Διαχείριση τάξης με laptop

 _2008_03_05_pics_04a.jpg

 Το σκίτσο στη διεύθυνση: The Gazette

Μη γελάτε! Αφού θα αγοραστούν τα λάπτοπ, αφού οι καθηγητές θα επιμορφωθούv στη διδασκαλία με χρήση ΤΠΕ (όσοι δεν είναι ήδη επιμορφωμένοι) , ορίστε και μερικές οδηγίες διαχείρισης της σχολικής τάξης με laptop.

Διευκρινίσεις: Οι οδηγίες είναι περισσότερες, έγραψα μερικές. Δεν τις σχολιάζω…

Πηγή:classroom management (teaching and learning 1 to 1)

Διαχείριση τάξης με laptop 1:1

1.       Πριν επιτρέψετε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα λάπτοπ, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν και καταλαβαίνουν τις βασικές οδηγίες χρήσης τους .

2.       Τακτοποιήστε την τάξη έτσι ώστε να μπορείτε να βλέπετε εύκολα όλες τις οθόνες των λάπτοπ. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτό, σκεφτείτε ποιων παιδιών τις οθόνες θα έπρεπε να βλέπετε πιο εύκολα.

3.       Ξεκαθαρίστε στους μαθητές, πριν ξεκινήσετε τη δραστηριότητα, σε ποιες σελίδες επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση.

4.       Τα λάπτοπ μπορούν να είναι φορτισμένα για 2-3 ώρες με προσεχτική χρήση, αν φορτιστούν πλήρως πριν το μάθημα.  Αυτό για να μην υπάρχουν καλώδια μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Οπότε συνεννοηθείτε από πριν ότι πρέπει να είναι πλήρως φορτισμένα πριν ξεκινήσει το μάθημα. Αλλιώς, αν θα έχετε καλώδια πρέπει να φροντίσετε για την ασφάλεια.

5.       Έχετε από πριν ξεκαθαρισμένο τι θα γίνει σε περίπτωση που κάτι δε δουλεύει καλά: σε ποιον θα αποταθούν τα παιδιά; Σε σας, στην τεχνική υποστήριξη του σχολείου, υπάρχουν διαθέσιμα λάπτοπ για δανεισμό ή θα μοιραστούν κάποιο λάπτοπ με συμμαθητή τους;

6.       Κάντε έρευνα ανάμεσα στους μαθητές σας για να ανακαλύψετε αυτούς που είναι ειδήμονες στην τεχνολογία. Να είστε σίγουροι πως θα σας χρειαστούν. Μην ξεχνάτε πως υποχρέωσή σας είναι να καθοδηγήσετε τα παιδιά στην αναζήτηση της γνώσης. Δεν χρειάζεται να είστε ξεφτέρι στην τεχνογνωσία για να διδάξετε με την τεχνολογία.

7.        Χρονομετρήστε τους μαθητές σας καθώς βγάζουν και ετοιμάζουν τα λάπτοπ τους και γνωστοποιήστε το τους. Οι περισσότερες τάξεις μπορούν να ετοιμαστούν γύρω στα τέσσερα λεπτά. Ξεκαθαρίστε τους ότι περιμένετε από αυτούς να ετοιμάζονται γρήγορα και παρατηρήστε τα παιδιά που καθυστερούν. Μπορεί να χρειάζονται βοήθεια από την τεχνική υποστήριξη του σχολείου.

8.       Δοκιμάστε τις διευθύνσεις που σκοπεύετε να επισκεφτείτε με τους μαθητές πριν από το μάθημα. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο δεν έχει φίλτρο για συγκεκριμένες σελίδες που χρειάζεται να επισκεφτείτε και, αν ισχύει αυτό, ενημερώστε εγκαίρως την τεχνική υποστήριξη του σχολείου. Βεβαιωθείτε επίσης ότι τα λάπτοπ έχουν τα απαραίτητα πρόσθετα για να δουλέψει το πολυμεσικό υλικό.

9.       Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο συγκεκριμένο λογισμικό, ειδοποιήστε τα παιδιά 1-2 μέρες πριν, ώστε να ελέγξουν αν δουλεύουν καλά. Πολύ πιθανόν κάποιο να χρειάζεται επανεγκατάσταση.

10.   Περάστε μια φορά  το μάθημα που θέλετε να διδάξετε, ώστε να εντοπίσετε τις τεχνικές ικανότητες που είναι απαραίτητο να διαθέτουν οι μαθητές για να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμένες δραστηριότητες.  Αν έχετε αμφιβολία για ορισμένες τεχνολογικές δεξιότητες, δείτε στο tech scope/sequence(τεχνολογικό αναλυτικό πρόγραμμα;)ή ρωτήστε τον συντονιστή-υπεύθυνο ΤΠΕ, για να βεβαιωθείτε αν τις έχουν ή όχι κατακτήσει οι μαθητές. Προσαρμόστε ανάλογα το χρόνο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση