preload
Ab Imo Pectore
Αυγ 10 29

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την εικόνα του «ψηφιακού ειδώλου» μας αποκαλύπτει στοιχεία για τον πραγματικό μας χαρακτήρα.

Η έννοια του «ψηφιακού ειδώλου» εμπεριέχει πολύ περισσότερα από απλά τις τακτικές αλλαγές στις φωτογραφίες του προφίλ του Facebook – και σύντομα η σημασία του θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς βρίσκεται υπό ανάπτυξη λογισμικό το οποίο θα ενημερώνει το χρήστη του ακριβώς πώς φαίνεται στους άλλους.

«Ο χρόνος που περνάμε συναναστρεφόμενοι με άλλους ανθρώπους online αυξάνεται όλο και περισσότερο» λέει η Ελίζαμπεθ Τσάρνοκ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Cataphora, συμπληρώνοντας ότι «πολλοί όμως από εμάς δεν συνειδητοποιούν ότι συμπεριφερόμαστε διαφορετικά στο ίντερνετ από ό,τι πρόσωπο με πρόσωπο».

Η εν λόγω εταιρεία έχει δημιουργήσει το λογισμικό Digital Mirror, το οποίο αποσκοπεί στη σκιαγράφηση της εικόνας που «εκπέμπουμε» online.

Κατά την Τσάρνοκ, υπάρχουν πολλές «αόρατες» αλήθειες οι οποίες βρίσκονται «πίσω από τις γραμμές» της online δραστηριότητάς μας.

«Για παράδειγμα: πόσοι είναι αυτοί οι οποίοι βάζουν στην κατάστασή τους στο Skype την ένδειξη ‘Away’, ενώ δεν θα κρεμούσαν ποτέ στην πόρτα τους ένδειξη ‘μην ενοχλείτε’; Από τη στιγμή που οι online εαυτοί μας γίνονται όλο και πιο ‘πραγματικοί’, όλα αυτά έχουν σημασία» λέει σχετικά.

Μέχρι τώρα, η Cataphora επικεντρωνόταν σε θέματα συνεργασίας με υπηρεσίες σήμανσης/ διαμόρφωσης προφίλ σε υποθέσεις οικονομικής απάτης, καθώς και σε προγράμματα για τμήματα διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Αλλά το Digital Mirror απευθύνεται σε μεμονωμένους χρήστες.

«Το λογισμικό επικεντρώνεται στην ασυμμετρία των διαπροσωπικών σχέσεων, υποδεικνύοντας πόσος χρόνος απαιτείται για να επικοινωνήσεις εσύ με εμένα και πόσος για να επικοινωνήσω εγώ με εσένα…επίσης, άλλο ένα χαρακτηριστικό του έχει να κάνει με τη ροή εργασίας, δηλαδή πόσο συχνά κάποιος στέλνει δουλειά σε κάποιον άλλον χωρίς να προσφέρει βοήθεια».

Βασικό πλεονέκτημα του «Ψηφιακού Καθρέφτη», κατά την Τσάρνοκ, είναι οι δυνατότητες που παρέχει για αυτοκριτική και βελτίωση, καθώς οι υπολογισμοί γίνονται μέσω της εκτίμησης πληθώρας παραγόντων, όπως τα θέματα για τα οποία συζητά ο κόσμος- αν είναι προσωπικά ή επαγγελματικά-, αν όταν κάποιος έχει κακή διάθεση κλείνεται στον εαυτό του ή ζητά βοήθεια από άλλους κλπ.

«Τις περισσότερες φορές, η πρώτη αντίδραση όσων χρησιμοποιούν το πρόγραμμα είναι ‘δεν μπορεί να συμβαίνει, δεν είμαι έτσι’» – αλλά στην πραγματικότητα, το ψηφιακό προφίλ αντικατοπτρίζει τον πραγματικό εαυτό κάποιου.

Οι υποστηρικτές της προστασίας της ιδιωτικότητας μέχρι τώρα αντιδρούν θετικά στο εν λόγω λογισμικό.

«Κάθε είδους εργαλείο το οποίο δίνει στους χρήστες του Ίντερνετ τη δυνατότητα να αντιληφθούν καλύτερα τα ρίσκα που προκύπτουν από την online συμπεριφορά τους είναι πολύτιμο» είπε ο Σάιμον Ντέηβις, διευθυντής της Privacy International. «Αλλά πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή, για να μην εξελιχθούν τέτοια προγράμματα σε εργαλεία αυτόκλητων ‘τιμωρών’, οι οποίοι θα παρακολουθούν τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων…υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι τέτοιου είδους λογισμικά στο μέλλον θα χρησιμοποιούν την πρόφαση της προστασίας της ιδιωτικότητας σαν αφορμή για ανεξέλεγκτη παρακολούθηση της δραστηριότητας και της επικοινωνίας αθώων χρηστών, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο» συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ανάπτυξη παρεμφερούς τεχνολογίας ασχολείται και η Q-Tel, ο επενδυτικός κλάδος της CIA: πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο παρακολουθεί τη δραστηριότητα στο Ίντερνετ σε πραγματικό χρόνο με σκοπό να εξάγει συμπεράσματα/ προβλέψεις για το μέλλον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από CNN

Αφήστε μια απάντηση

 Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση