Λάρνακα

 

Δημοσίευση: 8-4-2021

 

Η Λάρνακα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κύπρου, είναι η διάδοχος πόλη του αρχαίου Κιτίου και ο τόπος καταγωγής του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και στα τέλη του 2013 αριθμούσε 145.900 κατοίκους. Το αεροδρόμιό της είναι Διεθνές και είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου.

Θεωρείται  πολύ όμορφη πόλη , καθώς διαθέτει φυσικές ομορφιές αλλά και πολλά μνημεία. Η παραλιακή της οδός είναι ιδιαίτερα όμορφη και είναι γνωστή με το όνομα “Φοινικούδες”. Στη Λάρνακα βρίσκονται δύο φυσικές λίμνες, η Αλυκή Λάρνακας, στην οποία το χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο ροζ φλαμίνγκο και η Οροκλίνη.

Η φωτογραφία είναι από το φωτογραφικό αρχείο της Ομάδας.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πόλη της Λάρνακας βρίσκεται στη θέση της Φοινικικής πόλης Κίτιον, αρχαίου βασιλείου της Κύπρου. Στην περιοχή υπήρχαν δύο προϊστορικοί οικισμοί, οι οποίοι τον 14ο αι. π. Χ. κατακτήθηκαν από Μυκηναίους και Αχαιούς και εξελίχθηκαν σε πόλη. Όταν η πόλη αυτή καταστράφηκε από φυσικά αίτια,  ξαναχτίστηκε νέα πόλη με το όνομα Κίτιο.

Τον 7ο αι. π. Χ. το Κίτιο κατακτήθηκε από τους Ασσυρίους και τον 5ο αι. π. Χ.  πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων, όπως και ολόκληρο το νησί. Στη συνέχεια  κατακτήθηκε από τους Πέρσες, οι οποίοι τοποθέτησαν Φοίνικες βασιλιάδες.

Από τον 8ο αι. π. Χ. έως τον 3ο αι. π. Χ. συνυπήρχαν στην πόλη οι Φοίνικες με τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούσαν στο νότιο τμήμα της. Όταν η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων, οι Φοίνικες άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά.

Το 58 μ. Χ. κατακτήθηκε από τη Ρώμη. Ήταν το σημαντικότερο λιμάνι της Κύπρου.

Στους χριστιανικούς χρόνους έγινε επισκοπή. Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος επίσκοπος Κιτίου υπήρξε ο Λάζαρος.

Το 77 μ. Χ. η πόλη καταστράφηκε από σεισμό και ξαναχτίστηκε.

Στους μεσαιωνικούς χρόνους η Λάρνακα ονομαζόταν και Αλυκές, εξαιτίας της κοντινής αλμυρής λίμνης, που το καλοκαίρι παρήγαγε πολύ αλάτι.

Επί φραγκοκρατίας (1192-1489), παρότι ήταν ασήμαντη πόλη, αναπτύχθηκε ως λιμάνι, καθώς η Αμμόχωστος καταλήφθηκε από τους Γεννουάτες.

Σημαντικό λιμάνι συνέχισε να είναι και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας (1579-1878). Την περίοδο εκείνη, επειδή η Λάρνακα ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο, ήταν και η πόλη της Κύπρου στην οποία στεγάζονταν  τα προξενεία χωρών όπως είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Ρωσία, κ.ά.

Η Λάρνακα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960. Επίσης, η πόλη συνέχισε να ακμάζει και μετά το 1974, όταν, καθώς καταργήθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, απέκτησε Διεθνές Αεροδρόμιο, γεγονός που διευκόλυνε ιδιαίτερα την επικοινωνία της Κύπρου με τη Μέση Ανατολή.

 

 

ΜΝΗΜΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

 

  1. Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου κτίστηκε τον 9ο αι μ. Χ. από τον αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ τον Σοφό και ανήκει στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου.

Κτίστηκε πάνω στον τάφο του Αγίου Λαζάρου από τη Βηθανία της Ιουδαίας. Ο Λάζαρος, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, μετά την ανάστασή του από τον Ιησού, αναγκάστηκε να φύγει από την Ιουδαία, γιατί κινδύνευε από την οργή των εχθρών τού Ιησού και κατέφυγε στην Κύπρο.Όταν ο Παύλος και ο Βαρνάβας κήρυξαν το ευαγγέλιο στην Κύπρο, τον χειροτόνησαν επίσκοπο Κιτίου.

Ανήκει στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου.
Οι διαστάσεις του Ναού είναι 31,5 x 14,5 μ. Είναι τρίκλιτος και η τοιχοποιΐα του αποτελείται από πολύ μεγάλους ογκόλιθους ασβεστόλιθου, που το πάχος τους φτάνει και το 1 μ. Είναι μοναδικό το τέμπλο του, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι., είναι μπαρόκ τεχνοτροπίας και επιχρυσωμένο.

Τον 17ο αι. ο Ναός δέχθηκε εργασίες αναστήλωσης. Δίπλα του λειτουργεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

 

Το εσωτερικό του Ναού του Αγίου Λαζάρου με το ξυλόγλυπτο μπαρόκ τέμπλο

Πηγή φωτογραφίας:
Από Zairon  CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75194004

  1. Αρχαιολογικός χώρος Κιτίου

Ο Αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει κατάλοιπα της αρχαίας πόλης του Κιτίου, τα οποία  τοποθετούνται χρονολογικά στον 13ο αι. π. Χ. Στην ίδια εποχή ανήκουν και κατάλοιπα τειχών κτισμένων με μεγάλους ογκόλιθους. Επίσης υπάρχουν  κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού, καθώς το Κίτιο υπήρξε κέντρο εμπορίου. Πάνω σε τοίχους αρχαίων κτηρίων βρέθηκαν  εγχαράξεις σχεδίων πλοίων.

 

  1. Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λάρνακας

Αναπτύχθηκε  σε πέντε αποικιοκρατικά κτίσματα, που λειτουργούσαν ως αποθήκες την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο στεγάζονται η Δημοτική Πινακοθήκη και το Μουσείο της Πόλης και των Δημοτικών Αρχείων.

 

  1. Αρχαιολογικό Μουσείο Ιδρύματος Πιερίδη

Είναι ιδιωτικό Μουσείο που στεγάζεται σε κτήριο αποικιακού ρυθμού, το οποίο ήταν το αρχοντικό της Οικογένειας Πιερίδη και κτίστηκε το 1815. Η συλλογή των εκθεμάτων που παρουσιάζονται είναι της οικογένειας Πιερίδη και καλύπτουν μια περίοδο που ξεκινάει από το 4.οοο π. Χ. και φτάνει μέχρι το 150 μ. Χ. Αποτελούν πολύτιμη μαρτυρία της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης αυτής της περιόδου, αλλά και του πολύ σημαντικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο νησί.

  1. Φρούριο Λάρνακας – Επαρχιακό Μεσαιωνικό Μουσείο

Το Φρούριο κτίστηκε στους Μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά την μορφή που βλέπουμε σήμερα την πήρε κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Τα πρώτα χρόνια της Βρετανικής κατοχής λειτουργούσε ως φυλακή. Στη σύγχρονη εποχή στεγάζει το Επαρχιακό Μεσαιωνικό Μουσείο. Το Μουσείο φιλοξενεί συλλογές δεκαπέντε αιώνων και καλύπτουν μια περίοδο από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τον 19ο αι.

Το Παλαιό Κάστρο Λάρνακας

Πηγή φωτογραφίας:
Από Andreas2009 CC BY-SA 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12767531

ΠΗΓΕΣ:

1.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΛΑΡΝΑΚΑ
2.ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
3.ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΛΑΡΝΑΚΑ

 

Κρητικού Μαργαρίτα, Β2, Σχολ. Έτος 2020-2021
Επίβλεψη: Παπαδοπούλου Ελένη, θεολόγος

Κατηγορίες: Πόλεις. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.