Η έρευνα και πειραματισμοί με το νερό συνεχίζονται!

0

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 05-11-2020

Πώς δημιουργείται η βροχή; Μας βοήθησε να το καταλάβουμε το βιβλίο της Κατερίνας Γιαννίκου

«Δε φοβάμαι το νερό».

 

 

 

 

Όλοι μαζί στήσαμε μια μακέτα με τον κύκλο του νερού.

 

 

 

 

 

Και το κάθε παιδί ζωγράφισε τον κύκλο του νερού.

 

 

 

 

Διαβάσαμε το βιβλίο “Μια σταγόνα πέφτει πέφτει” και μάθαμε από πού έρχεται το νερό στα σπίτια μας και πού καταλήγει. Επίσης μάθαμε για δύο σταθμούς καθαρισμού του νερού που δεν τους γνωρίζαμε.

 

 

 

Μετά από αυτό η κυρία μας έβαλε ένα πρόβλημα: πώς μπορούμε να φτιάξουμε σωλήνες που μέσα τους περνάει το νερό;

Να τυλίξουμε χαρτιά και να τα κάνουμε σαν μικρόφωνα, έχουμε έτοιμα ρολά στη γωνιά της επιστήμης, να τα ενώσουμε με ταινία.

Και τι μπορεί να γλιστράει μέσα;

 Μαρκαδόροι, αυτοκινητάκια, ζωάκια, σπόροι, άμμος. Καταλήξαμε στην άμμο και χρωματιστό  χαλικάκι.

Πώς θα το βάλουμε μέσα;

Με κουταλάκι, με χωνί.

Πώς θα το κάνουμε να τρέχει;

Πρέπει να το βάζουμε από ψηλά, να είναι λίγο πλάγια, να το κάνουμε όπως την φωτογραφία που είδαμε.

 

 

 

 

 

Και πώς μπορούμε να το στηρίξουμε για να λειτουργεί;

Με ταινία πάνω στο κουτί αλλά και σε ένα έπιπλο.

 

 

Πειραματιστήκαμε με τα ποια πράγματα επιπλέουν και ποια βυθίζονται στο νερό. Τα παιδιά πρότειναν αντικείμενα και έκαναν υποθέσεις. Παρατηρήσαμε ότι δεν βουλιάζουν πάντα τα μεγάλα ή τα βαριά πράγματα

 

αλλά αυτά που έχουν αέρα μέσα τους , δεν είναι συμπαγή, δεν είναι πυκνά, όπως η νεροκολοκύθα, η μπάλα αλλά και ανάλογα με το σχήμα που έχουν όπως η πλαστελίνη που βουλιάζει όταν είναι μπάλα αλλά επιπλέει όταν της δώσουμε το σχήμα ενός μπολ.

 

 

Προσπαθώντας να βυθίσουμε την κολοκύθα στο νερό, παρατηρήσαμε ότι όταν σταματούσαμε να την πιέζουμε, πεταγόταν προς τα πάνω και είπαμε αυτή τη δύναμη του νερού που τη σπρώχνει προς τα πάνω άνωση.

 

 

 

Παρατηρήσαμε ότι ο ήλιος που περνούσε μέσα από το νερό του πειράματός μας δημιουργούσε ουράνιο τόξο και καταλάβαμε έτσι, γιατί πρέπει, να έχουμε ήλιο και βροχή, για να έχουμε ουράνιο τόξο.

 

 

 

 

Γνωρίσαμε τη φωνούλα Νν.  Από Ν αρχίζει ο Νοέμβρης και η Νεφέλη αλλά και το επίθετο του Γιάννη Ντ. Και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και το Ντ. Βρήκαμε αντικείμενα της τάξης μας που αρχίζουν από Νν αλλά και άλλα που το κάθε παιδί έφερε από το σπίτι του.

 

 

 

Ο Γιάννης Ντ. μας έφερε μια εντυπωσιακή  νυχτερίδα που την βάλαμε στο κουτάκι Νν της αλφαβήτας που φέτος θα έχει μόνο ζωάκια

 

 

 

Τα νήπια σε  φύλλο εργασίας κύκλωσαν τα πράγματα που αρχίζουν από Ν και έγραψαν το Νν ενώ τα προνήπια το έφτιαξαν με πλαστελίνη.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση