Η Φυσική στο Διαδίκτυο

Θέματα, Ασκήσεις, Πειράματα,… για το μάθημα της Φυσικής – του Παναγιώτη Παζούλη

Γαλαξίες σαν τους κόκκους της άμμου σε μια νέα εικόνα του μακρινού σύμπαντος

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις 4 Ιουνίου, 2010

Γαλαξίες σαν τους κόκκους της άμμου σε μια νέα εικόνα του μακρινού σύμπαντος

Η καταπληκτική εικόνα από το τηλεσκόπιο Herschel δείχνει αναρίθμητους γαλαξίες σαν κόκκους της άμμου, που ο καθένας τους περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια. Είναι απομακρυσμένοι γαλαξίες που εκπέμπουν στο υπέρυθρο τμήμα της ακτινοβολίας. Πιστεύεται πως οι γαλαξίες ξεκίνησαν τη ζωή τους πριν 10 – 12 δισεκατομμύρια έτη πριν, ενώ σχημάτισαν μεγάλα σμήνη γαλαξιών λόγω της αμοιβαίας βαρυτικής δύναμης τους.

 

distant_universe

Γαλαξίες σε ένα νέο χάρτη του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel της ESA από την περιοχή που λέγεται οπή του Lockman στον γνωστό βόρειο αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου

Η νέα εικόνα του Herschel δείχνει μόνο μια γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει, καθώς το Herschel συνεχίζει να ξεκλειδώνει τα μυστικά στα αρχικά στάδια της γέννησης των άστρων και των γαλαξιών στις πρώτες στιγμές του σχηματισμού του Σύμπαντος.

Οι γαλαξίες κωδικοποιούνται με μπλε, πράσινο και κόκκινο χρώμα, που αναπαριστούν τις τρεις περιοχές συχνοτήτων που χρησιμοποιούνται για την παρατήρηση τους από τα όργανα του Χέρσελ. Τα λευκά σημεία έχουν την ίδια ένταση σε όλες τις τρεις ζώνες και είναι οι γαλαξίες με τον πιο έντονο σχηματισμό νέων άστρων. Οι γαλαξίες που εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα είναι πιθανόν να είναι οι πιο μακρινοί, ακόμα και, περίπου, 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

Για πάνω από μια δεκαετία, οι αστρονόμοι ήταν προβληματισμένοι πάνω στους παράξενα λαμπρούς γαλαξίες στο μακρινό Σύμπαν. Αυτοί οι λαμπροί στο υπέρυθρο γαλαξίες φαίνεται να δημιουργούν αστέρια με ένα πρωτοφανές ρυθμό, που αψηφά τις συμβατικές θεωρίες σχηματισμού των γαλαξιών.

Τώρα όμως το υπέρυθρο διαστημικό παρατηρητήριο Herschel της ESA, με την ικανότητα που έχει να χαρτογραφεί με πολύ μεγάλη ευαισθησία εκτεταμένες περιοχές του διαστήματος, έχει δει χιλιάδες από αυτούς τους γαλαξίες, ενώ εντόπισε περιοχές τους που δείχνει για πρώτη φορά του πόσο ‘σαρδελοποιημένοι’ είναι – πάρα πολύ κοντά.

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι αυτοί οι γαλαξίες συγκρούονται μεταξύ τους σχηματίζοντας έτσι μεγάλες ποσότητες νέων άστρων, ως αποτέλεσμα αυτών των βίαιων συναντήσεων.

Αυτή η εικόνα είναι μέρος του πρότζεκτ που ονομάζεται Multi-tiered Extragalactic Survey (Hermes), που μελετά την εξέλιξη των γαλαξιών στο απόμακρο, αρχαίο Σύμπαν. Το πρόγραμμα ερευνά μεγάλες περιοχές του ουρανού, που σήμερα ανέρχονται σε 15 τετραγωνικές μοίρες, ή περίπου 60 φορές το φαινομενικό μέγεθος της Πανσελήνου.

Αυτή η συγκεκριμένη εικόνα λήφθηκε σε μια περιοχή του διαστήματος που ονομάζεται ‘τρύπα’ του Lockman, που βρίσκεται στον γνωστό βόρειο αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

Πηγή: UniverseToDay     http://www.physics4u.gr/blog/?p=2204