ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σχ. Έτος 2019-20/ Το Μουσείο πάει…Σχολείο

Στη διάρκεια του 2ου τριμήνου είχαμε την τύχη να “φιλοξενήσουμε” στην τάξη μας μια μαγική, εκπαιδευτική βαλίτσα. Παράλληλα με το πρόγραμμα “Βουτιά στον Ωκεανό” είχαμε για ένα μήνα την ευκαιρία να γνωρίσουμε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Σε αυτό μας βοήθησε η βαλίτσα που σχεδιάστηκε από το Μουσείο και το ΕΚΒΥ.

Η βαλίτσα περιλαμβάνει εκπ/κό φάκελο με ενημερωτικά κείμενα δραστηριότητες και παιχνίδια, επιλεγμένα δείγματα από τις Συλλογές του Μουσείου: φυτά, ορυκτά, απολιθώματα, ερπετά κοχύλια, κοράλλια, πεταλούδες και αφίσες για ανάρτηση στην τάξη.

Οι μαθητές του Β1 γνώρισαν τον πλούτο της ελληνικής φύσης, τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητά της. Όλα αυτά έγιναν πριν την πανδημία, που δεν κατάφερε να αλλάξει τα σχέδιά μας.

Ο Δάσκαλος του τμήματος

Καρατζάς Παρασκευάς

               

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ 2019-20

HELMEPA 2019-20

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019-20 : ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA

“ Βουτιά στον Ωκεανό”

Τμήμα Β1

Οι μαθητές του τμήματος ` για δεύτερη χρονιά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της HELMEPA και  με επιτυχία έκαναν τις 29 από τις 32 δράσεις του προγράμματος. Λόγω των συνθηκών δεν έγιναν οι 3 δράσεις καθώς απαιτούσαν εκπ/κές επισκέψεις, που απαγορεύονται. Όλα τα θέματα είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον, όπως ξεχωριστή ήταν και η προσπάθεια των παιδιών. Τα οικοσυστήματα οι πηγές ενέργειας, ο κύκλος του νερού, η ανακύκλωση, η υπεραλίευση, η κλιματική αλλαγή, η ζωή των ναυτικών, η προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου ήταν κάποια από τα θέματα του προγράμματος. Με παραμύθια, πειράματα, συνθήματα, παιχνίδια, κατασκευές και έρευνα οι μαθητές έμαθαν να είναι υπεύθυνοι και να σέβονται το περιβάλλον.

Καλό καλοκαίρι σε όλα τα παιδιά

Ο Δάσκαλος του τμήματος   Καρατζάς Παρασκευάς

                    

2019 ΕΤΟΣ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ

Σχ.Έτος 2019-20 Δράσεις

Το πρώτο τρίμηνο οι μαθητές του Β1 ασχολήθηκαν με τον Ερωτόκριτο. Αφορμή ήταν “Η Αρετούσα” που διαβάσαμε στο Ανθολόγιό μας, και η ανακήρυξη του 2019 ως “έτος Ερωτόκριτου”. Ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου είναι ένα περιπετειώδης αφηγηματικό ποίημα που γράφτηκε περίπου το 1600 στην Κρήτη. Συγκαταλέγεται στα ωραιότερα έργα της κρητικής λογοτεχνίας και αναγνωρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Αναγέννησης και συνολικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αναζητήσαμε έργα ζωγράφων που τους τροφοδότησε με έμπνευση η ιστορία του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας. Έτσι γνωρίσαμε έργα του Θεόφιλου, του Τσαρούχη, του Κόντογλου, του Μποστ, του Εγγονόπουλου.

Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε διάφορες μουσικές εκδοχές του έργου, και να “παρακολουθήσουμε” την παράσταση του Μουσικού Σχ. Τρικάλων.

Έπειτα από την έρευνά μας, οι μαθητές εμπνεύστηκαν από το αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας και δημιούργησαν όμορφες και ξεχωριστές ζωγραφιές.

Ο Δάσκαλος του Β1

Καρατζάς Παρασκευάς

https://www.youtube.com/watch?v=FeEv6ZbagCM

https://www.youtube.com/watch?v=3AbF2cDOu2Q

https://www.youtube.com/watch?v=q4f3CVg5wYE

https://www.youtube.com/watch?v=ZwpgISLNQCg

 

          

26ο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΑΙΔΙΚΗΣ HELMEPA

26ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων Παιδικής HELMEPA

Το σχολικό έτος 2018-19 το Α1 τμήμα του 2ου Δημ. Σχολείου Ιστιαίας με 10 μαθητές του, συμμετείχε στο Πρόγραμμα “ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA” με τίτλο: “Βουτιά στον Ωκεανό”.

Η HELMEPA  επέλεξε την ομάδα μας να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην 26η Ετήσια Συνάντηση Αντιπροσώπων του Προγράμματος, μετά από αξιολόγηση των δράσεων μας.

Εκπρόσωπός μας ορίστηκε ο μαθητής Δημ. Καλαβάτσης συνοδευόμενος από τον δάσκαλό του Καρατζά Παρασκευά, τη μητέρα του κ. Τσόλλη, και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Εύβοιας κ. Αγγελική Φραντζεσκίδου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Παρασκευή 13 Δεκ  2019 στο κτίριο της εταιρείας μέλους της HELMEPA, COSTAMARE. Επίσης υπήρχε έγκριση των γονέων των μαθητών για τη λήψη και χρήση φωτογραφικού υλικού.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκπροσωπώντας την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Α. Γκίκα και από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία η κα Μ.Κολούντζου.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου τα παιδιά-μέλη αντάλλαξαν εμπειρίες από την περσινή συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα και τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον, στην κοινωνία των ενηλίκων.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, και ξεχωριστά στους 183 μαθητές από τηνΠεριφέρεια Στερεάς Ελλάδας που εμείς από την Εύβοια είχαμε την τιμή να εκπροσωπήσουμε στο Συνέδριο.  Συγχαρητήρια και στους συναδέλφους εκπ/κούς από την Περιφέρεια και όλη την Ελλάδα που εργάστηκαν μαζί με τους μαθητές τους.

Οι μαθητές της Ομάδας μας είναι: Δημήτρης, Αντωνία, Κων/νος, Ορέστης, Αγγελική, Κώστας, Παναγιώτης, Σταύρος, Ευανθία, Χριστίνα

                  

 

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ 2019

Συμμετοχή στην Δράση του Χαμόγελου του Παιδιού ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ

   Οι μαθητές του τμήματος Α1 συμμετείχαν στην δράση που οργάνωσε Το Χαμόγελο του Παιδιού για την 6η Μαρτίου, Σχολική Ημέρα Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό. Με βάση το μήνυμα ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ οι μαθητές δημιούργησαν το δικό τους μήνυμα αφού συζητήσαμε τι είναι bullying και πώς αντιμετωπίζεται. Μπορείτε να δείτε την δημιουργία των παιδιών στην σελίδα της πανελλήνιας δράσης εδώ:

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 2018

Εφημερίδα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Επισκεφτήκαμε τα γραφεία της ηλ. Εφημερίδας palmosev.gr . Γνωρίσαμε πώς γίνεται το “στήσιμο” της εφημερίδας. Τα παιδιά ως μικροί δημοσιογράφοι πήραν μία μεγάλη συνέντευξη από τη δημοσιογράφο και ιδιοκτήτρια της εφημερίδας, κ. Ντελκή. Η συνέντευξη αυτή αναρτήθηκε στη σελίδα της εφημερίδας.

Να ευχαριστήσω τον συνάδελφο κ. Περπατάρη που ήταν μαζί μας σε αυτή την επίσκεψη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ 2018

Ψαράδικο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΨΑΡΑΔΙΚΟ

Ήταν μια πολύ ωραία μέρα για όλους μας αφού υπήρχε μεγάλη ποικιλία ψαριών και θαλασσινών. Τα χέρια των παιδιών γέμισαν “ψαρίλα” και οι ερωτήσεις τους έπεφταν βροχή. Για όλα όμως ο κ. Νίκος είχε τις απαντήσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΦΥΤΩΡΙΟ 2018

Φυτώριο

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΦΥΤΩΡΙΟ

Στόχος της επίσκεψής μας ήταν η επιτόπου παρατήρηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη δημιουργία φυτωρίου. Τα παιδιά φύτεψαν σπόρους, και έμαθαν πώς να φροντίζουν τα φυτά. Επίσης είδαμε πώς γίνεται η καλλιέργεια των μανιταριών. Φεύγοντας πήραμε το μικρό μας φυτώριο και από ένα πανσεδάκι για δώρο.

ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Μουσείο

ΜΟΥΣΕΙΟ – ΕΚΘΕΣΗ  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Στις 18 Μάη – Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων- επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο που υπάρχει στο σχολείο μας. Πρώτα μιλήσαμε για τη δασκάλα Μαρία Παυλίνη που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του. Ύστερα μιλήσαμε για τα εκθέματα του μουσείου και οι μαθητές μπόρεσαν να τα δουν και να τα αγγίξουν.

Μετά από λίγες μέρες κάναμε μια μικρή Έκθεση Λαογραφικού Υλικού.  Τα εκθέματα ήταν των μαθητών, που με χαρά τα έφεραν στο σχολείο.

Το στήσιμο της έκθεσης έγινε με φροντίδα των παιδιών.