Δεκ 11
09

Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Παναγιωτόπουλου Γιώργου για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε εκείνη την ημέρα, το 1948 και καθορίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Επίσης, στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού όπως έχει καθιερωθεί από τη Unicef. Η μέρα αυτή είναι αφορμή να αναλογιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της εκπαίδευσης την ευθύνη που έχουν απέναντι στα παιδιά, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων τους από τις ποικίλες παραβιάσεις που υφίστανται.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Οι συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων του παιδιού, σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και συναφή απαράδεκτα φαινόμενα, όπως ο ρατσισμός, η άνιση μεταχείριση και η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας αποδεικνύουν ότι πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα σε ότι αφορά την τήρηση και διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Σύμφωνα με το περιεχόμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα κράτη ανέλαβαν την υποχρέωση να δράσουν ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να αποτελέσουν το σκελετό της ανάπτυξης και της εξέλιξης των κοινωνιών μας. Ωστόσο, παρά την πληθώρα διεθνών κειμένων και συμφωνιών αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά ένα μεγάλο μέρος του, το περιεχόμενό τους παραμένει δέσμευση και υποχρέωση σε θεωρητικό επίπεδο».

Επιπρόσθετα, ο Περιφερειακός Διευθυντής τόνισε: «Η εκπαίδευση οφείλει να ανοίξει το δρόμο για την ουσιαστική θεμελίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου, το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την εργασία. Ιδιαίτερο μέλημά μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως το δικαίωμα στην ισότιμη σχολική φοίτηση, την ένταξη παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και  η προστασία από τη σωματική τιμωρία.

Αναγνωρίζοντας την ύψιστη σημασία διαφύλαξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδιαίτερα του παιδιού, γίνεται φανερό ότι υπάρχει η ανάγκη καλλιέργειας μιας κουλτούρας που θα μπορέσει να στηρίξει έναν αποτελεσματικό αγώνα υπέρ της προστασίας τους. Σε αυτόν τον αγώνα, το βασικότερο ρόλο καλείται να παίξει η εκπαίδευση, που μέσα από στοχευμένες δράσεις δύναται να μεταφέρει τα μηνύματα των εν λόγω δικαιωμάτων στους μαθητές και να συντελέσει στη διαμόρφωση ενός υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος για μία αξιοπρεπή διαβίωση».Αφήστε μια απάντηση