Ο Επιτάφιος

Ο Χριστός βρίσκεται πάνω στον σταυρό. Μέτα από λίγη ώρα, ο ουρανός άρχισε να σκοτεινιάζει. Ο Χριστός αφού μίλησε στην μητέρα του, την Παναγία και στον αγαπημένο του μαθητή, τον Ιωάννη πέθανε. Την ώρα εκείνη ο ουρανός σκοτείνιασε πάρα πολύ και η γη κουνήθηκε. Όσοι βρισκόντουσαν κοντά και είδαν όλα αυτά αμέσως σκέφτηκαν ότι ο Χριστός έλεγε την αλήθεια, ότι δηλαδή είναι γιος του Θεού.

Την επόμενη μέρα, οι στρατιώτες κατέβασαν τον Χριστό από τον σταυρό και τον τοποθέτησαν μέσα σε μια σπηλιά, την οποία έκλεισαν με μια τεράστια πέτρα. Την σπηλιά την φύλαγαν, γιατί φοβόντουσαν μήπως οι μαθητές του Χριστού κλέψουν το σώμα του και πουν ότι αναστήθηκε, ότι δηλαδή ζωντάνεψε ξανά.

Την Μεγάλη Παρασκευή, οι καμπάνες χτυπάνε πένθιμα όλη την μέρα. Ο ιερέας το πρωί κατεβάζει τον Χριστό από τον σταυρό, τον τυλίγει με ένα άσπρο σεντόνι και τον τοποθετεί στον Επιτάφιο. Αυτός είναι ο τάφος του Χριστού στις εκκλησίες που τον στολίζουν τα κορίτσια και οι γυναίκες το προηγούμενο βράδυ. Ο κόσμος προσκυνάει στον Επιτάφιο και όποιος θέλει περνάει από κάτω.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τέσσερις άνδρες κρατούν στον ώμο τους τον Επιτάφιο και τον βγάζουν έξω από την εκκλησία μαζί με τον σταυρό. Από πίσω ακολουθούν οι ιερείς και οι ψαλτές, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο που κρατάει κεριά. Πηγαίνουν τον Επιτάφιο σε πολλούς δρόμους της πόλης και μετά τον γυρνάνε στην εκκλησία.

Έθιμο:

Σε πολλές εκκλησίες πριν βάλουν τον Επιτάφιο μέσα στην εκκλησία, τον σηκώνουν ψηλά και περνάει ο κόσμος από κάτω. Ο ιερέας δίνει στον κόσμο ένα λουλούδι από αυτά που στολίζουν τον Επιτάφιο.

Σε κάποιες πόλεις, οι Επιτάφιοι των διάφορων εκκλησιών συναντιούνται σε ένα κεντρικό σημείο.

Στα νησιά, οι άνδρες που κρατούν τον Επιτάφιο μπαίνουν μέσα στην θάλασσα μαζί με τον Επιτάφιο. Αυτό το κάνουν για να γαληνεύσει η θάλασσα και να ταξιδεύουν με ασφάλεια οι ναυτικοί

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων