Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας

2

Συγγραφέας: Π. Σαμαρά | Κατηγορία Σχολικές Επισκέψεις | , στις 28-05-2013

                     ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ

                                        ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ        23/5/2013

Την Πέμπτη 23/5/2013 επισκεφθήκαμε τα δύο τμήματα της τετάρτης τάξης του σχολείου μας τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας με αφορμή τη φετινή ιστορία της Δ’ τάξης που αναφέρεται στο Μακεδονικό Κράτος, τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα Ελληνιστικά χρόνια ή Κράτη των Διαδόχων του.

Η Βεργίνα (αρχ.: Αιγαί) είναι μία μικρή πόλη στη βόρεια Ελλάδα, στον Νομό Ημαθίας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή το 1977, όταν η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τον καθηγητή αρχαιολογίας Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του, ανακάλυψε ανάμεσα στους άλλους τάφους και ένα ταφικό μνημείο που κατά την άποψή του ήταν του βασιλιά Φιλίππου Β‘, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μίας από τις γυναίκες του, και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Αλεξάνδρου Δ΄ του Μακεδόνων.

Μέσα στο χώρο του Μουσείου αξιοθαύμαστα  ήταν:

Χρυσή_λάρνακα_του_τάφου_του_Φιλίππου_Β

Χρυσή_λάρνακα_του_τάφου_του_Φιλίππου_Β

Η χρυσή λάρνακα στην οποία ο Ανδρόνικος ταυτοποίησε τα απομεινάρια του σώματος του Φιλίππου Β΄, φέρει στο επάνω μέρος της τον Ήλιο της Βεργίνας, ο οποίος μετά την εύρεσή του, υιοθετήθηκε ως σύμβολο της ελληνικής Μακεδονίας.

250px-Ασημένια_Λήκυθος_με_χρυσό_στεφάνι

Ασημένια_Λήκυθος_με_χρυσό_στεφάνι

Επίσης αξιοθαύμαστα ήταν τα ολόχρυσα βασιλικά στεφάνια των βασιλιάδων και των βασιλισσών της αρχαίας Μακεδονίας που υπήρχαν στο Μουσείο.

χρυσο στεφανι Βεργινας 2
    χρυσό στεφάνι Βεργίνας

Περίεργη είναι και η είσοδος του Μουσείου που είναι σκαμμένη στους πρόποδες του λόφου, που ονομάζεται”Τούμπα”, και στον οποίο θάφτηκαν οι Μακεδόνες βασιλείς.

εισοδος μουσειου Βεργινας

εισοδος μουσειου Βεργινας

Ας δούμε όμως και μερικές φωτογραφίες από την εκδρομή μας:

DSC04433 DSC04420

  DSC04431 Το 1996 η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Αιγών, στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αξιοθαύμαστος και ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά Φιλίππου Β’

ταφος Φιλιππου

ταφος Φιλιππου

Η εκδρομή μας τέλειωσε κάπου κοντά στις 14. 30′ που επιστρέψαμε κουρασμένοι αλλά γεμάτοι από εικόνες ,που φανερώνουν τις ρίζες μας και αποτελούν αμύθητης αξίας κληρονομιά για όλους μας.

Ας τις κρατήσουμε λοιπόν χαραγμένες στη μνήμη μας κι ας μη λησμονούμε την καταγωγή μας.

“Τα Φιλυράκια – Τεταρτάκια”

 

(2)

  • Ο/Η STAYROULA NTIMERTZIDOU λέει:

    ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΦΟΥΡΚΑ.ΘΑ ΑΝΑΡΟΤΙΘΕΙΣ ΒΕΒΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ.ΣΕ ΚΛΕΙΝΩ ΤΩΡΑ . ΠΑΩ ΝΑ ΠΕΞΩ ΤΕΝΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ. ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΝΤΙΜΕΡΤΖΙΔΟΥ

  • Ο/Η STAYROULA NTIMERTZIDOU λέει:

    KYRIA PANAGIOTA HTAN POLY OREES OI PHOTOGRAFIES POY VALATE GIA TON ARXAIOLOGIKO XORO THS VERGINAS.

  • Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
    Αντίθεση