Η Φυσική στο Διαδίκτυο

Θέματα, Ασκήσεις, Πειράματα,… για το μάθημα της Φυσικής – του Παναγιώτη Παζούλη

Επαναλειτουργεί ο Επιταχυντής του CERN

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΖΟΥΛΗΣ στις Μάρτιος 1, 2010

Σε λειτουργία έθεσαν ξανά οι επιστήμονες στο CERN(Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, το μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου, το πανίσχυρο μηχάνημα που φιλοδοξεί να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος.

 Επαναλειτουργεί ο Επιταχυντής του CERN

«Ο επιταχυντής ξεκίνησε και πάλι. Η πρώτη ακτίνα (πρωτονίων) για το 2010 κυκλοφόρησε και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε το CERN σε ένα σύντομο μήνυμα (tweet) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, κόστους 3,9 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε ένα υπόγειο τούνελ 27 χιλιομέτρων, κοντά στη Γενεύη, είχε διακόψει ξανά τη λειτουργία του το Δεκέμβριο και επί περίπου δυόμισι μήνες.

Προηγουμένως είχε δοκιμαστικά λειτουργήσει για λίγες εβδομάδες, ώστε να βεβαιωθούν οι τεχνικοί ότι είχε οριστικά ξεπεραστεί το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που είχε οδηγήσει στην αναγκαστική και μακρόχρονη διακοπή λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2008, δέκα μόνο μέρες μετά την πανηγυρική εγκαινίασή του.

Στο διάστημα της σύντομης επαναλειτουργίας του, στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο επιταχυντής είχε πραγματοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων και είχε προλάβει να επιταχύνει τις ακτίνες πρωτονίων σε ενεργειακό επίπεδο που ποτέ πριν δεν είχε επιτευχθεί στον κόσμο.

Οι συγκρούσεις έφτασαν το παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακού επιπέδου των 2,33 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ) και προς τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που επέτρεψε στους φυσικούς να αποκτήσουν τα πρώτα στοιχεία τους.

Μέχρι τότε, κανείς επιταχυντής στη Γη δεν είχε ξεπεράσει τα 0,98 Tev, κάτι που είχε πετύχει ο «ανταγωνιστικός» αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο.

Το CERN τώρα θέλει να φτάσει τα 7 TeV (δηλαδή 3,5 TeV προς κάθε μια από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις), πιθανώς μέχρι το τέλος Μαρτίου, και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ενέργειας για 18 – 24 μήνες, ώστε να επιχειρήσει έτσι να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά το αρχικό «Big Bang» της δημιουργίας.

Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες του CERN φιλοδοξούν να πετύχουν συγκρούσεις στα 14 TeV (7 TeV προς κάθε κατεύθυνση), αφού όμως προηγουμένως, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, κλείσουν και πάλι τον επιταχυντή για τεχνικούς λόγους, ώστε να τον προετοιμάσουν κατάλληλα, στο πλαίσιο της νέας επιφυλακτικής «βήμα-βήμα» πολιτικής που εφαρμόζουν οι φυσικοί.