Μαρ 13
01

Ενδοσχολική Βία: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 στο 5ο Δημ. Σχ. Πύργου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης & 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Ηλείας, συνδιοργάνωσαν την επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Ενδοσχολική Βία: Τι γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε», στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών της ΣΤ’ τάξης Δημοτικού για το θέμα του Σχολικού Εκφοβισμού.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Προϊστάμενος του τμήματος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Π.Ε. Δυτικής Ελλάδας, κ. Μπαρής Θεόδωρος και η Διευθύντρια Π.Ε. Νομού Ηλείας, κα. Βουρλούμη Ζωή. Ο κ. Μπαρής στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αυτής της ημερίδας που κινείται στην κατεύθυνση της πρόληψης και της παιδαγωγικής αντιμετώπισης των όποιων φαινομένων βίας παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες.

Η επιμορφωτική ημερίδα ξεκίνησε με εισηγήσεις των Σχολικών Συμβούλων 1ης & 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ηλείας, κ. Λυμπέρη Λεωνίδα, με θέμα «Επιθετικότητα και βία στο σχολικό περιβάλλον» και κ. Νικολάου Χολέβα, με θέμα «Σκέψεις και ερωτήματα για το σχολικό εκφοβισμό».

Στη συνέχεια εισηγήσεις έγιναν: Από τον Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης, κ. Δημάκο Ιωάννη, με θέμα: «Συνεργασία σχολείου – οικογένειας για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στη σχολική τάξη», από τον κ. Παπαχριστόπουλο Νικόλαο, Ψυχολόγο – Ψυχαναλυτή, διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, με θέμα: «Σχολική Βία και Οικογένεια» και από την κα. Πίτσου Χαρίκλεια, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Ν. Ηλείας, με θέμα: «Τα σχέδια εργασίας ως μέσο πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού».

Στο τέλος της επιμορφωτικής ημερίδας οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας όπου προσέγγισαν το θέμα με βιωματικό τρόπο μέσα από τη δραστηριότητα «Προσεγγίζοντας την ενδοσχολική βία…με αφορμή μια ιστορία», με την υποστήριξη των ψυχολόγων του Κέντρου Πρόληψης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» της κ. Χατζηκωνσταντίνου Σωτηρίας και της κ. Μάσσαλα Κατερίνας.

Η εκπαιδευτική ημερίδα εντάχθηκε στα πλαίσια των δράσεων κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, όπου η 6η Μαρτίου αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες, ερεθίσματα και ιδέες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας που εκδηλώνεται μεταξύ μαθητών έτσι ώστε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μακροχρόνια προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης.Αφήστε μια απάντηση