Αρχική » 2019

Αρχείο έτους 2019

Έρευνα και διατροφικές συνήθειες

Εισάγοντας την έρευνα στη σχολική τάξη, της Διευθύντριάς μας

Στην κοινωνία της πληροφορίας, η ταχύτητα των εξελίξεων καθιστά τη γνώση πολύ γρήγορα απαξιωμένη. Το ζητούμενο για τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα δεν είναι επομένως η ποσότητα της γνώσης, αλλά η καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα επιτρέψουν στα παιδιά  να διαχειρίζονται τις δυσκολίες. Απαραίτητη δεξιότητα είναι και αυτή της  χρήσης νέων τεχνολογιών. Ωστόσο, ενώ τα νέα παιδιά είναι απόλυτα εξοικειωμένα με τις έξυπνες συσκευές του κινητού, δε φαίνεται να χειρίζονται με την ίδια άνεση ψηφιακά εργαλεία που είναι απαραίτητα  για τη φοιτητική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στερεί από τους νέες και τους νέους την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα στη ζωή τους.

Για το λόγο αυτό, στο Γυμνάσιο Αγίας Ευτυχίας, προσπαθούμε να εμπλέκουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού της Οικιακής Οικονομίας οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’τάξης σχεδίασαν μία έρευνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον της δράσης αυτής, έγινε προσπάθεια να δουλέψουν οι μαθήτριες και οι μαθητές με ψηφιακά εργαλεία. Έτσι, ο σχεδιασμός του ερωτηματολογίου της έρευνας έγινε εξ’ολοκλήρου διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας https://www.google.com/intl/el_gr/forms/about/, η διανομή έγινε μέσω ηταχυδρομείου και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έγινε σε Power Point.

Το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν τεράστιο και είναι επιθυμία τους η έρευνά τους να ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια του νησιού μας και να αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα.

Γι’αυτό σας καλούμε να συμπληρώσετε κι εσείς το παρακάτω ερωτηματολόγιο, δίνοντας την ευκαιρία τις νέες και τους νέους του σχολείου μας να λειτουργήσουν ως σύγχρονοι μικροί επιστήμονες.

https://docs.google.com/forms/d/1RSkfBIiv7bbVlaWvIK9VfzT3DrVGHaajSrX-y1keBwI/edit

Διδάσκοντας τα Κοινωνικά Δικαιώματα

Διδάσκοντας τα Κοινωνικά Δικαιώματα, της Κοινωνιολόγου μας κ. Κατσάμπα Μαρίνας

Πόσοι και πόσες από εμάς δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μαθήτριες και μαθητές που πλήττουν στην τάξη; Πόσοι και πόσες από εμάς δεν νοιώσαμε κάποια στιγμή απογοητευμένοι/ες βλέποντας τα παιδιά να μας κοιτάζουν είτε με συγκαταβατική ευγένεια, είτε με αδιαφορία, είτε με την ανυπομονησία για τον πολυπόθητο ήχο του κουδουνιού ζωγραφισμένη στα βλέμματά τους; Και πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε «μα τι άλλο να κάνω;»!

Αυτές τις δύσκολες στιγμές, τη λύση μπορεί να την προφέρει η τεχνολογία. Οι υπολογιστές και το Διαδίκτυο, φέρνοντας το σχολείο πιο κοντά στην πραγματική ζωή  και ανοίγοντας ένα παράθυρο επικοινωνίας με το παγκόσμιο χωριό, μπορούν να κινητοποιήσουν τα παιδιά μέσα από μια πιο ενεργητική μορφή μάθησης.

Το σημαντικότερο όμως είναι το προσωπικό όφελος που έχετε να κερδίσετε εσείς ως εκπαιδευτικοί, όταν εμπλέκεστε σε αυτή τη διαδικασία: προσωπικά, πέρα από την ικανοποίηση που νοιώθω όταν βλέπω την τάξη να συμμετέχει ενεργά, είναι υπέροχα συγκινητικό και συναρπαστικό το πόσες γνώσεις έχω αποκτήσει για την ίδια τη χρήση των νέων τεχνολογιών από τις μαθήτριες και τους μαθητές μου.

Ακόμη λοιπόν κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι/ες με τις νέες τεχνολογίες, μη διστάζετε να τις εντάξετε στο μάθημά σας και μη φοβάστε τις δυσκολίες: τα παιδιά θα λατρέψουν αυτό που τους προσφέρετε και θα γίνουν οι καλύτεροι συνεργάτες σας στο όμορφο ταξίδι της γνώσης.

Για τη διδασκαλία των Κοινωνικών Δικαιωμάτων θα χρειαστείτε έναν υπολογιστή, έναν βιντεοπροβολέα και σύνδεση με το διαδίκτυο.

  1. Ξεκινάμε με τον παραδοσιακό καταιγισμό ιδεών, αναβαθμισμένο μέσω της τεχνολογίας. Ανοίγουμε ένα αρχείο word, το προβάλλουμε στον πίνακα και καλούμε έναν μαθητή ή μία μαθήτρια να καταγράφει τις ιδέες των συμμαθητών/τριών σχετικά με το ποια είναι τα κοινωνικά δικαιώματα. Αποθηκεύουμε τον καταιγισμό ιδεών και έτσι το υλικό δε χάνεται όταν σβήνουμε τον πίνακα.
  2. Κάνουμε σύντομη εισήγηση, όπου συμπληρώνουμε ή επεξηγούμε το υλικό που έχει καταγραφεί. Ζητούμε από την τάξη να κάνει ιεράρχηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και γρήγορα, αφού το υλικό μας είναι ήδη καταγεγραμμένο.
  3. Προβάλλουμε τον παγκόσμιο χάρτη για την εκπαίδευση και χωρίζουμε τα παιδιά σε 4 ομάδες, όσες και οι χρωματικές περιοχές. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει μία περιοχή της γης και προσπαθεί να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα παιδί σχετικά με την εκπαίδευσή του
  4. Οι ομάδες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα, ακολουθεί συζήτηση και καταγραφή του κυριότερων προβλημάτων στο αρχικό word. Το υλικό αυτό μπορεί να σταλεί μέσω ταχυδρομείου στα παιδιά για μελέτη.
  5. Τέλος, συνδεόμαστε με τον ιστότοπο https://www.youtube.com/watch?v=gxAhn_L_ahM

 

Μετά την προβολή του βίντεο ρωτάμε τα παιδιά αν δέχονται να στερηθούν  ένα μέρος από το χαρτζιλίκι τους για να γίνει η τάξη μας  ανάδοχος ενός παιδιού μέσω μιας ΜΚΟ. Εάν συμφωνήσουν, συστήνουμε ομάδα για την πραγματοποίηση της δράσης.

Καλό σας μάθημα!

 

Μαθαίνοντας το Πυθαγόρειο Θεώρημα…

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή, που όλα γύρω μας αλλάζουν. Η τεχνολογία έχει εισέλθει στη ζωή μας και φυσικά δεν αφήνει ανεπηρέαστο τον τομέα της εκπαίδευσης. Ως εκπαιδευτικοί πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι Νέες Τεχνολογίες. Για την επιτυχία μιας νέας, σύγχρονης διδασκαλίας, απαραίτητη κρίνεται η χρήση υπολογιστών στις τάξεις. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα υπολογιστές στην εκπαιδευτική διαδικασία, προσφέρουμε στους μαθητές μας μια πολυαισθητηριακή διδασκαλία, καθώς εμπλέκονται ταυτόχρονα οπτικές, ακουστικές και κιναισθητικές – απτικές μέθοδοι. Επιπλέον, με την κατάλληλη καθοδήγηση του δασκάλου, οι μαθητές αλληλεπιδρούν και αναπτύσσουν συνεργασία με άλλους μαθητές.

Ο εκπαιδευτικός δεν έχει πλέον απλά τον ρόλο του αναμεταδότη γνώσεων, αλλά αποκτά έναν ρόλο συμβούλου και καθοδηγεί τους μαθητές του στην ανακάλυψη νέων γνώσεων. Επιπλέον τους ωθεί στο να βρουν τα ενδιαφέροντά τους και την κλίση τους. Οι μαθητές λοιπόν συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία και προετοιμάζονται για την ενσωμάτωσή τους στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφόρησης.

https://www.youtube.com/watch?v=Y7OCKDX3yIg

Για τη διδασκαλία για παράδειγμα των Μαθηματικών, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστή και να έχουμε οργανώσει το μάθημά μας με σχετικές εικόνες, βίντεο, διαγράμματα, προσομοιώσεις.

Το Πυθαγόρειο θεώρημα θα μπορούσε να διδαχτεί μέσα από διαδραστικό πίνακα, επεξηγηματικά βίντεο, καθώς και πειράματα που ωθούσαν τους μαθητές να τα πραγματοποιήσουν και οι ίδιοι. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ομάδες και να συμμετέχουν σε ερωτηματολόγια και κουίζ σχετικά με το μάθημα.

 

Ένα βίντεο σχετικά με την αξία της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση

Μην ξεχνάτε και τον διαδραστικό πίνακα!!!

Μαθηματικά με Η/Υ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα με απλά λόγια

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση