Η 16χρονη Μαλάλα, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Η 16χρονη Μαλάλα, υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης

Είναι ίσως η πιο γνωστή έφηβη στον κόσμο. Ακτιβίστρια, υπέρ της μόρφωσης και των δικαιωμάτων των γυναικών, η 16χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι από το Πακιστάν είναι «οπλισμένη» με τετράδια, βιβλία και ειρήνη. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Ταλιμπάν, επειδή υποστήριζε τη μόρφωση των κοριτσιών. Νοσηλεύτηκε στην Αγγλία και ανάρρωσε πλήρως. Μετατράπηκε σε φεμινιστικό σύμβολο -ίσως και σε προπαγανδιστικό σύμβολο των αμερικανών τελευταία, βλέπε κακοί Ταλιμπάν, ο κακός άξονας του Μπους κ.λπ.

Στο βίντεο οι απαντήσεις της στην εκπομπή του Jon Stewart, Daily Show, τον αφήνουν άφωνο, μαζί και το κοινό του. Τόσο που της προτείνει, εάν δεν πειράζει και πολύ τον πατέρα της, να την υιοθετήσει.

Όταν ο Stewart τη ρωτάει πώς αντέδρασε όταν της πληροφόρησαν πως οι Ταλιμπάν την ήθελαν νεκρή, λέει: «Άρχισα να το σκέφτομαι. Και ρώτησα τον εαυτό μου τι θα έκανα αν ερχόταν ένας Ταλιμπάν να με σκοτώσει. Αρχικά σκέφτηκα, θα πάρω ένα παπούτσι και θα τον χτυπήσω. Μετά όμως συνειδητοποίησα πως αν το κάνω, τότε θα είμαι ίδια με τον Ταλιμπάν. Δε θα υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μας. Δεν πρέπει να φερόμαστε στους άλλους με σκληρότητα. Πρέπει να πολεμάμε με ειρήνη, μέσω του διαλόγου. Θα του έλεγα λοιπόν πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση. “Ακόμα και για τα δικά σου παιδιά. Αυτό ήθελα να σου πω. Και τώρα κάνε ό,τι θέλεις”».

Τον Απρίλιο του 2012 η Μαλάλα, που μας θυμίζει μικρογραφία του Γκάντι, παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time ως μία από «τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο» και πήρε το πρώτο Εθνικό Βραβείο Ειρήνης Νέων του Πακιστάν. Φέτος τιμήθηκε με το Βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης του 2013.

Πηγή: doctv.gr

http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG5119



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *