Η Φυσική στο Διαδίκτυο

Θέματα, Ασκήσεις, Πειράματα,… για το μάθημα της Φυσικής – του Παναγιώτη Παζούλη

Αποστολή στο Νησί του Πάσχα για την έκλειψη

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 2 Ιουλίου, 2010

Αποστολή στο Νησί του Πάσχα για την έκλειψη

Της Γιωτας MυρτσιωτηΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την ημέρα παρατηρεί τον ήλιο και κατασκευάζει αστρονομικά όργανα. Το βράδυ αφήνει τον τόρνο και με το βιολί του εκτελεί έργα κλασικής μουσικής. Μουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου και δάσκαλος βιολιού στο δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης είναι ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης, ένα από τα μέλη της ελληνικής επιστημονικής αποστολής που θα συμμετέχει στα αστρονομικά πειράματα κατά τη διάρκεια της φετινής ολικής έκλειψης ηλίου στο Νησί του Πάσχα στις 11 Ιουλίου.

Πρωτοποριακό όργανο

Η αποστολή, με επικεφαλής τον καθηγητή αστρονομίας του ΑΠΘ κ. Γιάννη Σειραδάκη, αναχωρεί την Κυριακή. Στις αποσκευές του ο ερασιτέχνης αστονόμος θα μεταφέρει τον «διαφορικό φασματογράφο», ένα πρωτοποριακό όργανο που κατασκεύασε ο ίδιος για να παρατηρεί τα στοιχεία της ηλιακής ατμόσφαιρας. Το πάθος του 35χρονου μουσικού για την αστρονομία ξεκίνησε τυχαία, αλλά όπως λέει ο ίδιος η σχέση τους δεν είναι τυχαία.   «Το κοινό ανάμεσα στα δύο είναι τα κύματα, ηλεκτρομαγνητικά στην αστρονομία, ακουστικά στη μουσική». Το ενδιαφέρον του για «τον ζωντανό οργανισμό που ορίζει τη ζωή στον πλανήτη» πυροδότησε αρχικά ένα βιβλίο τσέπης αστρονομίας. Η ενασχόλησή του ξεκίνησε το 1989, όταν αγόρασε το πρώτο τηλεσκόπιο. Στην πορεία απέκτησε δεύτερο και τρίτο, αλλά δεν αρκούσαν για τις αστρονομικές του ανησυχίες. Πλουτίζοντας τις γνώσεις του, έσκυψε πάνω από έναν τόρνο, πειραματίστηκε και κατάφερε να κατασκευάσει ένα όργανο ικανό να ανιχνεύσει χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του ήλιου. «Το όργανο αναλύει το φως του ήλιου στα χρώματα της ίριδας. Με βάση την ένταση των χρωμάτων μπορούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα για τα στοιχεία στην ηλιακή ατμόσφαιρα», εξηγεί στην «Κ». Το πλεονέκτημα αυτού του οργάνου, διευκρινίζει, βρίσκεται στις δύο κάμερες που διαθέτει. «Με τη μια παρατηρούμε στοιχεία (μαγνήσιο) στην κατώτερη ατμόσφαιρα, ενώ το δεύτερο στοχεύει στο πιο διαδεδομένο στοιχείο στον ήλιο, το υδρογόνο.Οι δρόμοι τους με τον καθηγητή κ. Σειραδάκη συναντήθηκαν το 1991, όταν ένα τηλεσκόπιό του παρουσίασε βλάβη. Εκτοτε ξεκίνησε μια στενή συνεργασία που την ενίσχυσαν οι αποστολές για αστρονομικές παρατηρήσεις ολικής έκλειψης ηλίου (Καστελόριζο 2006, Νοβοσιμπίρσκ 2008, Σαγκάη 2009) και μια κοινή δημοσίευση.

Μετρήσεις

Στο Νησί του Πάσχα μαζί με τον Γρεβενιώτη, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου, τον Θανάση Οικονόμου (κατασκευάζει διαστημικές συσκευές για αποστολές της ΝΑSA) και τον «κκυνηγό εκλείψεων» Τζέι Πασάχοφ από τη Μασαχουσέτη θα προχωρήσουν σε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου, του μαγνησίου και του υδρογόνου στο στέμμα του ήλιου στην πρώτη ολική έκλειψη που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι, καθώς διέρχεται μόνο από νησάκια και ατόλες του Ειρηνικού Ωκεανού.