Το πείραμα του Ερατοσθένη

Τα τελευταία χρόνια πολλά σχολεία από όλον τον κόσμο πραγματοποιούν πειραματικές μετρήσεις που έχουν ως βάση το πείραμα του Ερατοσθένη. Πλέον, μαζί με αυτά τα σχολεία συμμετέχει και η τάξη μας, όπου οι μαθητές στις 12 η ώρα έκαναν τις πρώτες τους μετρήσεις.

Ακολουθούν λίγες πληροφορίες για το ποιος είναι ο Ερατοσθένης και ποιο ήταν το πείραμά του.

Ο Ερατοσθένης (Κυρήνη 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Ελληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, ιστορικός  και φιλόλογος. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς.

Η μέτρηση της επιφάνειας της γης από τον Ερατοσθένη

Ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν η μέτρηση της περιφέρειας της Γης από τον Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, με αξιοζήλευτη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

  

Οι δικές μας μετρήσεις έδειξαν τα εξής :

Γνώμονας : 100 εκ.

Μήκος σκιάς : 35,5 εκ.

Γωνία : 19,5 μοίρες

Συντεταγμένες σχολείου : 35 μοίρες 29 ‘ και 24 μοίρες και 05’