Με τον ερχομό του Μάη στολίσαμε την τάξη μας με λογής λογής λουλούδια, φυσικά και χάρτινα!
Ο πολυτραγουδισμένος Μάης μας ενέπνευσε και γράψαμε το δικό μας ποίημα και ακούσαμε τραγούδια με αναφορά στον Μάη.
Αναφερθήκαμε στην ξεχωριστή θέση που έχει ο Μάης στη ζωή των ανθρώπων και ασχοληθήκαμε με λαογραφικά, και όχι μόνο, στοιχεία του Μάη.
Ο Μάης θεωρείται ένας αισιόδοξος μήνας: η άνοιξη είναι στο αποκορύφωμα, οι μέρες είναι μεγάλες και λάμπουν από το φως του ήλιου και η φύση γιορτάζει την ανθοφορία και την γονιμότητά της. Το όνομά του ίσως να προέρχεται από τη λατινική λέξη Major (μαγιόρ) που θα πει Μεγάλος. Ίσως πάλι να πήρε το όνομά του από την μητέρα του Ερμή,τη Μαία (Μάγια στα λατινικά), που ήταν η νύμφη της γονιμότητας και της τεκνοποίησης.. Απεικονίζεται με ένα νέο άνδρα που φέρει στο κεφάλι καλάθι γεμάτο λουλούδια. Είναι μήνας των λουλουδιών, μήνας της αναγεννημένης φύσης, της βλάστησης και μιας ασυνήθιστης ομορφιάς του περιβάλλοντος, είναι ο μήνας της χαράς και της κάθε λατρείας της ανθισμένης φύσης.
Αναζητήσαμε έθιμα, ονομασίες και παροιμίες του Μάη.
Το πιο γνωστό έθιμο του Μάη είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι. Φτιάχνεται από λουλούδια του αγρού, στάχυα, τριαντάφυλλα ή ότι άλλα λουλούδια βρίσκει κανείς στον τόπο του. Δηλώνει την γονιμότητα και κρεμιέται στην είσοδο των σπιτιών για καλοτυχία, μέχρι την 21η Ιούνη, τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, και καίγεται στις φωτιές του Άη Γιάννη του Κλείδωνα.
Ένα άλλο πολύ ιδιαίτερο έθιμο του Μαγιού που διαδόθηκε από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης είναι τα Αναστενάρια. Στις 21 Μαΐου, ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, μαζεύονται και χορεύουν τραγουδώντας, με τους ήχους νταουλιού, γκάιντας και λύρας να παίζουν μια μονότονη, επαναλαμβανόμενη μουσική. Κρατούν στα χέρια εικονίσματα των Αγίων, λούζονται με αγίασμα, θυσιάζουν ζώα και καταλήγουν σε έναν εκστατικό χορό πάνω σε αναμμένα κάρβουνα (πυροβασία). Θεωρούν ότι έτσι δοκιμάζονται, δυναμώνουν το σώμα και την ψυχή και ξορκίζουν τα κακά πνεύματα.
Ένα έθιμο που συναντάμε και στη Β. Εύβοια είναι αυτό της “Πιπεριάς”, που είναι μία δρώμενη παράκληση για βροχή, εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο των εαρινών εθίμων που τελούνται ακόμα σε διάφορες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Κοινά τους στοιχεία είναι η ευχή για καλή σοδειά δημητριακών και οπωροκηπευτικών, με την απαραίτητη προϋπόθεση της ύπαρξης νερού.
ΕΠΙΘΕΤΑ-ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ
Πράσινος, γιατί πρασινίζει ο τόπος
Λούλουδος, γιατί βγαίνουν τα λουλούδια
Τριανταφυλλάς, γιατί ανθίζουν τα ρόδα
Κερασάρης, γιατί βγαίνουν τα κεράσια
Καλομηνάς, γιατί όλα τα καλά συμβαίνουν στη φύση
Μεγαλομήνας, γιατί έχει μεγάλη διάρκεια
Πενταδείλινος ή Πεντεφάς γιατί η μέρα είναι μεγάλη και χρειάζεται να τρώμε πέντε φορές
Οι Αγραφιώτες τον ονομάζουν «χαλαζά» και οι Τήνιοι «βροχάρη».
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ
-Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι
-Ο Απρίλης έχει τ’ όνομα κι ο Μάης τα λουλούδια
-Απρίλης, Μάης, κοντά είν’ το θέρος
-Πως λάμπει ο ήλιος του Μαγιού, του Αυγούστου το φεγγάρι
-Μάης άβρεχος, μούστος άμετρος
-Όποιος Μάη γεννήθηκε, τα μάγια δεν φοβάται
-Στον καταραμένο τόπο, τον Μάη μήνα βρέχει
-Τον Μάη βάζε εργάτες, κι ας είναι και ακαμάτες
-Ο Μάης με τα τριαντάφυλλα κι ο Ιούνης με τα μήλα
ΓΙΟΡΤΕΣ
Κάναμε αναφορά σε γιορτές του Μάη.
Η πρώτη Μαΐου γιορτάζεται σαν μέρα των λουλουδιών και της άνοιξης, αλλά και ως μέρα των εργατών. Είναι η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου τον Μάη του 1886 που τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
8 Μαΐου – “Τοπική Εθνική Γιορτή Ιστιαίας”
Στην Ιστιαία, στις 8η Μαΐου 1821,πρωτοάναψε η φλόγα της επανάστασης στην Εύβοια. Πρώτος νεκρός την ημέρα του ξεσηκωμού ο δυναμικός επαναστάτης Αθανάσιος Κορφιάτης. Κάθε χρόνο διοργανώνονται τα Κορφιάτεια, εκδηλώσεις τιμής για την έναρξη της επανάστασης στην Ιστιαία και για τον ήρωα Αθανάσιο Κορφιάτη.
Τη 2η Κυριακή κάθε Μάη έχουμε τη Γιορτή της Μητέρας. Η Γιορτή της Μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι ετήσια εορτή προς τιμήν της μητέρας, και της μητρότητας, καθώς και της επιρροής των μητέρων στην κοινωνία. Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης . Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό.
Στις 27 Μαΐου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Το αδιαλώβητο και μυροβόλο λείψανο του αγίου που ευρίσκεται στον Ιερό Ναό του Οσίου, στο Προκόπι Ευβοίας, το έφεραν με απερίγραπτες θυσίες και κινδύνους οι Προκοπιείς Πρόσφυγες το 1924 και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε.
Η ομορφιά του αισιόδοξου Μάη ομορφαίνει και τις δικές μας τελευταίες μέρες στο σχολείο.
Οι Μαθητές και ο Δάσκαλος του Δ1, Καρατζάς Παρασκευάς