Spaß am Deutschlernen 2015-16

To  4ο γυμνάσιο Καστοριάς συνεργάστηκε κατά το σχολικό έτος 2015-16 με το Gimnazjum w Jordanowie της Πολωνίας και πραγματοποίησε eTwinning έργο με θέμα «Spaß am Deutschlernen» – «Για ένα Ευχάριστο Μάθημα Γερμανικών. Στο πλαίσιο του έργου αυτού ομάδες μαθητών από τις δυο χώρες με την καθοδήγηση των καθηγητριών τους επικοινώνησαν χρησιμοποιώντας την γερμανική ως γλώσσα επικοινωνίας. Μίλησαν μεταξύ άλλων για τον εαυτό τους, τις  αγαπημένες τους συνήθειες, τα παιχνίδια τους, αντάλλαξαν ευχές για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, κατασκεύασαν, έπαιξαν και τραγούδησαν  μέσα από την    προστατευμένη πλατφόρμα του  eTwinning. Κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης του έργου  υπήρξε σημαντική βελτίωση στην επικοινωνία  μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ η πραγματοποίηση των εργασιών κατά τη διάρκεια του μαθήματος συνέβαλλε σε ένα διασκεδαστικότερο και  πιο ενδιαφέρον μάθημα.
Το βασικότερο κίνητρο για τους μαθητές ήταν αρχικά η γνωριμία με τους συνομηλίκους τους από την Πολωνία, με το δικό τους σχολείο και  τη δική τους πόλη, με τον δικό τους τρόπο σκέψης και εργασίας. Για τους εκπαιδευτικούς των δυο σχολείων υπήρξε η πρώτη  συμμετοχή σε έργο eTwinning. Έτσι έγινε αφορμή μιας διαρκούς αναζήτησης και γνωριμίας με   καινοτόμους τρόπους πραγματοποίησης μιας εργασίας: η γνωριμία με το Twinspace, η χρήση εργαλείων Web 2.0, η επικοινωνία και συνεργασία των εταίρων και η ανταλλαγή ιδεών.
Οι μαθητές μας είχαν την χαρά να γνωρίσουν τους συνομήλικους τους από την Πολωνία και να νοιώσουν ότι  το σχολείο τους και αυτοί οι ίδιοι αποτελούν κομμάτι μιας ευρωπαϊκής οικογένειας. Βελτίωσαν επίσης  τις δεξιότητές τους στην χρήση ΤΠΕ.
Όλα τα μέρη του έργου ήταν ενδιαφέροντα για τους μαθητές. Ωστόσο ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα όταν έφτανε η αλληλογραφία από το ταχυδρομείο με τα γράμματα ή τις χριστουγεννιάτικες κάρτες – κάτι ασυνήθιστο γι αυτά. Επίσης ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική η προσπάθεια να παίξουν ένα παιχνίδι λέξεων με βάση τους κανόνες που είχαν συντάξει γι  αυτούς οι μαθητές από την Πολωνία. Το παιχνίδι αυτό συνέχισε να παίζεται και μέσα στην τάξη και αποδείχτηκε ιδιαίτερα διασκεδαστικό και ωφέλιμο στην εκμάθηση καινούριου λεξιλογίου.
Το σχολείο συμμετείχε στην 1η Μαθητιάδα Αθλητισμού και Πολιτισμού Δυτικής Μακεδονίας,  η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη στις 6 και 7 Απριλίου 2016 εδώ, στην παρουσίαση των πολιτιστικών προγραμμάτων της Δ.Δ.Ε Καστοριάς και τέλος στην παρουσίαση των προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς, το σχολείο μας.

Το συγκεκριμένο έργο βραβεύτηκε με την eTwinning σφραγίδα ποιότητας. Κριτήρια για τη διάκριση είναι  η παιδαγωγική καινοτομία,  η δημιουργικότητα των μαθητών, η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα μαθημάτων,  η  δημιουργική χρήση  διαδραστικών ψηφιακών εργαλείων, η συνεργασία μεταξύ των εταίρων, η βιωσιμότητα και επεκτασιμότητα και τα αποτελέσματα και οφέλη του έργου τόσο στο άμεσο όσο και στο ευρύτερο  μαθησιακό περιβάλλον.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι  μαθητές της   Γ΄ τάξης του 4. Γυμνασίου Καστοριάς:   Αντωνόπουλος Χρήστος, Δαμιανού Ανέστης, Δημητρίου Αθανάσιος, Δόλλας Ιωάννης, Εμμανουηλίδου Στέλλα,  Επαγγέλη Βέρα,  Ζήλα Αρετή,  Ζούνη  Αθηνά,  Καδράς Κωνσταντίνος, Καρυδά Γεωργία, Κόλα Χρήστος, Λιάκουρη Νεφέλη, Νικολάου Αναστάσιος,  Νικολάου Δημήτριος,  Ντίκος Άγγελος, Πανταζής Χρήστος και  Σιόρεντας Γεώργιος

Συγχαρητήρια, παιδιά!

etw_qualitylabel_83695_el

etw_pupilcertificate_83695_el

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *