ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016, 12:00
Από: ΜΑΡΓΕΛΗ ΠΑΡΘΕΝΑ | Κάτω από: Χωρίς κατηγορία

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Σου αρέσει το INTERNET; Περνάς αρκετές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σου στο διαδίκτυο;

Αν απάντησες έστω και σε μια από τις δύο ερωτήσεις θετικά, αναρωτήθηκες ποτέ αν η διαδικτυακή δραστηριοποίηση σου είναι απόλυτα ασφαλής; Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αρχίσεις ή πριν συνεχίσεις να σερφάρεις στον παγκόσμιο ιστό με ασφάλεια. Υπάρχουν κίνδυνοι που παραμονεύουν και οφείλεις να γνωρίζεις πως να προστατέψεις τον εαυτό σου.

Δυστυχώς, όπως και στην πραγματική ζωή άλλωστε, χρειάζεται να προσέχουμε πολύ “που πάμε” (ποιους ιστότοπους επισκεπτόμαστε), “τι ακούμε” ή “τι λέμε” (με ποιους συνομιλούμε σε ποια δωμάτια συζητήσεων) ή και “τι κάνουμε” (σε ποιες προσφορές απαντάμε θετικά – π.χ. σε προσκλήσεις σε τυχερά παιχνίδια που εγγυούνται σίγουρα κέρδη, σε προτροπές σε άσεμνες ενέργειες από μέρος μας, σε προσκλήσεις πραγματικής συνάντησης με ‘δήθεν’ φίλους που κάναμε διαδικτυακά κ.α.).

Πολλές από τις πληροφορίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο, δεν είναι απόλυτα σωστές. Συχνά μάλιστα είναι ψευδείς, παραπλανητικές και οδηγούν στην παραπληροφόρηση. Έχεις ακουστά τα λεγόμενα spam emails (αλλιώς bulk emails ή junk emails); Είναι ανεπιθύμητα μηνύματα, τα οποία πρέπει να τα διαγράφεις δίχως να τα διαβάζεις. Το περιεχόμενο τους σχετίζεται με:

  • διαφημίσεις αμφιβόλων προϊόντων
  • ψευδονομικές υπηρεσίες
  • ψευδοτυχερά παιχνίδια
  • πορνογραφικό υλικό
  • αλυσιδωτά μηνύματα τα οποία είναι προορισμένα να προωθούνται και σε άλλους χρήστες κτλ.

Πρέπει επίσης να μάθεις να διακρίνεις ένα γεγονός από μια άποψη και να αναγνωρίζεις την προκατάληψη, την προπαγάνδα και τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ιδεολογικά πρότυπα. Έχουν δημιουργηθεί ειδικά φίλτρα, τα οποία αποκλείουν πηγές που περιέχουν μίσος, ρατσισμό και άλλου είδους προπαγάνδας. Μπορείς αυτά να τα εγκαταστήσεις στον υπολογιστή σου.

Υπάρχουν άνθρωποι κακόβουλοι, οι οποίοι θα σου δώσουν ψεύτικα στοιχεία γύρω από το αληθινό τους πρόσωπο, και που θα θελήσουν να συλλέξουν προσωπικές πληροφορίες σου. Σκοπός τους είναι να τις χρησιμοποιήσουν για να διαπράξουν κάποιο έγκλημα εις βάρος σου (όπως κλοπή, απάτη, αποπλάνηση, Cyberbullying κτλ.)

Να θυμάσαι πάντοτε, ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Δεν επιτρέπεται να σε ντροπιάσει, να σε φοβερίσει ή και να σε αναγκάσει να κάνεις πράγματα που εσύ δεν θέλεις, μόνο και μόνο επειδή εσύ αρχικά δέχτηκες να συνομιλήσεις μαζί του, ακόμα και να μοιραστείς μαζί του προσωπικές σου εμπειρίες, σκέψεις, δυσκολίες κτλ. Αν βρεθείς ποτέ σε τέτοια θέση μην ξεχάσεις, ότι δεν φταις εσύ, αλλά έπεσες θύμα κακόβουλου ανθρώπου. Να ενημερώσεις ΑΜΕΣΩΣ τους γονείς ή κηδεμόνες σου και αυτοί θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Μην σβήσεις αυτά τα μηνύματα, αλλά αποθήκευσε τα, γιατί αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία. Έτσι θα βοηθήσεις να συλληφθεί ο δράστης. Σε καμία περίπτωση μην συνεχίσεις την διαδικτυακή επαφή με τον θύτη, ούτε να ανταποδώσεις τον εκφοβισμό, γιατί έτσι το πρόβλημα δεν λύνεται αλλά αντίθετα μεγαλώνει.

Διάβασε τώρα και τις συμβουλές που ακολουθούν και προσπάθησε να εφαρμόσεις, αν όχι όλες, όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές:

  • να χρησιμοποιείς ψευδόνυμο όταν μπαίνεις σε ιστολόγια για να προστατεύεις την ταυτότητα σου
  • να χρησιμοποιείς δύσκολους κωδικούς και να μην τους μοιράζεσαι ποτέ με κανέναν
  • όταν θέλεις να προωθήσεις ένα μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες χρησιμοποίησε την κρυφή κοινοποίηση (Bcc) στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να προστατέψεις τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών
  • μην δημοσιοποιείς προσωπικά δεδομένα άλλων δίχως την συγκατάθεση τους
  • να χρησιμοποιείς διάφορες μηχανές αναζήτησης (όχι μόνο μια) για να βελτιωθεί η ικανότητα σου να βρίσκεις ποιοτικές πληροφορίες
  • να σκέφτεσαι καλά προτού γράψεις κάποιο σχόλιο, για να μην το μετανιώσεις αργότερα
  • να προσέχεις ποιους κάνεις φίλους σε διαδικτυακές κοινότητες
  • πριν δημιουργήσεις λογαριασμό σε οποιαδήποτε υπηρεσία να διαβάσεις προσεκτικά τους κανόνες του παροχέα διαδικτύου για ιδιωτικότητα και να τους εμπεδώσεις. Αν δεν συμφωνείς με αυτούς δεν προχωράς στην δημιουργία λογαριασμού
  • αν δημιουργήσεις δικό σου ιστολόγιο (blog) μπορείς να επιλέξεις ποιο θα είναι το ακροατήριο σου επιβάλλοντας την χρήση κωδικού, και μπορείς επίσης να ρυθμίσεις τις μηχανές αναζήτησης έτσι ώστε να μην παρουσιάζουν το ιστολόγιο σου στα αποτελέσματα τους

Τέλος πρέπει να ξέρεις ότι κατά την πλοήγηση σου στο διαδίκτυο αφήνεις “ίχνη”, το λεγόμενο ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ σου. Αυτό είναι προσβάσιμο σε όλους πληκτρολογώντας απλά το όνομα σου σε κάποιον φυλλομετρητή. Όλες οι κινήσεις σου στον παγκόσμιο ιστό καταγράφονται και αποθηκεύονται και μπορεί στο μέλλον να ανασυρθούν από τις βάσεις δεδομένων και να χρησιμοποιηθούν ακόμα και εναντίον σου.

ΑΡΑ και στο INTERNET πρέπει να έχουμε ήθος και σοβαρότητα και όχι επιπολαιότητα, γιατί αυτό κοστίζει ακριβά!

 



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση