no rotate image set no rotate image set no rotate image set no rotate image set

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΑΛΤΑΪΤΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ

Συγγραφέας: | 15 Ιανουαρίου 2018
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΑΛΤΑΪΤΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ |

Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς

 

Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς, ιδρύθηκε το 1964 από το Μάνο Φαλτάϊτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά και λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας.

Είναι ένας χώρος που ακτινοβολεί το μεγαλείο της Σκύρου και της Ελλάδας, που στεγάζει μεγάλο αριθμό αντικειμένων του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.

Το μουσείο πέρα από το κυρίως συγκρότημα του αρχοντικού, αποτελείται από ένα σύνολο αιθουσών και συμπληρωματικών χώρων διάσπαρτων μέσα στο άλσος του Παληόπυργου. Στο χώρο του άλσους βρίσκεται το πέτρινο υπαίθριο θέατρο του μουσείου, στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ, του μουσείου αλλά και τοπικών φορέων, συμπληρώνοντας την πολιτιστική δραστηριότητα και προσφορά του μουσείου.

Σκυριανός Πολιτισμός & Παραδοσιακή Τέχνη

Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται μεγάλες συλλογές με αντικείμενα του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου, κεραμικά, πορσελάνες, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα έπιπλα και σκεύη, είδη καθημερινής χρήσης και διακοσμητικά, αλλά και θρησκευτικά κειμήλια, άμφια και αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές.

Η καθημερινή ζωή των Σκυριανών αναπαριστάται σε ειδικό χώρο, “Το Σκυριανό Σπίτι” με το σφα, τον αποκρέβατε, τον μπουλμέ, τα ράφια τον πάγκο και τον σταμνοστάτη.

Εκτός από τα αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος και καθημερινής χρήσης, εκτίθεται μεγάλη συλλογή από ιστορικά έγγραφα που αφορούν την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με πιο σημαντικά την Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως γράφτηκε από τους πρωτεργάτες της Φιλικής Εταιρίας και την Αποκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που υπογράφηκε από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’ και τους Συνοδικούς.

Επίσης σε ειδικό χώρο του μουσείου, εκτίθεται μεγάλη συλλογή παλαιών και σπάνιων βιβλίων, που εκδόθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης από Έλληνες λόγιους.

Ιδιαίτερο χώρο χώρο επίσης καταλαμβάνουν και τα πρωτότυπα έργα, αρχεία και εκδόσεις του Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς, λόγιου και μύστη της εποχής του, η πλούσια συλλογή των γλυπτών Γεωργίου και Λουκίας Γεωργαντή και η Πινακοθήκη του Μάνου Φαλτάϊτς, στην οποία παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής του, τα οποία έχουν ως κύρι χαρακτηριστικό τους την ψυχορατική τους διάσταση.

Στο χώρο του μουσείου, λειτουργεί πωλητήριο με δημιουργίες του καλλιτεχνικού του εργαστηρίου, όπως σταμπωτά, έργα ζωγραφικής, κεραμικά, εκδόσεις της Βιγλατορίας του Παληόπυργου και κάποια βιολογικά προϊόντα.

κάτω από: ΜΟΥΣΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ετικέτες:,

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Κατηγορίες