ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΠΑΡΕΑ

ΠΑΠΑΚΥΡΙΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη

Μαρ 202117
Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net
Δείτε το στο slideshare.net

Παλάτι Φιλίππου στη Βεργίνα: Έτοιμη το 2022 η μερική αναστήλωση (φωτογραφίες)

Το 2022 θα ολοκληρωθεί η μερική αναστήλωση του «ανακτόρου των Αιγών» (Βεργίνα), από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας που υλοποιεί εδώ και χρόνια το μεγάλο έργο συντήρησης, στερέωσης και αναστήλωσης του. Το «ανάκτορο των Αιγών», που ήταν το παλάτι του βασιλιά Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια της Ημαθίας, 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και σε πολύ κοντινή απόσταση από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Φιλίππου.

Χτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου (359 – 336 π.Χ.), το ανάκτορο των Αιγών είναι όχι μόνο το μεγαλύτερο, καθώς είχε μήκος 78 μέτρα, ύψος 13,60 μ. και απλωνόταν σε έκταση συνολικά 12,5 στρεμμάτων, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα, το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας. Η κατασκευή του ανακτόρου, μεγάλο τμήμα του οποίου ήταν διώροφο, υπολογίζεται πως κράτησε 10 – 12 χρόνια και απαίτησε για τη δόμησή του τη μεταφορά 13 χιλιάδων κυβικών μέτρων πωρόλιθου, που φορτώθηκαν σε άμαξες από τα λατομεία του Βερμίου, 12 χιλιόμετρα μακριά από τις Αιγές.

Το ανάκτορο ήταν εξοπλισμένο με όλες τις ανέσεις της εποχής, καθώς διέθετε ένα άψογο σύστημα αποχέτευσης και ύδρευσης. Δεν ήταν απλά η κατοικία του βασιλιά, αλλά το κέντρο διοίκησης, που απευθυνόταν σε όλους τους πολίτες των Αιγών. Το περιστύλιό του ήταν ο τόπος συνάθροισης των πολιτών που χωρούσε περίπου 4.000 άτομα Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα ψηφιδωτά, που καταλαμβάνουν έκταση περίπου 1.500 τ.μ., δηλαδή περίπου 1,5 στρέμμα ψηφιδωτά.

Μετά την κατάλυση του Μακεδονικού Βασιλείου από τους Ρωμαίους το 168 π.Χ., οι κατακτητές εξάντλησαν τη βαρβαρότητά τους, καταστρέφοντας, καίγοντας και γκρεμίζοντας μαζί με την πόλη των Αιγών και το περίφημο ανάκτορο.

Το Ανάκτορο των Αιγών, ανακαλύφθηκε το 1855 από το Γάλλο αρχαιολόγο Λεόν Εζέ, χάρη στις πληροφορίες που του έδωσε ο παρατηρητικός παπάς της περιοχής Έτσι ο Λέον Εζέ, έξι χρόνια αργότερα θα αρχίσει τις πρώτες ανασκαφικές του έρευνες στην περιοχή… Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ολοκλήρωση του νέου μουσείου των Αιγών («Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών») το 2020 και της μερικής αναστήλωσης του ανακτόρου το 2022, θα μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ήταν οι Αιγές, τι ήταν ο Φίλιππος, τι ήταν ο Αλέξανδρος, σύμφωνα με την προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη.

Ένα κτίριο πολιτικής και εξουσίας

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το ανάκτορο λειτουργούσε ως πολιτική αγορά. Ήταν ένα συγκροτημένο πολιτικό κτίριο, το κέντρο της ιερής εξουσίας, ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα που συνέλαβε μια μεγαλοφυϊα. Σκοπός του ήταν να φιλοξενεί συναντήσεις πολιτών και μεγαλειώδη δημόσια συμπόσια, με εκατοντάδες άτομα, όχι απλώς για να τρώνε και να πίνουν, αλλά για να συζητούν, καθώς το συμπόσιο ήταν βασική πολιτική λειτουργία. Εκεί οι αρχαίοι έπιναν το κρασί με νερό για να μπορούν να μιλούν νηφάλιοι και να ασχολούνται με όλα τα φιλοσοφικά ζητήματα.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/421302/anoixe-perifimo-anaktoro-ton-aigon-kentro-exoysias-toy-patera-toy-m-alexandroy-eikones

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΚΕΦ.30 Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη

 

από κάτω από: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ένα παραμύθι για το περιβάλλον

Ένα παραμύθι για το περιβάλλον

Ώρα για ζωγραφική

Ώρα για ζωγραφική

Παραμύθια

Παραμύθια

Παίζω με παζλ

Παίζω με παζλ

Μουσική στο μουσικό χωριό

Μουσική στο μουσικό χωριό

Προστατεύουμε το δάσος

Προστατεύουμε το δάσος

Κυκλοφορώ προσεχτικά

Κυκλοφορώ προσεχτικά

Το αερόστατο

Το αερόστατο

Παίζω με ασφάλεια

Παίζω με ασφάλεια

Ας παίξουμε με τις τέσσερις πράξεις

Ας παίξουμε με τις τέσσερις πράξεις

Πολλαπλασιάζω

Πολλαπλασιάζω

Πολλαπλασιάζω …ψαρεύοντας

Πολλαπλασιάζω …ψαρεύοντας

Πρόσφατα σχόλια



    Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση
    Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων