Ακροβατώντας

Ορθοδοξία και Ορθοπραξία : Μια Προσέγγιση στις αρχές και στις μεθόδους της Ποιμαντικής Θεολογίας

Ενότητα 3η – Ο Θεός γίνεται άνθρωπος (Καινή Διαθήκη)

Α. Μελέτη ενοτήτων : 

 1. Ο Χριστός ως ιστορικό πρόσωπο.

Προσδοκίες του Ελληνικού κόσμου (σελ. 69)

Ο Μεσίας που προήγγειλαν οι Προφήτες (σελ. 68)

Πρόσωπα της εποχής Του :

Προαναγγελία Γέννησής Του, σελ. 64

Ευαγγελισμός Θεοτόκου, Γέννησή Του – σημασία σελ. 66-67

 Παιδικά χρόνια του Χριστού

Απογραφή/Πιστοποιητικό γεννήσεώς Του,

Περιτομή, Σαραντισμός Του,

Υπαπαντή, Αναπεσών (σελ. 65-66),

Προσκύνηση των Μάγων (σελ. 67)

Θυσία στο Ναό του Δωδεκαετούς Ιησού

Ενηλικίωσή του κατά τον Ιουδαϊκό Νόμο –

Μελέτη, Ανάγνωση, ερμηνεία κειμένων του βιβλίου

 1. Σύγχρονα πρόσωπα της εποχής του Χριστού

Β. Δραστηριότητες χωρίς ίντερνετ :

α. Γράψτε ένα κείμενο 3 παραγράφων που να δείχνει στοιχεία για το Χριστό και την προσωπικότητά του μέσα από τα κείμενα του σχολικού βιβλίου στις σελίδες 58-60. Αναφέρετε αποσπάσματα που να δικαιολογούν τη γνώμη σας. Ανεβάστε το στο προσωπικό σας ιστολόγιο ή στην ομάδα συζήτησης με το θέμα αυτό.

β. Διαβάστε προσεκτικά το χωρίο Ιω., 3, 1-8, σελ. 59 και γράψτε 3 παραγράφους για τη σημασία του. Ανεβάστε την απάντησή σας στο προσωπικό σας ιστολόγιο ή στην ομάδα συζητήσεων με το θέμα αυτό.

γ. Μελετήστε στη σελίδα 68 : «Ο Μεσίας που ανήγγειλαν οι Προφήτες» και γράψτε 3 παραγράφους για κάθε ερώτημα που δίνεται παρακάτω. Αναρτήστε την απάντησή σας στο προσωπικό σας ιστολόγιο ή στο ανάλογο θέμα της ομάδας συζητήσεων.

Τα ερωτήματα είναι :

 1. Ποιες εικόνες χρησιμοποιεί ο Προφήτης Ησαΐας για το Χριστό;
 2. Τι σημασία δίνουν στο πρόσωπό Του και στο έργο Του; Τί φανερώνουν για τον κόσμο που θα ζει με τους νόμους του Χριστού;
 3. Ποια συμπεράσματα βγάζεις για την προσωπικότητα του Χριστού μέσα από το κείμενο της προφητείας; Χρησιμοποίησε φράσεις του κειμένου για να δικαιολογήσεις τη γνώμη σου.

δ. Άσκηση 3, σελ. 73 : Ποια είναι τα θεολογικά μηνύματα των αφηγήσεων του Ματθαίου και του Λουκά για τη γέννηση του Χριστού; Γράψτε 3 παραγράφους αναφέροντας σημεία που βεβαιώνουν τα επιχειρήματά σας και ανεβάστε την απάντησή σας στο προσωπικό σας ιστολόγιο ή στην ομάδα συζητήσεων με το θέμα της άσκησης.

ε. Εργασία μαθητών σε ομάδες. Επιλέξτε από τα δύο θέματα το ένα και σε ομάδες των δύο εργαστείτε.

α. Ο Ιησούς αναπεσών

β. Ο Ιησούς δωδεκαετής

Αναζητήστε πληροφορίες και δημιουργήστε μία δραστηριότητα στο learningapps που να αποδίδει το νόημα του γεγονότος που επιλέξατε. Γιατί διαλέξατε το συγκεκιρμένο θέμα; Ανεβάστε την απάντησή σας στην ομάδα συζήτησης με αυτό το θέμα.

 1. Βάπτιση του Χριστού. Σελ. 48-50 παλαιού βιβλίου θρησκευτικών (εντυπο)

α. Ανάγνωση κειμένου -ερμηνευτικά σχόλια Βασικά στοιχεία μαθήματος.

4.  ι. Ο Ιωάννης κήρυττε έμπρακτη μετάνοια. Ποιες συγκεκριμένες αλλαγές ζωής πρότεινε να κάνουν οι Φαρισαίοι, οι Σαδδουκαίοι, ο απλός λαός, οι στρατιώτες; Ανέβασε την απάντησή σου στο ανάλογο θέμα στην ομάδα συζητήσεων.

ιι. Στο τέμπλο όλων των ναών δίπλα στο Χριστό βλέπουμε την εικόνα του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι γίνεται αυτή η τιμητική διάκριση; Ανεβάστε την απάντησή σας στο ανάλογο θέμα στις ομάδες συζητήσεων.

 1. Δραστηριότητες με παιχνίδια :
  1. Προσδοκίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου

Μελετήστε το σχολικό βιβλίο μας σελ 69, Προσδοκίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου και λύστε σωστά το σταυρόλεξο. Πάρετε φωτογραφία οθόνης, ή γράψτε στα σχόια τις λέξεις της καρτέλλας επιβεβαίωσης ολοκλήρωσης της εργασίας. Καλή διασκέδαση! 

2. Τα παιδικά χρόνια του Χριστού! – Αντιστοίχιση με … δωράκι!

Μελέτησε στις σελίδες του σχολικού βιβλίου 62-67. Μετά αντιστοίχισε τα γεγονότα με τις κατηγορίες και απόλαυσε ένα βιντεάκι δώρο με θέμα : τα Χριστούγεννα : ο Χριστός σε όλα τα … χρώματα!!! Ανεβάστε φωτογραφία οθόνης, ή στα σχόλια τα λόγια επιβεβαίωσης της εργασίας. Καλά, Ουσιαστικά, Χαρούμενα Χριστούγεννα!

3. Ευαγγελισμός Θεοτόκου – Τί μας διδάσκει η ορθόδοξη εικόνα του Ευαγγελισμού

Πατήστε πάνω σε διάφορα σημεία της εικόνας για να απαντήσετε στο ερώτημα της εργασίας. Πάρετε φωτογραφία οθόνης ή γράψτε στα σχόλια το σκορ που πετύχατε για να βαθμολογηθείτε. Καλή διασκέδαση

 

4. Τί μας διδάσκει η ορθόδοξη εικόνα της Γέννησης του Χριστού;

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να βρείτε τα στοιχεία που είναι σωστά και απαντούν στο ερώτημα της εργασίας. Μην ξεχάσετε να πάρετε φωτογραφία οθόνης, ή να γράψετε στα σχόλια το σκορ που πετύχατε. Καλή διασκέδαση.

 

5. Ποια σημεία δείχνουν τη θεολογική σημασία της Υπαπαντής του Κυρίου από τον Θεοδόχο Συμεών;

Πατήστε πάνω στα σημεία της εικόνας που πιστεύετε ότι δείχνουν τη θεολογική σημασία της Υπαπαντής τυ Κυρίου μας από τον Θεοδόχο Συμεών και μάθετε τί σημαίνουν. Πάρετε φωτογραφία οθόνης μετά ή γράψτε το σκορ που πετύχατε στα σχόλια για να βαθμολογηθείτε. Καλή διασκέδαση!

 

6. Τα παιδικά χρόνια του Χριστού! – Παιχνίδι μνήμης

Διασκεδάστε βρίσκοντας και ταιριάζοντας μεταξύ τους τις εικόνες με τα γεγονότα της Γέννησης του Χριστού και τα παιδικά Του χρόνια!

Ιούνιος 2021
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Πρόσφατα σχόλια

  Σκακιστική άσκηση

  Σαν σήμερα

  1. 25/06/1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει το κοινοβούλιο και κηρύσσει τη βραχύβια δικτατορία του.  Top
   
  Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
  Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων