ONLINE PHOTO FOR PRESSΤο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας συνεχίζοντας την καλλιτεχνική του δραστηριότητα παρουσιάζει  από 11 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο “Απόλλων” την παράσταση Online.

Online (patranormal activity) Αυτός ο δρόμος που κάποτε ήταν χωμάτινος, στις αλάνες της γειτονιάς, έγινε τσιμεντένιος, άσφαλτος και τελικά σήμερα οπτική ίνα μεταφοράς δεδομένων.

Το  onlineείναι  ένα εικονικό περιβάλλον, ένας διαδικτυακός τόπος, όπου χωρίς σωματική και οπτική  επαφή, με την ασφάλεια της απόστασης και της ανωνυμίας, σου επιτρέπει να βρεις φωνή και ελευθερία. Μέσα στο “online’’ όλοι ψάχνουν διέξοδο,  έχουν λόγο ύπαρξης.

Η εξάρτηση – εθισμός μας από το ίντερνετ είναι  ένα κοινωνικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την εποχή μας. Για τους χαρακτήρες του έργου το διαδίκτυο είναι ο τρόπος ικανοποίησης  της   ανάγκης  τους για επικοινωνία και ένας τρόπος να ζουν αποκομμένοι από την πραγματική ζωή που τους εχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Ένα αθώο εργαλείο  που γίνεται φονική μηχανή. Ποιά τα όρια της χρήσης προς όφελός τους και ποια τα όρια της κατάχρησης;

Σκηνοθεσία –  Σύνθεση – επιλογή κειμένων : Γεώργιος Ρούφας

Το έργο, λόγω του θέματος του, είναι κατάλληλο και για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. 

Καλούμε τους μαθητές να παρακολουθήσουν τις πρωινές παραστάσεις που θα δοθούν στο θέατρο “Απόλλων” και θα διαρκέσουν   από 11 έως 25 Μαρτίου με προσιτή τιμή.

Επίσης, οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν τις βραδυνές παραστάσεις την ίδια χρονική περίοδο, δημιουργώντας ομάδες από 15 άτομα και πλέον  με προσιτή τιμή.

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι την Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014, στις 9:15 μ.μ. στον Απόλλωνα θα γίνει παράσταση για τους εκπαιδευτικούς.

 Τηλέφωνο επικοινωνίας  2610 623730, Πηνελόπη Κοντοδήμου.

 Online (patranormal activity), Το θέμα της παράστασης:

Αυτός ο δρόμος που κάποτε ήταν χωμάτινος, στις αλάνες της γειτονιάς,  έγινε τσιμεντένιος, άσφαλτος και τελικά σήμερα οπτική ίνα μεταφοράς δεδομένων.

Το  online” είναι  ένα εικονικό περιβάλλον, ένας  διαδικτυακός  τόπος, όπου  χωρίς σωματική  επαφή, με την ασφάλεια της απόστασης και της ανωνυμίας  σου επιτρέπει να βρεις φωνή και ελευθερία.

Ο εθισμός – εξάρτηση   από το Διαδίκτυο  είναι  ένα κοινωνικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την εποχή και το δυτικό τρόπο ζωής  μας. Με το γενικό όρο εθισμό ορίζουμε την έλξη του υποκειμένου προς την κατεύθυνση ενός ικανοποιητικού συναισθήματος. Όπως λοιπόν και στις υπόλοιπες μορφές εθισμού, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση του διαδικτυακού εθισμού, η ενασχόληση με το διαδίκτυο συνδέεται αναμφισβήτητα με την άντληση αισθήματος ικανοποίησης που επιτυγχάνεται με την αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του συναισθήματος, ενώ συχνά συνοδεύεται και από το «άγχος της αποσύνδεσης».

Το διαδίκτυο  είναι ο τρόπος ικανοποίησης  της ανάγκης μας για επικοινωνία ή ένας τρόπος να ζούμε αποκομμένοι από την πραγματική ζωή;   Ας αναλογιστούμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά και πώς ένα αθώο φαινομενικά παιχνίδι  μπορεί να γίνει φονική μηχανή, ποια τα όρια της χρήσης προς όφελός μας και ποια τα όρια της κατάχρησης. Μέσα στο ‘’ online’’ όλοι οι χαρακτήρες  ψάχνουν διέξοδο,   βρίσκουν  λόγο ύπαρξης.

Πόσο ελεύθεροι είναι όταν η συγκεκριμένη αδυναμία του υποκειμένου που εθίζεται στη χρήση του διαδικτύου είναι αναμφισβήτητη;

Όταν  ένας στους έξι δεκαπενταχρονους εμφανίζει συμπεριφορές εξάρτησης από τη χρήση του διαδικτύου. Τρεις στους πέντε δεκαπεντάχρονους μαθητές (ποσοστό 59,4%) παραμένουν στο Ίντερνετ περισσότερες ώρες απ’ όσο αρχικά προγραμματίζουν. Δύο στους πέντε (ποσοστό 42,3%) παραδέχονται ότι το διαδίκτυο βρίσκεται συνεχώς στο μυαλό τους, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (ποσοστό 30,8%) χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως μέσο για να ξεφύγει από τα προβλήματά του και να ανακουφίσει δυσάρεστα συναισθήματα, όπως την απελπισία, την ενοχή, το άγχος, τη κατάθλιψη και άλλα.

Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εφήβων 15-16 ετών από επτά ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώθηκε ότι 12,7% εμφανίζουν «οριακή διαδικτυακή συμπεριφορά», ενώ 1,2% εμφανίστηκαν να παρουσιάζουν «συμπεριφορές εξάρτησης».

Στο ζήτημα της διαδικτυακής αποπλάνησης, στην Ελλάδα  5,4% του συνόλου του δείγματος ανέφερε ότι η επικοινωνία με αγνώστους στο Διαδίκτυο τους έβλαψε με κάποιον τρόπο.

Σκηνοθεσία –  Σύνθεση – επιλογή κειμένων : Γεώργιος Ρούφας

Παίζουν οι ηθοποιοί:Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Μαντώ Κεραμυδά, Γιώργος Μάρκου, Δημήτρης Παπαδάτος, Λυδία Τζανουδάκη, Τηλέμαχος Τσώλης.Αφήστε μια απάντηση