Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

Mnimeio_Ellinon_Evraion

Η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Την 1η Νοεμβρίου του 2005, και  η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε,  την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε, διότι την ημέρα εκείνη του 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου αποκαλύπτοντας το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωση

Την Ημέρα Μνήμης, θυμόμαστε και τιμούμε του χιλιάδες Έλληνες Εβραίους, που έχασαν τη ζωή τους, θυμόμαστε εκείνους τους έλληνες, που με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπατριώτες τους.  Θυμόμαστε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, παιδία, που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους, όταν το μίσος έπληξε την ήπειρό μας.

Στο παρακάτω βίντεο-ντοκουμέντο της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης, οι επιζήσαντες Εβραίοι Χαινς Κούνιο, Βενιαμίν Καπόν, Ζαννα Σαατζόγλου και Νίνα Μπενρουμπή, αλλά και η Χριστιανή επιζήσασα Βάσω Σταματίου, περιγράφουν τη φρίκη που έζησαν στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

 

Η παρακάτω παρουσίαση είναι από το μικρό αφίερωμα που έγινε στο σχολείο μας

Δείτε το στο slideshare.net

 

Κατηγορίες: Αφιερώματα, Εκπαιδευτικές Δράσεις. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.