονάδων στις οποίες εμφανίζονται περιστατικά σχολικής βίας.Γενικά χαρακτηριστικά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά σχολικής βίας
12.10-12.30 Αδαμοπούλου Ακριβή, Μπαρής Θεόδωρος, Παπαδημητροπούλου Παναγούλα, Παπαχριστόπουλος ΝικόλαοςΠαράμετροι περιστατικών σχολικής βίας
12.30-12.50 Κουτίβα Αναστασία, Πίτσου Χαρίκλεια, Τσεκούρα ΟυρανίαΈκταση, ένταση, τόπος εμφάνισης, επιπτώσεις σχολικής βίας
12.50-13.10 Μωυσίδου Ευαγγελία, Βεργίδης Δημήτρης, Παναγιωτόπουλος ΓιώργοςΔιαχείρισηΑντιμετώπιση περιστατικών σχολικής βίας  Τελικές επισημάνσεις
13.10-13.30 Συζήτηση

*Η θεατροπαιδαγωγική ομάδα ΠΑΙ.ΘΕΑ αποτελείται από εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με την αξιοποίηση του θεάτρου στην Εκπαίδευση.Αφήστε μια απάντηση