Μαρ 14
06

«Ενημέρωση- γνώση για ένα ασφαλές διαδίκτυο» Η πρόταση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας

DSC01260Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕΔΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014, ημερίδα με τίτλο «BSAFEONLINE: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ».

Η εν λόγω ημερίδα είχε ως στόχο να ευαισθητοποιήσει εκπαιδευτικούς και γονείς σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους καθώς και να παρέχει στοχευμένη ενημέρωση αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει η νέα γενιά από την ανεξέλεγκτη χρήση του. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ανωτέρω από εξειδικευμένα, σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, στελέχη εκπαίδευσης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς και από ειδικούς επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Στην εκδήλωση, αρχικά, απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η ολοένα και αυξανόμενη δημιουργία εθιστικών συμπεριφορών σε παιδιά και εφήβους μέσα από το Διαδίκτυο αναδεικνύεται ως ζήτημα μείζονος σημασίας για κάθε άτομο ή φορέα που σχετίζεται με την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά τους καθώς επιτρέπουν στα παιδιά μας να μένουν απροστάτευτα απέναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη συμπεριφορά σε αυτόν τον «εικονικό» κόσμο.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Θεόδωρος Μπίρμπας, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας-Ηλείας, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα καλλιέργειας μιας «ηλεκτρονικής αγωγής» στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης μιας γενικότερης «ψηφιακής κουλτούρας» η οποία απαιτείται στη σημερινή εποχή ώστε να διασφαλιστεί η, όσο το δυνατόν, περισσότερο ορθή χρήση του διαδικτύου από τη νέα γενιά.

Ο κ. Σπύρος Παπαδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αιτ/νίας, στην εισήγησή του, παρουσίασε στους συμμετέχοντες  ενδιαφέροντα στοιχεία από την αξιολόγηση του πρωτοποριακού «online» σεμιναρίου που οργάνωσε και υλοποίησε η ΠΔΕΔΕ με αφορμή την 8η  Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/1/2014) με περίπου 5000 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη τη χώρα επισημαίνοντας, ως θετικό δείκτη αποτίμησης της συγκεκριμένης δράσης, την ενεργητικότητα και τη μαζικότητα της συμμετοχής.

DSC01270Τέλος, ο κ. Άρης Λούβρης, εκπρόσωπος του Ενημερωτικού Κόμβου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, παρουσίασε τους συμμετέχοντες την πανευρωπαϊκή ετικέτα πιστοποίησης σχολικών μονάδων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά και στη χώρα μας με τη συμμετοχή 50 σχολικών μονάδων, επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμα αξιοποιήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη διαμόρφωση ενός διαφανούς πλαισίου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για την πρωτοβουλία συνδιοργάνωσης, εκ μέρους της ΠΔΕΔΕ, της εν λόγω ημερίδας ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Ο ρόλος της σχολικής μονάδας, και γενικότερα της εκπαίδευσης, στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο για τη μαθητική κοινότητα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού τα παιδιά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ή τα διαδικτυακά παιχνίδια εμφανίζουν, ενδεχομένως, τα πρώτα σημάδια κατάχρησης του διαδικτύου.  Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση στην «online» ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων καθίσταται απαραίτητη από πολύ μικρή ηλικία με αντίστοιχη προσαρμογή των επιμέρους δράσεων στις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις κάθε ηλικιακής ομάδας.

Η ΠΔΕΔΕ, αναγνωρίζοντας ότι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και καθοδήγηση της μαθητικής κοινότητας σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, δεν είναι υπόθεση ενός αλλά υπόθεση κάθε ευαισθητοποιημένου φορέα αρμόδιο για ανάλογα θέματα, έχει αναλάβει πληθώρα πρωτοβουλιών και έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να εξασφαλίσει τη δημιουργία θυλάκων προστασίας απέναντι στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε σχολική μονάδα της περιοχής ευθύνης της.

Σε αυτήν την προσπάθεια ζητάμε από τους γονείς να γίνουν οι πιο ουσιαστικοί αρωγοί και συνοδοιπόροι στην κοινή μας πορεία για τη διαμόρφωση μιας «διαδικτυακής προσωπικότητας» των παιδιών με κρίση και σύνεση, όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου, καθώς είναι εκείνοι που παίρνοντας τη σκυτάλη εμάς, τους εκπαιδευτικούς, θα συνεχίσουν ακούραστα τον αγώνα για την αποφυγή αναπτύξεως διαδικτυακών συμπεριφορών εξάρτησης.

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω ότι το Διαδίκτυο αποτελεί ένα εργαλείο και όπως κάθε εργαλείο απαιτεί σαφείς οδηγίες χρήσης. Η εμπειρία και η κριτική σκέψη είναι ουσιαστικοί παράμετροι ώστε να απολαμβάνουμε τα οφέλη από τη χρήση του και να περιορίζουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Επομένως, ουσιαστικά βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση ενός μέτρου ισορροπίας».Αφήστε μια απάντηση