150 χρόνια Καβάφης – Η εκδήλωση (δελτίο τύπου)

Αντιγράφω το δελτίο τύπου από το facebook και τον πλέον καβαφικό του τοίχοάντρο κατώγειον για τους μύστες των καβαφικών μυστηρίων.
Φωτογραφίες εδώ. Αν υπήρξε video, θα ανέβει εν καιρώ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ –ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ 07/10/2013 «Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΥΣΩΝ ΓΕΝΕΩΝ»
Η αίθουσα δεν άνοιγε σε κήπο επάνω, όπως στο ποίημα «Νέοι της Σιδώνος 400μΧ», με συνέπεια οι 350 προσκλήσεις να αποδειχθούν πολύ λίγες βάσει της ζήτησης και της ποιότητας αυτής της ξεχωριστής ποιητικής βραδιάς.
Ο φιλόλογος και σεναριογράφος Πάνος Αμαραντίδης , «σαν έτοιμος από καιρό», ήταν στη θέση του, ενώπιον του κόσμου, για να δώσει τις τελευταίες οδηγίες στους ηθοποιούς –αγαπημένες φίλες και αγαπημένους φίλους του – που για να τιμήσουν τον ποιητή και την πόλη της Νίκαιας, παρευρεθήκαν στο ξεχωριστό αφιέρωμα στο μεγάλο Αλεξανδρινό, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη.
Και ήταν «πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά» και απογεύματα, που ο Πάνος Αμαραντίδης μαζί με την Ζωή Ρηγοποὐλου και τους δημιουργούς της σελίδας του Facebook «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ», Παναγιώτη Ορνιθόπουλο, Γιώργο Μπάκαλα, Θωμά Ψευτέα, συναντιόντουσαν για να κανονίσουν κάθε λεπτομέρεια της εντυπωσιακής βραδιάς.

KarmenΗ μοναδική Κάρμεν Ρουγγέρη (φωτογραφία), αφηγήτρια της εκδήλωσης, η «θαυμασία γυναίκα» και αξιαγάπητη ηθοποιός, ξεχώρισε με το μεστό, διδακτικό και ποιητικό της λόγο. Οι 21 ηθοποιοί που συμμετείχαν, καταξιωμένοι και φερέλπιδες, (Έφη Παπαθεοδώρου, Μαίρη Ραζή, Ζωή Ρηγοπούλου, Υρώ Λούπη, Χριστίνα Πομόνη, Δήμητρα Στογιάννη, Δήμητρα Βαμβακάρη, Βανέσσα Αραπάκη, Χάρις Συμεωνίδου, Κατερίνα Μπίμπη, Χαρίκλεια Αλβανίδου και Νίκος Ορφανός, Γιώργος Τσιδίμης, Γιώργος Μπανταδάκης, Δημήτρης Μαχαίρας, Σπύρος Περδίου, Γιάννης Νικολάου, Πάνος Παϊκόπουλος, Γιώργος Ανυφαντάκης , Νίκος Αξιώτης, Γιἀννης Ζέρβας) έδωσαν την ψυχή τους στην απαγγελία των ποιημάτων και παρουσίασαν εξαιρετικά την πορεία «δυνάμωσης» του πνεύματος του ποιητή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα, πως δε φτάνει ένα «ας φρόντιζαν» αλλά ο καθένας μπορεί να δυναμώσει και να ενεργοποιηθεί, να δημιουργήσει, να
ξεχωρίσει, όπως έπραξε με παρρησία και θάρρος ο ποιητής.

1375142_590474967683844_1782336698_nΗ παρουσία της 83χρονης ανιψιάς του Καβάφη, εγγονής του αδερφού του Αριστείδη, κ. Μαρίνας Βαλιέρι (φωτογραφία) φόρτισε συγκινησιακά την ατμόσφαιρα.

Ο ποιητής των «μελλουσών γενεών» τιμήθηκε επάξια και από τις μέλλουσες γενεές της πόλης της Νίκαιας, δηλαδή της παιδικής χορωδίας του δημοτικού ωδείου Νίκαιας-Ρέντη υπό τη διεύθυνση του Θανάση Μιχαλόπουλου και τη συνοδεία του Μενέλαου Τσικλίδη στο πιάνο.
Χωρίς «λύρες και αυλούς», όπως οι «Ποσειδωνιάται» στο έξοχο κρυμμένο ποίημα του Καβάφη, αλλά με κιθάρα και πιάνο εντυπωσίασαν ο Βασίλης Σαλταγιάννης και η Αλεξάνδρα Μπέμπου, στην ερμηνεία γνωστών μελοποιημένων καβαφικών ποιημάτων, όπως το «Επέστρεφε» του Θ.Μικρούτσικου και το «Δεκέμβρης του 1903» του Σωκράτη Μάλαμα.
Για «Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινό», αναφέρει ο εμπνευσμένος στίχος του Καβάφη, και όταν ήρθε η στιγμή που μίλησε διαδικτυακά από το σπίτι-μουσείο του Καβάφη, ένας σύγχρονος επιφανής κάτοικος της Αλεξάνδρειας, ο κ. Μανόλης Μαραγκούλης, διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξάνδρειας και του Μουσείου Καβάφη», για τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή, η συγκίνηση και η χαρά ήταν απερίγραπτη.
Ο Καβάφης κατά δήλωση του, εργαζόταν σαν τους Αρχαίους. Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος, που εργάζεται για τους Αρχαίους, ως εκδότης της σειράς «Αρχαίοι Έλληνες Συγγραφείς», ήταν ο αρμοδιότερος για την αποφώνηση του μοναδικού αυτού αφιερώματος.
Τα αποσπάσματα της ταινίας «ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ Ο ΦΕΡΝΑΤΟ ΠΕΣΣΟΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ», παραχωρημένα ευγενικά από το σκηνοθέτη της ταινίας Στέλιο Χαραλαμπόπουλο, έκλεισαν μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης, τη βραδιά.
Ευχαριστίες θερμές στο σύλλογο «ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗ ΝΙΚΑΙΑΣ» και το Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, που βοήθησαν οργανωτικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Και τέλος, ένας καβαφικός στίχος από το «Πρώτο σκαλί», αφιερωμένος στον άνθρωπο-ψυχή της εκδήλωσης, κ. Πάνο Αμαραντίδη:
«Εδώ που έφτασες λίγο δεν είναι,
Τόσο που έκαμες, μεγάλη δόξα»

3 σχόλια στο “150 χρόνια Καβάφης – Η εκδήλωση (δελτίο τύπου)

  1. Πίνγκμπακ: Μυστήρια Καβαφικά (εν εξελίξει) και περί μοντερνισμού συνέχεια.

  2. Πίνγκμπακ: Μυστήρια Καβαφικά (εν εξελίξει) και περί μοντερνισμού συνέχεια.

  3. Πίνγκμπακ: Μυστήρια Καβαφικά και περί μοντερνισμού συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *