Διάφορα ΙΙΙ – Διαδικτυακά εργαλεία

Αποθηκευτικός χώρος στο σύννεφο (cloud storage)
Εκ πείρας μπορώ να βεβαιώσω ότι η μόνιμη αποθήκευση πολύτιμων αρχείων σε σκληρό δίσκο δεν είναι καλή ιδέα. Οι δίσκοι, όπως όλα τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης, έχουν απρόβλεπτο όριο ζωής.  Έπειτα, πόσες φορές δεν οδηγηθήκαμε σε επείγον format του δίσκου από χίλιες μύριες αιτίες (ιοί, καταστροφή κρίσιμων αρχείων του λειτουργικού, προβλήματα στο υλικό του υπολογιστή και άλλα πολλά); Αν πρόκειται για μουσική ή ταινίες, το DVD είναι μονόδρομος ως  αποθηκευτικό μέσο αρκεί πάντα να επιλέγουμε επώνυμα και ακριβά DVD (συστήνω TAIYO YUDEN / JVC ) – αλλιώς καλύτερα να μείνουν στο σκληρό δίσκο. Για μικρότερα αρχεία ωστόσο (αρχεία Office, βιβλία εικόνες, σύντομα video) είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μια υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων στο διαδίκτυο που προσφέρουν πια δεκάδες εταιρίες, δωρεάν και επί πληρωμή, σε πάμπολλες παραλλαγές και με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Όλες οι υπηρεσίες παρακάτω περιγράφονται στη δωρεάν έκδοσή τους που φτάνει και περισσεύει ακόμα και για μικρή εταιρία.  Να σημειώσουμε ότι όλες απαιτούν εγγραφή μέσω email οπότε καλό είναι να έχετε ένα τουλάχιστον πρόχειρο email για τέτοιες και άλλες περιπτώσεις (εγγραφές σε forum, portal κλπ). Πέρα από το επαγγελματικό email στο ΠΣΔ που καλό είναι να μην το κυκλοφορούμε εκτός εργασίας, δυο ακόμα λογαριασμοί σε Gmail και Ηotmail (τώρα Οutlook) είναι χρήσιμοι. Προσωπικά έχω περιοριστεί σε τέσσερις κύριους και δύο δευτερεύοντες ενώ είχα κάποτε περισσότερους.
Έχοντας έναν λογαριασμό στο Gmail  ή Outlook  είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς το Google Drive ή το Skydrive. Καλύτερα βέβαια και τα δύο. Προσφέρουν αμφότερα 7 GB χώρο αποθήκευσης (το Skydrive αν είχες από παλιά λογαριασμό έδινε 25 GB), έχουν εξαιρετικό περιβάλλον και δυνατότητα επισκόπησης και επεξεργασίας των αρχείων του Office αλλά και επισκόπησης αρχείων εικόνας, βίντεο, ήχου. Είναι πληρέστατες και χρησιμότατες υπηρεσίες. Γνωρίζω καλύτερα το Skydrive αλλά διαπιστώνω ότι  και το Google Drive είναι ισάξιο.
Οι δυο προηγούμενες υπηρεσίες δίνουν την δυνατότητα, μέσω προγράμματος που κατεβάζουμε, να συγχρονίζουμε αρχεία του υπολογιστή μας με εκείνα που αποθηκεύουμε στο διαδίκτυο. Στο ρόλο αυτό κορυφαίο θεωρείται το Dropbox. Δίνει μόλις 2 GB χώρο τον οποίο μπορούμε να επεκτείνουμε με διάφορους τρόπους και μάλιστα ακόμη και χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Είναι γρήγορο,  εύχρηστο και βολικό. Ακόμη και σε smartphone παραμένει ταχύτατο ενώ άλλα προγράμματα αργούν. Για παράδειγμα το Mediafire δίνει 50 (πενήντα !) Gb χώρο, έχει όμορφο περιβάλλον, ανεβοκατεβάζει και συγχρονίζει τα αρχεία σας αλλά, χωρίς να είναι αργό, δεν εντυπωσιάζει πια (κάποτε το είχα ως μοναδική λύση αποθήκευσης). Τον ίδιο χώρο (50 Gb) δίνει και το Adrive. Το περιβάλλον του δεν είναι και υπόδειγμα αισθητικής αλλά η απέραντη χωρητικότητά του συγχωρεί πολλές μικροατέλειες. Βελτιώνεται πάντως συνεχώς και είναι αρκετά αξιόπιστο. Τέλος, έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στο Box (www.box.net.). Δίνει τη δυνατότητα να ενσωματωθεί ολόκληρος φάκελος με υποφακέλλους και αρχεία στην ιστοσελίδα ή στο ιστολόγιο, από όπου μπορούμε να δούμε και να κατεβάσουμε τα αρχεία. Ο διαθέσιμος χώρος είναι 10Gb – εξαιρετικός – η διαχείριση εύκολη και συνεχώς βελτιώνεται, η ταχύτητα καλή. Η χρήση iframe  πρόσφατα έχει επιφέρει προβλήματα στην απεικόνιση των φακέλων εξαιτίας του κώδικα της σελίδας του ΠΣΔ. Ελπίζω να υπάρξει λύση αργά ή γρήγορα και ως τότε δίνω απλώς τον σύνδεσμο μόνο για να ανοίξει ο αναγνώστης τον φάκελο και να εξετάσει τα αρχεία.

2 σχόλια στο “Διάφορα ΙΙΙ – Διαδικτυακά εργαλεία

  1. Χ. Μοτσενίγος

    Διαφωτιστικότατο και καλογραμμένο το άρθρο.
     
    Θα μου πεις τώρα σιγά τον έπαινο, “καλογραμμένο”, προερχόμενο από έναν Πληροφορικό και δεν θα έχεις κι άδικο!
     
    Πολύ καλά και βολικά όλα τα εργαλεία που περιγράφεις με τόσο γλαφυρό τρόπο. Αυτό που με εκνευρίζει πολλάκις είναι η χαμηλή ταχύτητα ανεβάσματος (upload) που προσφέρουν όλες οι συνδέσεις που ξέρω.
     
    Ενώ στο κατέβασμα τα πράγματα είναι άκρως ικανοποιητικά, τουλάχιστον για τα γούστα μου, στο ανέβασμα είμαι καθηλωμένος στο 1Mbps και κάτω.

  2. Τσαλουχίδης Παντελής Συντάκτης άρθρου

    Κανένα δυστυχώς δεν είναι γρήγορο στο upload  με κάποια σαν το Adrive να είναι τραγικά. To Dropbox είναι ίσως το πιο γρήγορο και κοντά το Mediafire αλλά όχι πάντα. Τελοσπάντων, το θέμα που έχω είναι το iframe που δεν μπορώ να το “περάσω” στη σελίδα. Και δε βλέπω να το επιτρέπουν σύντομα, υποθέτω για λόγους ασφαλείας. Ίσως αργότερα μετακομίσω σε ιστοσελίδα, αν νοιώσω επαρκής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *