Αυστραλία

0

Συγγραφέας: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Κατηγορία Ταξίδια | , στις 06-03-2020

Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο (γεωγραφικά) και η μεγαλύτερη στην Αυστραλασία και στην Ωκεανία. Στα νοτιοανατολικά της βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, στα βόρεια της η Ινδονησία, η Παπούα Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ. Το όνομα Αυστραλία προέρχεται από τη λατινική φράση terra australis incognita («άγνωστη νότια γη»). Η έκτασή της είναι 7.688.287 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της είναι 25.364.300 κάτοικοι σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του Ιουνίου του 2019[3]Πρωτεύουσα είναι η Καμπέρα, με 403.000 κατοίκους (2016).[9] Αποτελείται από την αυστραλιανή ήπειρο, την Τασμανία και πολυάριθμα νησιά.

Για τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν από τον ευρωπαϊκό αποικισμό στα τέλη του 18ου αιώνα, η Αυστραλία κατοικούνταν από ιθαγενείς Αυστραλούς, οι οποίοι ανήκουν σε μια ή περισσότερες από τις περίπου 250 γλωσσικές ομάδες.[10][11] Μετά την ανακάλυψη από Ολλανδούς εξερευνητές το 1606, το ανατολικό μισό της Αυστραλίας διεκδικήθηκε από τη Βρετανία το 1770 και αρχικά εγκαταστάθηκαν μέσω της ποινής της μεταφοράς στην αποικία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία επισήμως ιδρύθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1788 (αν και επίσημη κατοχή της γης είχε συμβεί στις 26 Ιανουαρίου 1788).[12] Ο πληθυσμός αυξήθηκε σταθερά κατά τα επόμενα χρόνια, η ήπειρος εξερευνήθηκε και επιπλέον πέντε αυτοδιοικούμενες υπερπόντιες βρετανικές αποικίες ιδρύθηκαν. Αυτές οι έξι αποικίες ενώθηκαν το 1901.

Οι κάτοικοι της Αυστραλίας ομιλούν την αγγλική γλώσσα ενώ συνυπάρχουν και οι γλώσσες των ιθαγενών που μοιάζουν μεταξύ τους και διαιρούνται σε δυο μεγάλες ομάδες, την ομάδα του νότου και την ομάδα του βορρά. Νόμισμα της χώρας είναι το δολάριο Αυστραλίας.

Η Αυστραλία βρίσκεται στο νότιο τμήμα του ανατολικού ημισφαιρίου και βρέχεται από θάλασσα. Από το βορρά βρέχεται από την Αραφούρα θάλασσα και τη θάλασσα του Τιμόρ, στην ανατολή από τον Ειρηνικό ωκεανό (Θάλασσα της Τασμανίας και Θάλασσα των Κοραλλίων) και στα δυτικά και νότια από τον Ινδικό ωκεανό. Η Αυστραλία είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα με βάση τη συνολική της έκταση[13] και ανάλογα με τον ορισμό, θεωρείται η μικρότερη ήπειρος[14] ή το μεγαλύτερο νησί του κόσμου.[15]

Μορφολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα από δορυφόρο

Η Αυστραλία ήταν στα αρχαία γεωλογικά χρόνια[ασαφές] κομμάτι μιας μεγάλης ξηράς που κάλυπτε όλο το νότιο ημισφαίριο, γνωστής ως Γκοντβάνα. Δεν διαθέτει σπουδαία βουνά. Οι Αυστραλιανές Άλπεις έχουν σήμερα διαβρωθεί τόσο, ώστε οι σιδηροδρομικές γραμμές δυσκολεύονται να περάσουν από τα παράλια στο εσωτερικό. Τα ψηλότερα βουνά είναι η Τάουνσενδ και η Κόσιουσκο (2.228 μ.), που βρίσκονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας και η Βόγογκ, στην πολιτεία Βικτόρια. Η κορυφή Μόσον στο απομακρυσμένο νησί Χερντ έχει ύψος 2.745 μέτρα. Στην Αυστραλιανή Ανταρκτική Περιοχή το ψηλότερο βουνό είναι το όρος ΜακΚλίντοκ (3.492 μ.).[16]

Το μέγεθος της Αυστραλίας τις προσδίδει μεγάλη ποικιλία τοπίων, με τροπικά δάση στα βορειοανατολικά, οροσειρές στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, και έρημο στο κέντρο.[17] Είναι η πιο επίπεδη[18] ήπειρος, με τα παλαιότερα και λιγότερο εύφορα εδάφη.[19][20] Η έρημος και οι ημιερημικές εκτάσεις καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση της χώρας.[21] Η μέση βροχόπτωση στην ηπειρωτική Αυστραλία κατά μέσο όρο είναι λιγότερη από 500 χιλιοστά βροχής ετησίως.

Σε μεγάλη έκταση το έδαφος κλίνει προς τα μέσα κι έτσι εμποδίζεται η διαφυγή των νερών προς τη θάλασσα. Το πιο χαμηλό σημείο αυτής της κοίλης Αυστραλίας περιλαμβάνει τη λίμνη Έυρ, που βρίσκεται 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Γενικά οι λίμνες της Αυστραλίας είναι πολλές, αλλά δεν έχουν όλες πάντα νερό. Το νερό των λιμνών είναι αλμυρό και έτσι δεν είναι χρήσιμα τα εδάφη τους, για να αποξηρανθούν. Οι σπουδαιότερες, εκτός από την Έυρ, είναι η λίμνη Αμαντέους, η Γκάιντνερ και η λίμνη Τόρρενς, όλες τους ενδοροϊκές αλμυρές λίμνες. Ο σπουδαιότερος ποταμός της Αυστραλίας είναι ο Μάρεϊ που εκβάλλει στον Ινδικό ωκεανό. Είναι ο σημαντικότερος και μεγαλύτερος ποταμός, γιατί έχει πάντοτε νερό και γιατί μαζί με τους παραποτάμους καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ηπείρου. Άλλος, μικρότερης σημασίας, ποταμός είναι ο Κούπερ που εκβάλλει στη λίμνη Έυρ.

Σε μικρή απόσταση από τις βορειοδυτικές ακτές βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο μεγαλύτερος του κόσμου, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος άνω των 2.000 χιλιομέτρων.[22] Το όρος Ογκούστους στη δυτική Αυστραλία διεκδικεί το τίτλο του μεγαλύτερου μονολίθου στον κόσμο,[23] ενώ πολύ γνωστός είναι ο μονόλιθος Ουλουρού στην κεντρική Αυστραλία.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της Αυστραλίας είναι διαφορετικό από μέρος σε μέρος. Γενικά, αν και σημειώνονται πολλές βροχές, συχνά φυσούν ξηροί άνεμοι που συντελούν στην έλλειψη βροχών για πολλά χρόνια. Σ’ αυτές τις περιόδους ξηρασίας τα εδάφη ερημώνονται εντελώς. Το κλίμα της Αυστραλίας είναι πολύ υγιεινό και δεν ευνοεί τις επιδημικές αρρώστιες, όπως τη φυματίωση, ευνοεί όμως τη διάρροια, τη δυσεντερία και την ελονοσία. Η χώρα ανακοίνωσε το Δεκέμβριο του 2008 ότι ως το έτος 2020 θα έχει μειώσει κατά τουλάχιστον 5% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2000.[24]

Χλωρίδα και πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας της ηπείρου, τις ιδιαίτερα ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες και την μακροχρόνια απομόνωση, η πανίδα και η χλωρίδα της Αυστραλίας είναι μοναδική. Περίπου το 85% των ανθοφόρων φυτών, το 84% των θηλαστικών, άνω το 45% των πτηνών και το 89% των ψαριών του γλυκού νερού είναι ενδημικά.[25] Επίσης, η Αυστραλία έχει τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία ερπετών από οποιαδήποτε χώρα, με 755 είδη.[26] Η βλάστηση, καθώς και τα είδη των φυτών, διαφέρουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Έτσι, στο βόρειο μέρος φυτεύονται πολλά είδη φοινίκων και αναρριχητικών φυτών. Στο νοτιοδυτικό μέρος υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της ηπείρου φυτά. Στο νοτιοανατολικό μέρος υπάρχει πλούσια βλάστηση σε ευκαλύπτους που φτάνουν τα 135 είδη, καζουαρίνες (21 είδη), μελανολεύκες (97 είδη), ακακίες (300 είδη).[εκκρεμεί παραπομπή] Στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βλάστηση. Εξαιτίας του πετρώδους και αμμώδους εδάφους, βρίσκονται μόνο θαμνώδη φυτά. Από τα καρποφόρα φυτά τα περισσότερα τα έχουν φέρει από άλλες χώρες, ιδιαίτερα ευρωπαϊκές.

Το κοάλα είναι χαρακτηριστικό μαρσιποφόρο της Αυστραλίας

Τα θηλαστικά ζώα της Αυστραλίας είναι τα περισσότερα μαρσιποφόρα που διακρίνονται σε 100 είδη όπως το καγκουρό και το κοάλα. Άλλα από αυτά είναι καρποφάγα, άλλα εντομοφάγα και άλλα τρωκτικά[ασαφές]. Υπάρχουν όμως και θηλαστικά μη μαρσιποφόρα, όπως ο σκύλος ντίνγκο, 21 είδη νυχτερίδας, 31 είδη ποντικιών. Επίσης είναι το μοναδικό μέρος της Γης όπου ζουν μονότρημα, δηλαδή θηλαστικά που γεννούν αυγά. Δύο είδη είναι γνωστά, η έχιδνα και ο πλατύποδας. Μεγαλύτερη ποικιλία έχουν τα πτηνά, όπως ο δρυοκολάπτης, ο σπίνος, ο φασιανός, ο γύπας, η λύρα, πολλά είδη παπαγάλων. Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και μάλιστα δηλητηριώδη καθώς και σαυρών (110 είδη). Στα παράλια, στα ποτάμια και στις λίμνες υπάρχουν κροκόδειλοι και θαλάσσιες χελώνες. Ζώα που μεταφέρθηκαν από αλλού στην Αυστραλία, όπως το κουνέλι, εξαγριώθηκαν εκεί. Στην Αυστραλία μεταφέρθηκε και το πρόβατο, που σήμερα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές πλούτου για τη χώρα. Το μαλλί των προβάτων της θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο κι έδωσε τεράστια οικονομική ανάπτυξη στις εριοβιομηχανίες της Βρετανίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ύπαρξη ανθρώπων στην Αυστραλιανή ήπειρο εκτιμάται ότι άρχισε πριν 42.000 με 48.000 χρόνια πριν,[27][28] πιθανώς με τη μετανάστευση ανθρώπων από χερσαίες γέφυρες και μικρά θαλάσσια περάσματα από τη σημερινή νοτιοανατολική Ασία. Αυτοί οι πρώτοι κάτοικοι μπορεί να ήταν οι πρόγονοι των σύγχρονων ιθαγενών Αυστραλών.[29] Την εποχή του ευρωπαϊκού αποικισμού ήταν κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες, με πολύπλοκη προφορική παράδοση και πνευματικές αξίες με βάση τη λατρεία της γης και την ύπαρξη της εποχής των ονείρων. Οι νησιώτες των Τόρες, εθνολογικά Μελανήσιοι, ήταν αρχικά κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες.[30] Στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας έφταναν σποραδικά ψαράδες από τη νησιωτική νοτιοανατολική Ασία.[31]

Άφιξη των Ευρωπαίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτραίτο του Τζέιμς Κουκ, ο οποίος το 1770 χαρτογράφησε για πρώτη φορά την ανατολική Αυστραλία

Παρόλο που πιθανολογείται ότι μουσουλμάνοι έμποροι είχαν ήδη φτάσει στη Βόρεια Αυστραλία από τον Μεσαίωνα, [32] η πρώτη καταγεγραμμένη θέαση της ενδοχώρας της Αυστραλίας και ο πρώτος καταγεγραμμένος ελλιμενισμός στην Αυστραλιανή ήπειρο αποδίδονται στον Ολλανδό Βίλεμ Γιάνσον. Είδε τις ακτές της χερσονήσου Γιορκ στις αρχές του 1606 και βγήκε στη στεριά στις 26 Φεβρουαρίου στον ποταμό Πενφάδερ, κοντά στη σύγχρονη πόλη Γουέιπα στο Κέιπ Γιορκ.[33] Οι Ολλανδοί χαρτογράφησαν ολόκληρη τη δυτική και βόρεια ακτογραμμή και την ονόμασαν «Νέα Ολλανδία» κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα, αλλά δεν προσπάθησαν να την αποικήσουν. Ο Γουίλιαμ Ντάμπιερ, Βρετανός θαλασσοπόρος, βγήκε στη στεριά στη βορειοδυτική ακτή της Νέας Ολλανδίας το 1688 και το 1699.[34] Το 1770, ο Τζέιμς Κουκ έπλευσε κατά μήκος και χαρτογράφησε την ανατολική ακτή, την οποία ονόμασε Νέα Νότια Ουαλία και την διεκδίκησε εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας.[35] Με την απώλεια των αποικιών της στην Αμερική το 1783, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε ένα στόλο υπό την διοίκηση του Άρθουρ Φίλιπ, για να δημιουργήσει ποινική αποικία στη Νέα Νότια Ουαλία. Κατασκεύασαν στρατόπεδο και ύψωσαν τη σημαία στον κόλπο του Σίδνεϊ τις 26 Ιανουαρίου 1788, ημερομηνία η οποία θεωρείται εθνική γιορτή της Αυστραλίας, αν και η αποικία στη Νέα Νότια Ουαλία ιδρύθηκε επισήμως τις 7 Φεβρουαρίου 1788. Ο πρώτος οικισμός οδήγησε στη δημιουργία του Σίδνεϊ και την εξερεύνηση και εγκατάσταση σε άλλες περιοχές.

Ένας βρετανικός οικισμός είχε δημιουργηθεί στη Γη του Βαν Ντίμεν, σήμερα γνωστή ως Τασμανία, το 1803 και έγινε ανεξάρτητη αποικία το 1825.[36] Την Τασμανία ανακάλυψε ο Ολλανδός Άμπελ Τάσμαν το 1642. Το Ηνωμένο Βασίλειο διεκδίκησε επίσημα το δυτικό τμήμα της δυτικής Αυστραλίας (την αποικία Σουάν Ρίβερ) το 1828.[37] Οι ξεχωριστές αποικίες δημιουργήθηκαν από τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας, η Νότια Αυστραλία το 1836, η Βικτώρια το 1851 και το Κουίνσλαντ το 1859.[38] Η Βόρεια Επικράτεια ιδρύθηκε το 1911, όταν διαχωρίστηκε από τη Νότια Αυστραλία.[39] Η Νότια Αυστραλία δημιουργήθηκε ως «ελεύθερη αποικία», δεν ήταν ποτέ ποινική αποικία. Η Βικτόρια και η Δυτική Αυστραλία επίσης ιδρύθηκαν ως ελεύθερες αποικίες, αλλά αργότερα δέχτηκαν τη μεταφορά καταδίκων.[40][41] Μια εκστρατεία από τους αποίκους της Νέας Νότιας Ουαλίας οδήγησαν στο τέλος της μεταφοράς καταδίκων σε αυτήν την αποικία. Οι τελευταίοι κατάδικοι έφτασαν το 1848.[42] Ο ιθαγενής πληθυσμός, ο οποίος εκτιμάται ότι αριθμούσε ανάμεσα σε 750.000 και 1.000.000 κατοίκους το 1788,[43] παρήκμασε για τα επόμενα 150 χρόνια μετά την άφιξη των Ευρωπαίων, κυρίως λόγω λοιμωδών νοσημάτων,[44] ενώ χιλιάδες πέθαναν ως αποτέλεσμα των συνοριακών συγκρούσεων με τους αποίκους.[45]

Ο πυρετός του χρυσού στη Αυστραλία άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1850 και η Επανάσταση Γουρίκα ενάντια στους φόρους των αδειών των ορυχείων το 1854 ήταν μια πρώτη έκφραση λαϊκής ανυπακοής.[46] Ανάμεσα στο 1855 και το 1890, οι έξι αποικίες απέκτησαν κυβέρνηση και διαχειρίζονταν μόνες τους τις υποθέσεις τους, ενώ παρέμειναν τμήμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Το αποικιακό γραφείο στο Λονδίνο διατηρούσε τον έλεγχο σε ορισμούς τομείς, όπως οι εξωτερικές υποθέσεις, η άμυνα[47] και η διεθνής ναυτιλία.

Δημιουργία του κράτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 1 Ιανουαρίου του 1901, δημιουργήθηκε ομοσπονδία των αποικιών μετά από μια δεκαετία σχεδιασμού, διαβουλεύσεων και ψηφοφοριών.[48] Αυτό εγκαθίδρυσε την Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας ως κτήση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.[49] Η Ομοσπονδιακή Επικράτεια Πρωτεύουσας (αργότερα ονομάστηκε Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας) δημιουργήθηκε το 1911 στη θέση της μελλοντικής πρωτεύουσας Καμπέρα. Η Μελβούρνη ήταν η προσωρινή έδρα της κυβέρνησης από το 1901 μέχρι το 1927, ενόσω η Καμπέρα κατασκευαζόταν.[50] Το 1914, η Αυστραλία πολέμησε στο πλευρό της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.[51][52] Οι Αυστραλοί συμμετείχαν σε πολλές από τις μεγάλες μάχες του δυτικού μετώπου.[53] Από τους 416.000 στρατιώτες, περίπου 60.000 σκοτώθηκαν και 152.000 τραυματίστηκαν.[54] Πολλοί Αυστραλοί θεωρούν ότι η ήττα των Αυστραλιανών και Νεοζηλανδικών στρατευμάτων (ANZAK) στην εκστρατεία της Καλλίπολης τη γέννηση του έθνους, τη πρώτη του μεγάλη στρατιωτική δράση.[55][56]

Ο βρετανικός νόμος του Γουέστμινστερ το 1931 τερμάτισε επισήμως τους περισσότερους συνταγματικούς θεσμούς ανάμεσα σε Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αυστραλία το υιοθέτησε το 1942.[57] Η έκπληξη από την ήττα των Βρετανών στην Ασία το 1942 και η απειλή της ιαπωνικής εισβολής έστρεψε την Αυστραλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρει ένα σύμμαχο και προστάτη.[58] Οι Ιάπωνες βομβάρδισαν το 1942 το Ντάργουιν και επιτέθηκαν με υποβρύχια στο λιμάνι του Σίδνεϊ τις 31 Μαΐου 1942. Όμως, ο φόβος εισβολής υποχώρησε μετά από τις συμμαχικές νίκες ενάντια στους Ιάπωνες στη Θάλασσα των Κοραλλιών, το Μίντγουεϊ και στο μονοπάτι Κοκότα, στην Παπούα Νέα Γουινέα.[59] Από το 1951, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσημοι στρατιωτικοί σύμμαχοι. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αυστραλία ενθάρρυνε τη μετανάστευση από την Ευρώπη. Μετά τη κατάργηση της πολιτικής της Λευκής Αυστραλίας τη δεκαετία του 1970, είναι δεκτοί μετανάστες από την Ασία και άλλες περιοχές.[60] Οι τελευταίοι συνταγματικοί δεσμοί ανάμεσα σε Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο διασπάστηκαν με την πράξη του 1986.[61]

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρωτεύουσα και οι πολιτείες της Αυστραλίας: [1] Επικράτεια της Αυστραλιανής Πρωτεύουσας [2] Νέα Νότια Ουαλία [3] Βικτόρια [4] Κουίνσλαντ [5] Νότια Αυστραλία [6] Δυτική Αυστραλία [7] Τασμανία [8] Βόρεια Επικράτεια

Η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από έξι πολιτείες και δυο μείζονες επικράτειες. Οι έξι πολιτείες είναι οι ηπειρωτικές ΒικτόριαΔυτική ΑυστραλίαΝέα Νότια ΟυαλίαΝότια ΑυστραλίαΚουίνσλαντ και η νησιωτική Τασμανία. Οι δυο μείζονες επικράτειες είναι η Βόρεια Επικράτεια και η Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας, οι οποίες έχουν μικρότερο βαθμό αυτονομίας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σχέση με τις πολιτείες. Μια ακόμα ηπειρωτική επικράτεια, η Επικράτεια Τζέρβις Μπέι υπάγεται απ’ ευθείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επιπλέον στην Αυστραλία ανήκουν οι παρακάτω νησιωτικές περιοχές στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό:

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας αποτελείται από δυο σώματα, την ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, που αριθμεί 150 μέλη και τη Γερουσία με 76 μέλη.

Οι εκλογές για την Βουλή των Αντιπροσώπων διενεργούνται κάθε τρία χρόνια.

Στη Γερουσία οι εκλογές διενεργούνται κάθε έξι χρόνια με αναλογικό σύστημα και το 1/2 των μελών του σώματος ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια. 12 μέλη αναλογούν σε κάθε μια από τις έξι πολιτείες, ενώ οι δυο περιοχές της πρωτεύουσας Καμπέρα και της Βόρειας Αυστραλίας εκπροσωπούνται από δυο Γερουσιαστές η κάθε μια.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Το ισχύον Σύνταγμα ψηφίστηκε στις 9 Ιουλίου του 1900 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 1901. Η Αυστραλία είναι μια δημοκρατική χώρα, μέρος της Κοινοπολιτείας των Εθνών (Βρετανική Κοινοπολιτεία) και αναγνωρίζει ως ανώτατο άρχοντα τον εκάστοτε Βρετανό μονάρχη, ο οποίος-α αντιπροσωπεύεται από έναν Γενικό Κυβερνήτη, που διορίζεται από την κυβέρνηση ή το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανοικτό ορυχείο χρυσού στη Καλγκούρλι, στη δυτική Αυστραλία, είναι το μεγαλύτερο της χώρας.[62] Η Αυστραλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού παγκοσμίως.[63]

Η Αυστραλία είναι πλούσια χώρα. Είναι η 12η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και διαθέτει το πέμπτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (ονομαστικό), με 66.985$. Τα έσοδά της προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως μεταλλευτικές δραστηριότητες, τηλεπικοινωνίες, τραπεζικό σύστημα και τον κατασκευαστικό τομέα.[64][65][66] Είναι οικονομία της αγοράς, με σχετικά υψηλό κατά κεφαλή ΑΕΠ και χαμηλό ποσοστό φτώχειας. Όσον αφορά το μέσο πλούτο, η Αυστραλία κατατάχθηκε δεύτερη στον κόσμο, πίσω από την Ελβετία το 2013, αν και το ποσοστό φτώχειας ανέβηκε από 10,2% και σε 11,8% από το 2001 μέχρι το 2013.[67][68] Έχει αναγνωριστεί ως το έθνος με το μεγαλύτερο διάμεσο πλούτο στον κόσμο και δεύτερο υψηλότερο μέσο πλούτο ανά ενήλικα το 2013.[67] Η Αυστραλία κατετάγη τρίτη στο δείκτη οικονομικής ελευθερίας το 2010.[69] Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι σημειώθηκε άνοδος της ανεργίας το 2008 και έφτασε σε 4,5% του εργατικού δυναμικού της χώρας,[70] αλλά σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, δεν μπήκε σε ύφεση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-09.[71]

Η χώρα κατετάγη δεύτερη στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ το 2015 και έκτη στο δείκτη ευμάρειας του Legatum το 2016.[72] Όλες οι πόλεις της Αυστραλίας κατατάσσονται σε υψηλές θέσεις σε παγκόσμιες μελέτες βιωσιμότητας.[73] Στη λίστα του The Economist για το 2017, η Μελβούρνη κατετάγη στη πρώτη θέση για έβδομη χρονιά στη σειρά, ενώ η Αδελαΐδα και το Περθ ήταν στις θέσεις 5 και 7 αντίστοιχα.[74] Η Αυστραλία έχει ανάμεσα στις υψηλότερες τιμές κατοικίας παγκοσμίως και μερικά από τα μεγαλύτερα οικιακά χρέη.[75] Το κυβερνητικό χρέος της Αυστραλίας είναι περίπου 190 δις $,[76] περίπου του 20% του ΑΕΠ της χώρας.[77]

Το νόμισμα της χώρας είναι το Δολάριο Αυστραλίας.

Κατά τη δεκαετία του ’60, η γεωργία κυριαρχούσε και οι εξαγωγές της Αυστραλίας, στον εξορυκτικό τομέα αντιστοιχούσαν στο 17-20%. Ωστόσο, αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά, με τις ορυκτές πρώτες ύλες και τις εξαγωγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν το 64 % των εξαγωγών της Αυστραλίας την περίοδο 2015-16. Ο εξορυκτικός τομέας μαζί με τον συναφή επικουρικό τομέα του εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών (mining equipment, technology and services, METS) αποτελεί το 15% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Αυστραλίας. Η Αυστραλία διαθέτει το 2,4 % των ενεργειακών πόρων του πλανήτη, είναι πρώτη σε κοιτάσματα ορυκτής άμμου, άνθρακα, λιγνίτη, ουράνιου, νικελίου, ψευδάργυρου και μόλυβδου, και ανάμεσα στις πρώτες έξι χώρες παγκοσμίως σε βωξίτη, χαλκό, χρυσό, σιδηρομεταλλεύματα και διαμάντια[78][79].

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ιθαγενείς κάτοικοι της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες, όπως προσδιορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, είναι 649.171 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2016 και αποτελούν το 2,8 του πληθυσμού της χώρας[80]. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, στην Αυστραλία κατοικούν 23.401.892 άτομα.[4] Αν εξαιρεθούν οι αυτόχθονες Αβορίγινες οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι μετανάστες άποικοι και οι απόγονοι τους, που ανήκουν φυλετικά κυρίως σε διάφορους πληθυσμούς της Ευρώπης. Οι Βρετανοί, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί και οι Έλληνες είναι από τις κυριότερες εθνότητες Ευρωπαίων πολιτών της Αυστραλίας. Άλλες σημαντικές πληθυσμιακά εθνότητες της Αυστραλίας είναι οι Κινέζοι, οι Ινδοί καθώς και άλλοι λαοί της Ασίας.

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 82,9 χρόνια (81 χρόνια οι άνδρες και 84,8 οι γυναίκες).[81]

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στην Αυστραλία το 1829. Μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι πρώτοι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από τα νησιά και τη Μακεδονία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το 1924, οι μετανάστες άρχισαν να καταφτάνουν σε ακόμη μεγαλύτερους αριθμούς. Ο μεγαλύτερος, όμως, αριθμός Ελλήνων έφτασε στη χώρα τη δεκαετία του 50, μετά την υπογραφή συνθήκης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία. Στην αρχή έρχονταν μόνο άνδρες. Γυναίκες άρχισαν να καταφτάνουν τη δεκαετία του 60, οπότε και σχηματίστηκαν οι ελληνικές οικογένειες της Αυστραλίας. Σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες ζουν στη Μελβούρνη, το Σίδνεϋ και άλλες μεγάλες πόλεις. Οι Έλληνες καθώς και οι ελληνικής καταγωγής Αυστραλοί είναι επίσημα περίπου 491.000 (93.743 γεννημένοι στην Ελλάδα και 397.431 γεννημένοι στην Αυστραλία), σύμφωνα με την απογραφή του 2016.[82]

Θρησκεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και στην Αυστραλία δεν είναι θεσπισμένη κάποια θρησκεία ως κυρίαρχη θρησκεία, οι Χριστιανοί αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, το 22,6% είναι Ρωμαιοκαθολικοί (κυρίως Αυστραλοί ιρλανδικής,ιταλικής και πολωνικής καταγωγής), το 13,3% Αγγλικανοί ενώ το 16,3% είναι πιστοί άλλων χριστιανικών δογμάτων (Ορθόδοξοι, μέλη της Ενωτικής Εκκλησίας Αυστραλίας κλπ). Επίσης υπάρχουν Μουσουλμάνοι (2,6%), Βουδιστές (2,4%), Ινδουιστές (1,9%), Εβραίοι (0,4%) και λοιποί (0,9%). Το 30,1% των Αυστραλών δηλώνουν άθεοι ενώ το 9,6% δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα κατά την απογραφή.[83] Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν 66.918 μέλη [84] και οι Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών 140.797[85].

Σημαντικές πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άποψη της Μελβούρνης

Εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της Αυστραλίας είναι το ανατολικό και ιδιαίτερα στα παράλια.

  • Στην πολιτεία Βικτόρια υπάρχουν οι πόλεις: Μελβούρνη (πρωτεύουσα με 3.000.000 κ.), Μπέντιγκο (65.000 κ.), Τζιλόνγκ (Geelong 149.000 κ.).
  • Στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία οι πόλεις: Σίδνεϊ (πρωτεύουσα με 3.400.000 κ.), Νιούκαστλ (430.000 κ.), Γούλανγκονγκ (250.000 κ.)
  • Στο Κουίνσλαντ οι πόλεις: Μπρίσμπεϊν (πρωτεύουσα με 1.200.000 κ.), Χρυσή Ακτή (590.000 κ.), Τάουνσβιλ (107.000 κ.), Ίπσουιτς (75.000 κ.)
  • Στη Δυτική Αυστραλία οι πόλεις: Περθ (πρωτεύουσα με 2.000.000 κ.), Φρίμαντλ (25.000 κ.)
  • Στη Νότια Αυστραλία: Αδελαΐδα (πρωτεύουσα με 1.800.000 κ.)
  • Στο Βόρειο Διαμέρισμα: Ντάργουιν (200.000 κ)

Η Αυστραλία έχει περίπου διπλάσια έκταση σε σχέση με την Ευρώπη και πληθυσμό 24,5 εκατομμύρια. Αντιστοιχούν 3,2 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Αυτό την κάνει μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες του κόσμου.

Οι περισσότεροι Αυστραλοί ζουν στη νοτιοανατολική ακτή μεταξύ της Μελβούρνης και του Μπρίσμπεϊν, σε μεγάλες αραιοκατοικημένες πόλεις. Οι Αυστραλοί κατά μέσο όρο δουλεύουν 41 ½ ώρες και κερδίζουν 960 AUD την εβδομάδα. Το 99% του πληθυσμού ανακυκλώνει τα σκουπίδια του, ενώ δύο στους τρεις Αυστραλούς εκδηλώνει κάποιο είδος καρκίνου του δέρματος.

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φημισμένη όπερα του Σίδνεϋ

Πριν τον ερχομό των αποίκων ο πολιτισμός που επικρατούσε ήταν αυτός των ιθαγενών Αβοριγίνων. Οι Αβορίγινες ζούσαν ως νομάδες γύρω από το βράχο Άιερς, γνωστό και ως Ουλουρού στη γλώσσα τους. Οι Αβορίγινες είναι οι εφευρέτες του μπούμερανγκ. Το χρησιμοποιούν στο κυνήγι αλλά και ως παιχνίδι. Άλλο στοιχείο του πολιτισμού των ιθαγενών ήταν το ντιτζεριντού. Είναι ένα μουσικό όργανο, ένας μεγάλος ξύλινος σωλήνας από τον οποίο με ένα φύσημα παράγεται ένας παράξενος ήχος σαν βούισμα. Το ντιτζεριντού χρησιμοποιείται ακόμα στις θρησκευτικές γιορτές των Αβορίγινων.

Με την άφιξη των αποίκων από το 1788 και εντεύθεν, η βάση της αυστραλιανής κουλτούρας ήταν καθαρά αγγλοσαξονική αν και δημιουργήθηκαν και κάποια αυτόνομα στοιχεία, σχετικά με τη μοναδικότητα του περιβάλλοντος της Αυστραλίας και με τον προϋπάρχοντα πολιτισμό των ιθαγενών. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ο αυστραλιανός πολιτισμός έχει επηρεαστεί βαθύτατα από τον αμερικανικό τρόπο ζωής (κυρίως μέσω του κινηματογράφου και της τηλεόρασης) καθώς και από τους μη αγγλόφωνους πληθυσμούς που βρίσκονται στη χώρα.

Δεν έχω σωσία αλλά αρνήθηκα

0

Συγγραφέας: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 28-02-2020

Την σχετική αποκάλυψη έκανε σε συνέντευξη που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, στο πλαίσιο του κύκλου των συνεντεύξεων με τίτλο «20 ερωτήσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν» που παρουσιάζει το ρωσικό πρακτορείο για τα 20 χρόνια της προεδρίας του.

«Υπήρχε μια τέτοια ιδέα, αλλά αρνήθηκα να έχω σωσίες», δηλώνει ο ίδιος προσθέτοντας ότι «αυτό συνέβη στην πιο δύσκολο περίοδο της μάχης κατά της τρομοκρατίας», αναφερόμενος στους πολέμους στην Τσετσενία κατά των Τσετσένων αυτονομιστών.

Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο σωσίας θα με αντικαθιστούσε σε διάφορες εκδηλώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι στις αρχές του 2000 είχαν γίνει προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο σωσίας θα τον αντικαθιστούσε σε εκδηλώσεις που δεν θα ήταν τόσο ασφαλείς για τον αρχηγό του κράτους. Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος, ποτέ δεν χρησιμοποίησε σωσίες. Το ερώτημα αν έχει ο Πούτιν σωσία, τόσο ο Ρώσος πρόεδρος όσο και ο δημοσιογράφος Αντρέι Βαντένκο, που πήρε τη συνέντευξη, το θεωρούν μια από τις πλέον δημοφιλείς απορίες που διατυπώνονται στο διαδίκτυο.

Πάντως, αυτό το ερώτημα απασχολεί τους Ρώσους πολίτες εδώ και αρκετά χρόνια. Στις 24 Δεκεμβρίου 2001, μια γυναίκα κάτοικος της περιοχής Κοστράμσγκαγια είχε ρωτήσει σχετικά ευθέως τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ βρίσκονταν σε ζωντανή σύνδεση μαζί του , την οποία μετέδιδαν τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα ΟΡΤ και ΡΤΡ.

Η φημολογία συντηρείται από τις αρχές του 2000
Η γυναίκα είχε υποθέσει ότι, αν ο Πούτιν έχει σωσία, αυτό του παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί πολυάριθμες συναντήσεις και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε λέγοντας ότι δεν έχει σωσία.

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο 2009 στο Σότσι, όταν ο Πούτιν και ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση εργασίας που είχαν, αποφάσισαν να περπατήσουν στον παραλιακό δρόμο ανάμεσα στον κόσμο που έκανε και εκείνος τον περίπατο του.

Μια γυναίκα που τους είδε, νόμισε ότι δεν ήταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός που βγήκαν για περίπατο, αλλά οι σωσίες τους, εκφράζοντας την απορία της. Τότε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, της απάντησε χαμογελώντας: «Όχι δεν είμαστε σωσίες είμαστε εντελώς ζωντανοί».

Η ύπαρξη σωσία θα θεωρούταν «μομφή» για την ασφάλεια του Βλάντιμιρ Πούτιν

Τον Αύγουστο του 2000 ο επικεφαλής τότε της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιεβγκένι Μούροφ σε συνέντευξη του στο πρακτορείο TASS είχε δηλώσει ότι ο Πούτιν δεν έχει σωσίες, χαρακτηρίζοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν «μύθους και ανοησίες».

Τότε ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες κατά περιόδους αναγκάζονται να ελέγχουν τις πληροφορίες που διοχετεύονταν τότε από τους τρομοκράτες για πιθανές απειλές της ζωής του αρχηγού του κράτους. Ωστόσο ο Μούροφ είχε δηλώσει ότι το να χρησιμοποιείς σωσίες θα σήμαινε ότι παραδέχεσαι ότι η υπηρεσία ασφαλείας του Ρώσου πρόεδρου παρουσιάζει αδυναμίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
ΡΩΣΙΑ
ΣΩΣΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:50
Τουρκία: Πρόσφυγες κατευθύνονται στα σύνορα με την Ελλάδα και φωνάζουν «Yunanistan» [βίντεο]
08:42
Αλκη Ζέη: Η μυθιστορηματική ζωή της γυναίκας που ανέθρεψε λογοτεχνικά αμέτρητες γενιές Ελλήνων
08:40
Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στην Νέα Ζηλανδία – Γυναίκα που είχε ταξιδέψει στο Ιράν
08:34
Τα 6 αντικείμενα που πρέπει να απομακρύνεις από την κρεβατοκάμαρα για να είναι πάντα σε τάξη, σύμφωνα με ειδικό στην οργάνωση
08:22
Κορωνοϊός: Θα επιβραδύνουν οι θερμότερες θερμοκρασίες της άνοιξης την εξάπλωση του ιού -Τι λένε οι επιστήμονες
08:17
Κορωνοϊός: Παγκόσμια ανησυχία για την άνοδο των κρουσμάτων – Εκτακτα μέτρα πρόληψης στην Ευρώπη
08:08
Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Νιγηρία και την υποσαχάρια Αφρική
08:07
Καταρρέουν τα χρηματιστήρια του κόσμου εξαιτίας του κορωνοϊού
08:06
Προκλητικός ο Μουτζούρης -Αποχώρησε από το δελτίο ειδήσεων του Mega όταν τον ρώτησαν για τη χειρονομία
08:04
Τσιτσιπάς: Ο Εβανς τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό στο Ντουμπάι
08:04
Ολυμπιακός: Το «ερυθρόλευκο» γλέντι στα αποδυτήρια μετά τη νίκη-πρόκριση στο Λονδίνο
08:02
Την Τρίτη η κηδεία της Αλκης Ζέη
08:01
Διευθυντής Ινστιτούτου Παστέρ: Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον κορωνοϊό περισσότερο από τη γρίπη
08:00
Der Standard για μεταναστευτικό: Η αντίσταση των νησιωτών κορυφαία πρόκληση για Μητσοτάκη
07:57
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Συρία: Δαμασκός και Μόσχα να σταματήσουν την επίθεση στην Ιντλίμπ
07:52
Κορωνοϊός και super markets: Ποια προϊόντα εξαφανίζονται από τα ράφια -Τι ισχύει με την τροφοδοσία
07:48
Απίστευτο: Τρελή καταδίωξη με ληστή που πήρε νεκροφόρα με ένα πτώμα μέσα! [βίντεο]
07:37
Κορωνοϊός: Το χρονικό των 3 κρουσμάτων στην Ελλάδα -Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες υγείας
07:30
Στις φλόγες Τουρκία-Συρία: Δεκάδες νεκροί του τουρκικού στρατού -Ανοίγει τα σύνορα στους πρόσφυγες ο Ερντογάν
07:22
Κορωνοϊός: Οι επιπτώσεις στην αγορά και στον Τουρισμό -Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο
07:11
Κώστας Βουτσάς: Σήμερα η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο -Η Ελλάδα αποχαιρετά τον «αιώνιο έφηβο»
07:08
Μεταναστευτικό: Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με την τοπική αυτοδιοίκηση για τα νησιά- Οι επόμενες κινήσεις
06:58
Εισβολή του φεμινιστικού τομέα του Ρουβίκωνα στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας
06:48
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας- Πού θα χιονίσει
06:03
Τουρκία: «Θέλουμε, αλλά δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε πλέον τις ροές»
05:23
Ανησυχία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αύξηση ρατσιστικών ενεργειών- Τι αναφέρει η έκθεσή του
04:53
ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει θέμα- προς το παρόν- για επίκληση του άρθρου 5 περί συλλογικής Αμυνας στη Συρία
04:38
Κορωνοϊός: Πάνω από 2.000 τα κρούσματα στη Νότια Κορέα
04:15
Το Κόσοβο άρει τους δασμούς στην Σερβία και την Βοσνία
03:46
Γεωργιάδης: Αποτιμούμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τομέα της οικονομίας
03:37
Μαρτίνς: Μεγάλη βραδιά για τον Ολυμπιακό
03:07
Κορωνοϊός: 44 επιπλέον νεκροί στην Κίνα- Αυξάνονται τα κρούσματα σε Γερμανία, Γαλλία
02:51
Πατρινό Καρναβάλι: Αναβάλλονται και επίσημα οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού- Μεγάλη η οικονομική ζημιά
02:33
Μηταράκης: «Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες»
01:53
«Εφυγε» η συγγραφέας Αλκη Ζέη
01:37
Euroleague: Σπουδαίο διπλό της Μπαρτσελόνα στη Μόσχα- Ακάθεκτη η Εφές πέρασε από το Βερολίνο
01:26
Βαθμολογία UEFA: Ο Ολυμπιακός κρατά όλη την Ελλάδα «ζωντανή» μόνος του
01:21
Αντίποινα της Τουρκίας στη Συρία- Βομβαρδισμοί σε θέσεις του καθεστώτος του Ασάντ
01:04
Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, είπα στον Μαρτίνς ότι θα κερδίσουμε» [βίντεο]
00:57
Κορωνοϊός: Σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής- Τα μέτρα πρόληψης που αποφάσισε
00:52
Ολυμπιακός: Οι 14 υποψήφιοι αντίπαλοι στους «16» του Europa League
00:34
Europa League: Ενας Ολυμπιακός… Θεός -Κέρδισε (1-2) στην παράταση την Αρσεναλ και προκρίθηκε στους «16»! [βίντεο]
00:15
Βόμβα: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα στους πρόσφυγες- Εκβιάζει την ΕΕ για στήριξη στην Ιντλίμπ
23:57
Πανικός στη Γουόλ Στριτ λόγω κορωνοϊού -«Βουτιά» πάνω από 1.000 μονάδες για τον Dow Jones
23:52
Εκτενής συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με τον Δήμο Ιωαννίνων: Τι φέρνει κοντά την πόλη και το Ιδρυμα, όσα ετοιμάζουν
23:50
MasterChef 4: Βγήκαν τα μαχαίρια στην μπλε ομάδα -«Το ευχαριστήθηκα που χάσαμε»
23:47
H Amazon απαγόρευσε 1 εκατομμύριο προϊόντα που υποτίθεται ότι θεραπεύουν από τον κορωνοϊό
23:37
Σύννεφα και βροχές την Παρασκευή -Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
23:31
Κορωνοϊός: Κλειστά την Παρασκευή όλα τα σχολεία στο Ναύπλιο -Θα γίνει απολύμανση
23:26
Μεταναστευτικό: Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για τη σύσκεψη στο Μαξίμου

NEWSLETTER

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Στις φλόγες Τουρκία-Συρία: Δεκάδες νεκροί του τουρκικού στρατού -Ανοίγει τα σύνορα στους πρόσφυγες ο Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ28|02|2020 | 07:30
Μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της Συρίας και της Τουρκίας / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων του Ασάντ και της Ρωσίας με την Τουρκία, μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών.

Το βράδυ της Πέμπτης οι δυνάμεις του Ασάντ που στηρίζονται από την Ρωσία, βομβάρδισαν στρατιωτικές θέσεις της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 33 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες.

Video allegedly shows #Turkey soldiers sheltering in a building amid targeted airstrikes on their position inside #Idlib:
pic.twitter.com/KM2PymlZRC

Reporting on this is fluid, but whatever the details, it’s sparked crisis talks in #Ankara.

— Charles Lister (@Charles_Lister) February 27, 2020
Η επίθεση προκάλεσε την οργή του Ερντογάν που κάλεσε την νύχτα έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο, όπου μετά από 3 ώρες σύσκεψης, αποφάσισαν να απαντήσουν στην Συρία με βομβαρδισμό σε θέσεις του Ασάντ στα βορειοδυτικά της χώρας, αλλά και να ανοίξουν ένα άλλο πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στην Ευρώπη: να αφήσουν ελεύθερους τους Σύρους μετανάστες να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, είτε από θάλασσα είτε από στεριά.

Τούρκος αξιωματούχος: Ελεύθεροι να φύγουν στην Ευρώπη οι πρόσφυγες
Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, ανέφερε στο Reuters πως υπάρχει απόφαση να επιτρέψουν στους Σύρους πρόσφυγες να περάσουν ανενόχλητοι τα σύνορα προς την Ευρώπη, είτε από την στεριά, είτε από την θάλασσα, προκαλώντας έναν νέο πονοκέφαλο (αν τελικά ισχύσει αυτή η σκέψη) στην Ελλάδα (κυρίως), αλλά και την ΕΕ.

«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως αναφέρει το πρακτορείο, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συρία: Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από βομβαρδισμό δυνάμεων Ασαντ και Μόσχας -Εκτακτη σύσκεψη Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ 27|02|2020 | 23:17

Συρία: Νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας -Η Μόσχα κατηγορεί την Αγκυρα ότι στέλνει drones στην Ιντλίμπ
ΚΟΣΜΟΣ 27|02|2020 | 22:51
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΠ, Ομέρ Τσελίκ, προσπάθησε να ανασκευάσει εν μέρει τις δηλώσεις του αξιωματούχου, λέγοντας πως «η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», με την Τουρκία να ασκεί μεγάλη πίεση πλέον στην ΕΕ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Ερντογάν επικοινώνησε με την αρχηγό του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ενημερώνοντάς την για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη σύσκεψη.

Στα όρια οι σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας, η Αγκυρα πιέζει το ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας κρέμονται από μία κλωστή. Οι συνομιλίες αξιωματούχων των δύο χωρών στην Αγκυρα, δεν οδήγησαν κάπου, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν χωρίς θετική εξέλιξη, κάτι που ουσιαστικά κάνει την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί να καταρρέει. Οι Ρώσοι κατηγόρησαν την Τουρκία πως τους επιτέθηκε με στην Ιντλίμπ, κάτι που αρνείται ο τουρκικός στρατός.

«Κατά παράβαση των συμφωνιών του Σότσι, η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να στηρίζει αυτές τις ένοπλες παράνομες ομάδες στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, με πυρά του πυροβολικού», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, με την Τουρκία να απαντά πως δεν ισχύει η είδηση και ότι θα θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Μόσχα για επίλυση του προβλήματος.

Εν τω μεταξύ, από πλευράς Τουρκίας διέρρευσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, χωρίς να γίνει γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεων. Λίγο αργότερα ωστόσο, από την τουρκική πλευρά διέρρεαν πως θα ξεκινήσουν σήμερα διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντίποινα της Τουρκίας στη Συρία- Βομβαρδισμοί σε θέσεις του καθεστώτος του Ασάντ
ΚΟΣΜΟΣ 28|02|2020 | 01:21

Βόμβα: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα στους πρόσφυγες- Εκβιάζει την ΕΕ για στήριξη στην Ιντλίμπ
ΚΟΣΜΟΣ 28|02|2020 | 00:15
Ο Στόλενμπεργκ από την πλευρά του, καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία στην Ιντλίμπ και ζήτησε «αποκλιμάκωση» της έντασης.

«Ο κ. Στόλενμπεργκ καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε Δαμασκό και Μόσχα να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO, Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ στο μέρος της Τουρκίας- Ζητούν διακοπή των επιθέσεων από τον Ασάντ
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία να βάλουν τέλος στην «αποτροπιαστική επίθεσή τους» στην επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου τουλάχιστον 33 Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χθες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Τουρκίας, τονίζοντας πως εξετάζουν πως μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στις δυνάμεις του Ερντογάν.

«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Άσαντ, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν. Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση», συνεχίζει το κείμενο», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που επεσήμανε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί σχετικά με τα αεροπορικά πλήγματα.

Οι Τούρκοι τώρα «βλέπουν τη Ρωσία όπως είναι στ’ αλήθεια», βλέπουν «τι κάνει», κι όταν δέχονται επίθεση «Τούρκοι στρατιώτες», αυτό πια «ξεπερνά ό,τι κι αν ενώνει την Τουρκία και τη Ρωσία», έκρινε η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον. Η αμερικανική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε η ίδια, είναι «ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντος» για τους Τούρκους.

Συρία: Τουλάχιστον 33 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες, αντίποινα στον Ασάντ
Κατά την επίθεση των συριακών δυνάμεων, το υπουργείο Αμυνας ενημέρωσε πως τουλάχιστον 33 άτομα σκοτώθηκαν από τους βομβαρισμούς. Αυτό έκανε έξαλλο τον Ερντογάν που μετά το έκτακτο συμβούλιο έδωσε εντολή για αντίποινα, βομβαρδίζοντας τα ξημερώματα της Παρασκευής, θέσεις των δυνάμεων του Ασάντ στα βορειοδυτικά της Συρίας.

Play Video
Σύμφωνα πάντως με άλλες πηγές από την Τουρκία, ο αριθμός των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς, φτάνει τους 50, όπως τόνισε στο Spiegel, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Άλλες μαρτυρίες κάνουν αναφορά για 65 νεκρούς, με τον επίσημο απολογισμό ωστόσο να κάνει λόγο για 33.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/toyrkia-syria-dekades-nekroi-toyrkikoy-stratoy-anoigei-synora-metanastes-erntogan

Το χρονικό διάδοσης του κορωναϊού

0

Συγγραφέας: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 28-02-2020

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Είναι μία 38χρονη γυναίκα, σχεδιάστρια μόδας και διαμερισματική σύμβουλος στη Θεσσαλονίκη, η οποία αφού επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) και ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο, εισήχθη στο ΑΧΕΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και ενώ δεν είχε εμφανή συμπτωματολογία (καταρροή, πυρετό, βήχα κτλ) επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά την ανακοίνωση του θετικού κρούσματος πραγματοποιήθηκαν εργασίες απολύμανσης στο δημαρχείο της πόλης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Κλειστά την Παρασκευή όλα τα σχολεία στο Ναύπλιο -Θα γίνει απολύμανση
ΕΛΛΑΔΑ 27|02|2020 | 23:31

Κορωνοϊός: Κλείνουν οι αρχαίες κατακόμβες στο Βατικανό -Για την προστασία επισκεπτών και ξεναγών
ΚΟΣΜΟΣ 27|02|2020 | 21:58

Γεωργιάδης: Αποτιμούμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον τομέα της οικονομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 28|02|2020 | 03:46

Η γυναίκα αφού βρέθηκε θετική, τέθηκε σε απομόνωση σε θάλαμο αρνητική πίεσης του ΑΧΕΠΑ όπου θα παραμείνει για 14 μέρες. Σε απομόνωση έθεσαν εαυτόν εθελοντικά και όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη όπως οικογένεια και συγγενείς. Παράλληλα στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών της 38χρονης οι αρχές εντόπισαν και έλεγξαν τους συνεπιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης με την οποία επέστρεψε η 38χρονη στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο κρούσμα

Εν συνεχεία την Πέμπτη σε έκτακτη ενημέρωση ο α επικεφαλής της Επιτροπής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ακόμα δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Όπως εξήγησε θετικό στον κορωνοϊό βρέθηκε και το 9χρονο παιδί της 38χρονης, το οποίο δεν είχε ταξιδέψει μαζί της, αλλά και μία 40χρονη γυναίκα η οποία είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Ανακοινώνοντας το δεύτερο κρούσμα είπε συγκεκριμένα: «Στα πλαίσια της ιχνηλάτισης επαφών της πρώτης περιπτώσεως επιβεβαιώθηκε σήμερα από το εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος της συμπολίτισσάς μας, πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας. Το περιστατικό δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τις υπόλοιπες στενές επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της δεύτερης αυτής περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας για προληπτικούς λόγους και μόνο συστήνεται το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, του 105ου, για 14 ημέρες».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ιχηλάτηση των επαφών του 9χρονου ο κ. Τσιόδρας δήλωσε στην έκτακτη ενημέρωση ότι το παιδί «την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν. Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε».

Στο πλαίσιο των ενεργειών των αρχών, έπειτα από την ιχνηλάτηση των επαφών του μπήκαν στο μικροσκόπιο 49 άτομα. Οι Αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο περιορισμού των συγκεκριμένων επαφών, ώστε να εξεταστεί και να διαπιστωθεί αν είναι ή όχι θετικοί στον ιό.

Το τρίτο κρούσμα

Στην ενημέρωση της Πέμπτης ανακοινώθηκε και το τρίτο κρούσμα. «Επιβεβαιώνω τη διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά συμπατριώτισσά μας ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε στη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων που αφορούν την τρίτη αυτή περίπτωση της νόσου στην πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό πρόκειται για 40χρονη τραπεζική υπάλληλο, η οποία επισκέφθηκε αρχικά το «Σωτηρία» και εν συνεχεία ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Περίμενε δύο ώρες στο «Σωτηρία» πριν διαγνωστεί με κορωνοϊό
Επιστρέφοντας στην Αθήνα, η 40χρονη διαπίστωσε συμπτώματα και επέλεξε να μεταβεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία» αντί να ακολουθήσει την οδηγία του ΕΟΔΥ που προβλέπει επικοινωνία με τον Οργανισμό (στο τηλέφωνο 210-5212054) για να λάβει οδηγίες προκειμένου να μεταβεί σε νοσοκομείο αναφοράς της νόσου.
Ωστόσο, όταν πήγε στα εξωτερικά ιατρεία του «Σωτηρία» υπήρχε συνωστισμός και έτσι αναγκάστηκε να κάτσει στην ουρά σχεδόν επί δίωρο καθώς πήρε χαρτί με αριθμό προτεραιότητας… 160!

Όταν απηύδησε από την αναμονή, η 40χρονη τραπεζικός υπάλληλος έφυγε από το δημόσιο νοσοκομείο «Σωτηρία» και μετέβη στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Μετροπόλιταν» στο Νέο Φάληρο, το οποίο και είχε λάβει αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφύγει τα λάθη που διαπράχθηκαν στο νοσοκομείο της βορείου Ιταλίας όπου ο «ασθενής μηδέν» περιφερόταν επί 36 ώρες χωρίς να του έχει γίνει διάγνωση.

Συγκεκριμένα το θεραπευτήριο Metropolitan έχει κλείσει όλες τις πόρτες εισόδου εκτός από μία για την είσοδο των ασθενών. Οποιοσδήποτε θέλει να μπει στο νοσοκομείο, πριν την είσοδό του, πλένει τα χέρια του στον εξωτερικό χώρο, φορά γάντια και μάσκα. Το Metropolitan έχει δημιουργήσει στον χώρο του πάρκινγκ, εκτός νοσοκομείου, έναν ειδικό θάλαμο προκειμένου τα ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού να μην εισέρχονται στο νοσοκομείο και να εξετάζονται εκεί. Η 40χρονη που είχε εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα παρουσιάστηκε σήμερα (είχε έρθει στην Ελλάδα από το Μιλάνο το περασμένο Σάββατο) φορώντας γάντια και προστατευτική μάσκα και μεταφέρθηκε αμέσως στον ειδικό θάλαμο εκτός νοσοκομείου. Της πήραν δείγμα, διεγνώσθη με τον κορωνοϊό και παρέμεινε απομονωμένη στον ειδικό εκτός νοσοκομείου θάλαμο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο «Αττικόν».

Κλειστά σχολεία και ματαίωση εκδηλώσεων
Με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας αυξήθηκε σε 3 ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι στη χώρα. Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσει το 105ο Δημοτικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη στο οποίο φοιτά το 2ο κρούσμα και γιος της 38χρονης που διαγνώστηκε πρώτη θετική στον κορωνοϊό. Στο σχολείο, σημειώνεται, έγιναν εργασίες απολύμανσης.

Επίσης για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε χθες να παραμείνουν κλειστά τρία σχολεία στην Αττική και συγκεκριμένα τα: Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Αθηνών, Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού και Νηπιαγωγειο «Ι.Μ. Καρράς».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας «εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με προσβληθέντα από κορωνοϊό», καθώς η 40χρονη είναι μητέρα δύο παιδιών σχολικής ηλικίας από τα οποία το ένα βρίσκεται σε μαθητική εκδρομή στο Λονδίνο μαζί με 100 συμμαθητές της από το Κολλέγιο Αθηνών.
Πρόκειται για την κόρη της η οποία είχε συνοδεύσει την μητέρα της στο ταξίδι στο Μιλάνο, επέστρεψε στην Αθήνα και αμέσως αναχώρησε για την σχολική εκδρομή στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κόρη της 40χρονης θα κάνει εξετάσεις στο Λονδίνο και αναλόγως θα αποφασισθεί αν θα παραμείνει ή θα επιστρέψει στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι στο ίδιο σχολείο φοιτά και το μικρότερο παιδί της οικογένειας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι βγήκαν αρνητικά τα τεστ σε κορωνοϊό για τον σύζυγο της 40χρονης, καθώς και για τη φίλη της η οποία είχε συνταξιδέψει μαζί της στο Μιλάνο.

Ματαιώνονται τα καρναβάλια
Μετά τα πρώτα τρία κρούσματα στην Ελλάδα, το υπουργείο Υγείας είχε προαναγγείλει πως θα ακυρωθούν τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα. Η απόφαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση σε περιοχές οι οποίες είναι διάσημες για τις καρναβαλικές τους εκδηλώσεις όπως η Πάτρα, η Ξάνθη, το Ρέθυμνο και η Κέρκυρα.

Στην Πάτρα ωστόσο η δημοτική αρχή αποφάσισε να συμμορφωθεί από την απόφαση της κυβέρνησης. «Η απόφαση (σ.σ.: για ακύρωση των καρναβαλιών σε όλη τη χώρα) δημιουργεί πικρία, δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους εργαζόμενους του δήμου, σε όλους όσους πάλεψαν για να έχουμε ένα αποτέλεσμα άξιο της πόλης μας, στους συνδημότες μας και τα καρναβαλικά γκρουπ» σημείωσε ο Δήμαρχος της Πάτρας.

Δημιουργεί αυτή η απόφαση, ταυτόχρονα, σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα μέλη των πληρωμάτων και στους επαγγελματίες της πόλης» συνέχισε ο Κώστας Πελετίδης που ωστόσο τόνισε πως η δημοτική Αρχή της Πάτρας θα υλοποιήσει την ΚΥΑ για την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. «Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των συνδημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας το οποίο φυσικά είναι πρώτιστο καθήκον για όλους μας. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των ειδικών», είπε.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Πελετίδης, με την απόφαση αυτή ανατράπηκε ο σχεδιασμός της πόλης, ενώ ζήτησε αποζημίωση από την κυβέρνηση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες. Ερωτηθείς για τα πληρώματα που λένε ότι θα παρελάσουν, ο δήμαρχος Πατρέων είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητά του.«Εμείς δεν θα κάνουμε εκδηλώσεις, εάν θέλουν τα μαγαζιά είναι ευθύνη των διοργανωτών και αυτών που θα πάνε» σημείωσε ο Κώστας Πελετίδης χαρακτηριστικά.

Φόβοι για οικονομική ζημιά
Η ακύρωση του καρναβαλιού αναμένεται να προκαλέσει ζημιές στην αγορά της Πάτρας. «Εμείς ως σύλλογος καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, λέμε ότι πάνω απ΄ όλα είναι η υγεία των πολιτών. Ωστόσο, η Πάτρα έχει υποστεί ένα σοκ, αφού περίμενε το τετραήμερο της Αποκριάς, για να πάρουν μία οικονομική ανάσα οι επιχειρήσεις. Στην πόλη λειτουργούν 2.000 καταστήματα εστίασης και αναψυχής και συνολικά στην Αχαΐα 3.000, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτά φθάνουν περίπου τους 30.000», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του συλλόγου καταστημάτων εστίασης και αναψυχής νομού Αχαΐας, Σπύρος Στεργίου και τόνισε: Θα ζητήσουμε να υπάρξουν ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων απέναντι στο κράτος και τις τράπεζες, μέχρι να πάρει τέλος όλη αυτή η περιπέτεια με τον κορωνοϊό».

Φυλάκιση έως και 2 ετών σε όσους δεν τηρήσουν την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση της κυβέρνησης για ματαιωθούν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις απειλούνται με φυλάκιση όσοι δεν συμμορφωθούν σε αυτή. Ειδικότερα, με την ΚΥΑ που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, καλούνται όλοι οι φορείς όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενο της. Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παράγραφο 6 «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-hroniko-ton-3-kroysmaton-stin-ellada

Καλημέρα κόσμε!

1

Συγγραφέας: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 14-02-2020

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση