Η Θεά Αθηνά κι ο Εγκέλαδος

Στα πολύ παλιά χρόνια στην αρχαία Ελλάδα, ζούσαν οι Γίγαντες, παιδιά της Γης και του Τάρταρου. Ήταν τρομακτικοί στην όψη, πολύ ψηλοί, με μεγάλη δύναμη και αντί για πόδια, είχαν ουρά φιδιού. Οι Γίγαντες είχαν πολύ καλές σχέσεις με τους Θεούς του Ολύμπου, οι οποίοι τους επισκέπτονταν συχνά, στην κατοικία τους στις δυτικές ακτές του Ωκεανού.

Όμως η μητέρα τους η Γη ήταν πολύ θυμωμένη με τους θεούς, γιατί είχαν φυλακίσει τα άλλα της παιδιά, τους Τιτάνες. Έτσι, όταν είδε την τεράστια δύναμη που είχαν οι Γίγαντες τους ξεσήκωσε σε πόλεμο, εναντίον των Ολύμπιων Θεών. Η φοβερή μάχη, που ακολούθησε, έγινε γνωστή με το όνομα Γιγαντομαχία.

Η επίθεση των Γιγάντων έγινε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση! Αλλά και οι θεοί του Ολύμπου δεν κάθησαν με σταυρωμένα χέρια. Ζώστηκαν τ’ άρματα και ετοιμάστηκαν, αμέσως,  για πόλεμο!!! Αρχηγός στο στρατόπεδο των Θεών ήταν ο Δίας, οπλισμένος όχι μόνο με τον κεραυνό, αλλά και με την αιγίδα, την κάπα του που ήταν φτιαγμένη από δέρμα κατσίκας με κεφάλι γοργόνας και πάγωνε όποιον την αντίκριζε. Πλάι στον Δία, πολέμησαν όλοι οι θεοί και οι θεές.

Ωστόσο, ο πόλεμος κρατούσε πολύ καιρό και οι θεοί έβλεπαν ότι δεν κατάφερναν να νικήσουν.

Τότε η Αθηνά σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να πολεμήσουν και κάποιοι άνθρωποι μαζί τους, γιατί οι Γίγαντες είχαν θεϊκή καταγωγή. Δεν ήταν απλοί θνητοί. Αμέσως ο Δίας κάλεσε δύο θνητούς, τον γενναίο Ηρακλή και το Διόνυσο.

Οι δύο άντρες πολέμησαν πολύ γενναία, στο πλάι των Θεών. Για την ανδρεία, που έδειξαν στη γιγαντομαχία, ανταμείφθηκαν από τους θεούς και έγιναν αθάνατοι! Όταν είδε ο Εγκέλαδος ότι οι θεοί νικούσαν στη μάχη, το έβαλε στα πόδια, για να γλυτώσει. Όμως η θεά Αθηνά τον κυνήγησε και επειδή δυσκολευόταν να τον φτάσει, πέταξε πάνω του ένα μεγάλο βράχο και πλάκωσε τον φοβερό και τρομερό Γίγαντα!

Από τότε ο Γίγαντας Εγκέλαδος,  προσπαθώντας να ελευθερωθεί από το βράχο, που τον έχει καταπλακώσει, κουνιέται πέρα-δώθε και προκαλεί με τις κινήσεις του, το φαινόμενο του σεισμού.

Αφήστε μια απάντηση