Α΄-8η-10η εβδομάδα

Στα επόμενα τρία μαθήματα, αφού πλέον έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη οικειότητα με την αλφαβήτα, κάναμε δραστηριότητες από το ” Ταξίδι στη Χώρα των Γραμμάτων“, ένα εκπαιδευτικό λογισμικό πολυμέσων που απευθύνεται σε παιδιά Προσχολικής ηλικίας και Α’ Δημοτικού και βοηθά στην εξοικείωση με την αναπαράσταση, την προφορά και τον τρόπο γραφής των γραμμάτων της ελληνικής γλώσσας. Βοηθήσαμε τον Ξεφτέρη στην αναζήτηση των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου, επισκέπτοντας πόλεις με 24 διαφορετικά σπίτια τα οποία κατοικούνται από ανθρωπόμορφα ζωάκια που μιλούν, χαιρετούν, κάνουν γκριμάτσες και απαγγέλλουν ποιήματα. Και παίξαμε στο λούνα παρκ με τα εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά παιχνίδια.

ksefteris1 ksefteris2

Δ΄-11η εβδομάδα

Σε αυτό το μάθημα ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή με τη δημιουργία του δικού μας ψηφιακού κομίκ. Για τις ανάγκες της δραστηριότητας χρησιμοποιήσαμε το εκπαιδευτικό λογισμικό του Υπουργείου Παιδείας “Γλώσσα Γ-Δ Δημοτικού” και την υποενότητα “Το Εργαστήρι μου”-> Κόμικ.

Το κόμικ είναι μια ιστορία με εικόνες, που τις περισσότερες φορές είναι σκίτσα με διαλόγους σε συννεφάκια. Οι εικόνες με ευχάριστο τρόπο μας δείχνουν την ιστορία συναρπάζοντας τον αναγνώστη.

Τα παιδιά δημιούργησαν τη δική τους απλή ιστορία κόμικ από μερικές εικόνες. Έγραψαν τους διαλόγους σε συννεφάκια και πλαισίωσαν τις εικόνες με αντικείμενα από τις έτοιμες βιβλιοθήκες της εφαρμογής.

Εισαγωγή στην εφαρμογή

Η αρχική οθόνη του λογισμικού

comic

Το περιβάλλον εργασίας της εφαρμογής για τη δημιουργία ψηφιακού κόμικ

 

Γ΄-10η εβδομάδα

Μια δραστηριότητα  επεξεργασίας κειμένου με εισαγωγή και σε απλή μορφοποίηση, σε διασύνδεση με το μάθημα της Ιστορίας και την ελληνική μυθολογία. Δίπλα στις εικόνες των 12 θεών του Ολύμπου συμπληρώσαμε τα ονόματά τους με έντονα γράμματα και την ιδιότητά τους με πλάγια γράμματα.

Υλικό δραστηριότητας: 

12theoi

Δ΄-10η εβδομάδα

Σε αυτό το μάθημα κάναμε μια άσκηση στην επεξεργασία κειμένου βασισμένη στο μάθημα της Γεωγραφίας, με επανάληψη στα στοιχεία μορφοποίησης που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει (γραμματοσειρές, wordart, clipart), και επιπλέον εξασκηθήκαμε στις λίστες με κουκκίδες και αρίθμηση καθώς και στην εισαγωγή ειδικών συμβόλων.

Υλικό δραστηριότητας:

bouna

 

 

 

 

 

 

 

 

(από την ιστοσελίδα tpe9dsthess.blogspot.gr).

Γ΄-8η-9η εβδομάδα

Σε δύο συνεχόμενα μαθήματα κάναμε μια συνδυαστική δραστηριότητα με τα μέρη του υπολογιστή όπου παράλληλα με την εξάσκηση στην επεξεργασία κειμένου, κάναμε και επανάληψη για να θυμηθούμε τα μέρη του υπολογιστή και να γράψουμε δίπλα στις εικόνες τους  το σωστό όνομα της κάθε συσκευής καθώς και μια σύντομη περιγραφή της λειτουργίας της.

Υλικό δραστηριότητας:

pcparts

Εκτυπωτής (Printer): Είναι η συσκευή που τυπώνει σε χαρτί ή άλλο υλικό (π.χ. διαφάνειες) ό,τι βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή μας. Αυτό μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ένα κείμενο που γράψαμε, μια εικόνα που ζωγραφίσαμε ή κάτι που βρήκαμε στο Διαδίκτυο.

Ηχεία (Speakers): Η συσκευή που μας επιτρέπει να ακούμε ήχους και μουσική από τα προγράμματα του υπολογιστή ή από σελίδες στο Διαδίκτυο.

Οθόνη (Monitor): Η συσκευή που συνδέεται με τον υπολογιστή και χρησιμεύει για να βλέπουμε τα στοιχεία που εισάγουμε σε αυτόν ή τις πληροφορίες που παίρνουμε από το Διαδίκτυο.

Πληκτρολόγιο (Keyboard): Συσκευή με πλήκτρα που σου επιτρέπει να εισάγεις πληροφορίες στον υπολογιστή μέσω γραμμάτων, αριθμών και άλλων χαρακτήρων.

Ποντίκι (Mouse): Είναι μια μικρή συσκευή που συνδέεται με τον υπολογιστή και με την οποία μπορείς να δείχνεις κάτι στην οθόνη, να κάνεις κλικ και να σύρεις εικονίδια.

Πύργος (Tower): Λέγεται και κεντρική μονάδα. Περιέχει τα βασικά εξαρτήματα του υπολογιστή, όπως τη μνήμη, τον επεξεργαστή, το σκληρό δισκό.

Σαρωτής (Scanner): Συσκευή που σου επιτρέπει να εισάγεις εικόνες ή ολόκληρες σελίδες κειμένου στον υπολογιστή και να τις βλέπεις στην οθόνη σου.

Ε΄-10η εβδομάδα

Σε αυτό το μάθημα συζητήθηκαν σε θεωρητικό επίπεδο οι βασικές έννοιες πληροφορικής (δόθηκε φυλλάδιο) και ως πρακτική-βιωματική δράση ανοίξαμε την κεντρική μονάδα ενός υπολογιστή και έγινε επίδειξη του εσωτερικού της με επεξήγηση των επιμέρους εξαρτημάτων και συνδέσεων.

Συνοδευτικό υλικό:

ennoies