Καλλιέργεια αγάπης για το διάβασμα-Πώς να βοηθήσω το παιδί να διαβάζει 

[slideboom id=1825109&w=425&h=370]

 

Όλοι γνωρίζουμε το όφελος του διαβάσματος. Πώς όμως μπορούμε να παρακινήσουμε τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία χωρίς να είναι κάτι καταναγκαστικό γι’ αυτά;

  • Αφήστε το παιδί να διαλέξει. Πολύ συχνά προτείνουμε ή ακόμη και επιβάλλουμε εμείς τι θα διαλέξει το παιδί επειδή θεωρούμε ότι εμείς κρίνουμε ποιο είναι το σωστό. Εάν όμως αφήσουμε το παιδί ελεύθερο να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσει, τότε είναι σίγουρο ότι θα δει τη διαδικασία της ανάγνωσης πιο ενδιαφέρουσα. Μπορεί εμείς να δώσουμε στο παιδί ένα κλασικό λογοτεχνικό βιβλίο, όμως αυτό να θέλει ένα επιστημονικής φαντασίας. Ας του δώσουμε το περιθώριο της επιλογής! 
  • Εφοδιάστε τη βιβλιοθήκη. Μία βιβλιοθήκη στο σπίτι με πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του παιδιού και να πάρει ένα βιβλίο από το ράφι. Βιβλία με εντυπωσιακά χρώματα, διαφορετικά μεγέθη, ασυνήθιστα σχήματα και περίεργες ποιότητες και υφές ελκύουν τα παιδιά. 
  • Παιδικά περιοδικά. Η ανάγνωση δεν είναι απαραίτητο να περιορίζεται στα βιβλία! Υπάρχουν αξιόλογα περιοδικά για παιδιά ποικίλης ύλης, από αυτά με κόμικς έως επιστημονικά περιοδικά, όπως το National Geographic. 
  • Διαφορετικά είδη κειμένου. Το «διάβασμα» δεν είναι πάντα αυτό που συνήθως έχουμε στο μυαλό μας εμείς οι μεγάλοι. Ένα παιδί μπορεί να διαβάσει μία ψηφιακή ιστορία στο διαδίκτυο ακούσει μία ιστορία στο διαδίκτυο διαβάσει έναν οδηγό με κατασκευές ή πειράματα. 
  •  Διαβάζουμε στο παιδί. Από μικρή ηλικία, όταν το παιδί δεν ξέρει ακόμα να διαβάζει, του διαβάζουμε εμείς με κάθε ευκαιρία. Μάλιστα, μετά μπορούμε να σχολιάζουμε και να συζητάμε με το παιδί για αυτά που μόλις διαβάσαμε.
  • Διάβασμα και παιχνίδι. Συνδυάστε το διάβασμα με παιχνίδι! Έχετε σκεφτεί να δραματοποιήσετε μαζί με το παιδί μια ιστορία που διάβασε; Να παίξει κουκλοθέατρο; Να εικονογραφήσει την ιστορία; Να ξεκινήσει ένα δικό του βιβλίο;
  • Εμείς διαβάζουμε; Τέλος, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν εμείς οι ίδιοι αποτελούμε το σωστό παράδειγμα για το παιδί μας. Εάν μας βλέπει να διαβάζουμε, αντί να είμαστε μπροστά στην τηλεόραση πολλές ώρες ή στον υπολογιστή, τότε και το παιδί ασυνείδητα θα ακολουθεί το παράδειγμά μας!

 Το διάβασμα είναι ταξίδι! Είναι μία δραστηριότητα που προσφέρει χαρά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο πρέπει να το προσεγγίζουμε. Αφήνοντας το παιδί ελεύθερο. Εμείς απλά προσφέρουμε ευκαιρίες ανάγνωσης. Τα υπόλοιπα είναι στο κάθε παιδί!

Σταυρούλα Λαδά-Εκπαιδευτικός, ΠΕ70, M.Ed.