25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ-ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, καθιερώθηκε από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

SOLOMOS

Ο εορτασμός της επιδιώκει να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, όπως αυτός αποδεικνύεται από την ιστορικότητα και τη διαχρονικότητά της. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 σχεδόν αιώνες, γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο αλφάβητο επί 28 αιώνες και με την ίδια ορθογραφία επί 24 αιώνες.

Με το πέρασμα των χρόνων και με τις σχέσεις που αναπτύσσονταν ανάμεσα στα κράτη, η ελληνική γλώσσα άρχισε να επηρεάζει γλώσσες, όπως την αγγλική, τη γαλλική, την ιταλική, την τουρκική, τη γερμανική, την ισπανική σε όλους τους τομείς, όπως το θέατρο, η τεχνολογία, η ιατρική κ.τ.λ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ένα συγκινητικό βίντεο με τίτλο «Η ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της … η αναμάγευση του κόσμου», και στο οποίο νέοι και νέες από 23 χώρες του κόσμου που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα μάς απαγγέλλουν τρεις χιλιετίες ελληνικής ποίησης. https://www.youtube.com/watch?v=KyVtOGp_ClQ&t=316s

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές & μαθήτριες του Δ1 αξιοποίησαν την 10η ενότητα της Γλώσσας και την 7η της Μελέτης. Φτιάξαμε δέντρο με λέξεις που “δημιουργούν”, αναζητήσαμε λέξεις ξένων γλωσσών με ελληνική “καταγωγή”. Δημιουργήσαμε αφίσα με θέμα τη λέξη “ποίηση” που αποτελεί δάνειο από την ελληνική γλώσσα σε πολλές άλλες γλώσσες. Στην αφίσα κυριαρχεί η μορφή του Εθνικού μας ποιητή Δ. Σολωμού.

DSCN8911 DSCN8905 1

Κάναμε αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό και στον Λόρδο Βύρωνα με αφορμή την Π.Η. Ποίησης-21 Μαρτίου αλλά και της Εθνικής μας Γιορτής της 25ης Μαρτίου.

Ο Σολωμός είναι ολόκληρη η Ελλάδα των μικρών και των μεγάλων πραγμάτων. Είναι ο ποιητής της χαράς και της ελπίδας. Ένας μεγάλος με νου και φρόνηση Έλληνας στοχαστής με ευρωπαϊκή παιδεία. Και διανοητικός ποιητής. Πρώτα σκεφτόταν:” Πρέπει πρώτα να συλλάβει ο νους κι ύστερα η καρδιά να αισθανθεί αυτό που ο νους συνέλαβε”Η γλώσσα, ήταν η πρώτη και μοναδική πολυδάπανη έγνοια του ποιητή. Κι η πατρίδα κι η ελευθερία. Αλλά πρώτα απ’ όλα η γλώσσα! Δεν είναι υπερβολή, αν πούμε πως όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στη σπουδή της γλώσσας μας Και δεν είχε άλλο στο νου του “πάρεξ ελευθερία και γλώσσα”

Το 2023 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την εποχή που ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», του οποίου οι δύο πρώτες στροφές, μελοποιημένες από τον Κερκυραίο συνθέτη Νικόλαο Χαλικιόπουλο – Μάντζαρο, έγιναν οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κάναμε αναφορά στο περιεχόμενο του ποιήματος και σε γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης.

Επίσης ασχοληθήκαμε με τα έργα του: “Ελεύθεροι πολιορκημένοι “, “Η καταστροφή των Ψαρών”, “Η Ξανθούλα

Το 2024 συμπληρώνονται 200 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ρομαντικού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Μελετήσαμε και μάθαμε για τη ζωή, το έργο και τη δράση του μεγάλου Βρετανού Φιλέλληνα και τη συνεισφορά του φιλελληνισμού στον αγώνα των Ελλήνων και γράψαμε το δικό μας βιβλίο.

https://online.fliphtml5.com/cwvlu/ffvi/#p=14

ΒΥΡΩΝΑΣ

Μετά την αναφορά μας στα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και με τη βοήθεια της 2ης ενότητας των Θρησκευτικών μιλήσαμε για τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Το θρησκευτικό μέρος της γιορτής αναφέρεται στο πολύ σημαντικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που έδωσε την ελπίδα στους ανθρώπους.

Οι Μαθητές και ο Δάσκαλος του Δ1

Απόκριες – Σαρακοστή

Στην τάξη μας κάναμε καταγραφή εθίμων της αποκριάτικης περιόδου, ακούσαμε παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια και παρακολουθήσαμε βίντεο με καρναβαλικές εκδηλώσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Φτιάξαμε αποκριάτικες μάσκες!

2024 3              DSCN8934

Έγινε κατασκευή και φιλοτέχνηση χαρταετού.

Επίσης οι μαθητές έφτιαξαν την Κυρα- Σαρακοστή με ζύμη και τη ζωγράφισαν.

Η κυρά-Σαρακοστή είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής κοινωνίας που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Αποτελεί ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής ενώ ολόκληρη η παρουσία της κυράς-Σαρακοστής συμβολίζει τη νηστεία.

Έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής.

Στο τέλος κάθε εβδομάδας, κόβουμε ένα πόδι της Κυράς Σαρακοστής και το τελευταίο πόδι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα.

Παραδοσιακό τραγούδι για το έθιμο της «Κυράς Σαρακοστής»

Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά
κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι νά ‘ρθει η Πασχαλιά!

DSCN8932 DSCN8937 DSCN8936 DSCN8927 DSCN8926 DSCN8924 DSCN8923 DSCN8921 DSCN8920 DSCN8916 DSCN8914 2024 2024 10 2024 9 2024 8 2024 7 2024 6 2024 5 2024 4

Από το βιβλίο των Θρησκευτικών παραθέτουμε απόσπασμα από Επιστολή του Αποστόλου

Παύλου

an paylos

και ευχόμαστε Καλή Σαρακοστή σε όλους.

Η συγγραφέας Τζίτζι Γκράχαμ έγραψε για τους χαρταετούς :

χαρταετοι

Οι Μαθητές και ο Δάσκαλος του Δ1