Αρχική » Εκπαιδευτικές προτάσεις » Europeana, πηγές για τη μετανάστευση

Europeana, πηγές για τη μετανάστευση

Στην πλατφόρμα Europeana υπάρχουν αξιόλογες πηγές σχετικά με την Μετανάστευση. Υπάρχει ενότητα για τη σημασία της Μετανάστευσης στον Πολιτισμό (Exploring Migration Cultural Heritage) και συλλογή με πολυμεσικό υλικό (κατηγορία Migration Collection). Οι μαθητές/τριες σε ομάδες επισκέπτονται την ιστοσελίδα στους συγκεκριμένους συνδέσμους και αξιοποιούν το υλικό.

Υποστηρικτικό υλικό:

Η ενότητα για την μετανάστευση και τον πολιτισμό

https://pro.europeana.eu/page/europeana-migration

και η συλλογή Μετανάστευση στην ιστοσελίδα Europeana

https://www.europeana.eu/en/collections/topic/128-migration

Β. Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

1) Ο /Η εκπαιδευτικός ζητάει από τους μαθητές/τριες να περιηγηθούν στην ενότητα Μετανάστευση και Πολιτισμός.

https://www.europeana.eu/portal/en/explore/topics/128-human-migration.html

Οι μαθητές/τριες παρουσιάζουν πληροφορίες που τους άρεσαν και ο εκπαιδευτικός δημιουργεί εννοιολογικό χάρτη με τις ιδέες των ομάδων σε ψηφιακή εφαρμογή.

2) Ο /Η εκπαιδευτικός ζητάει από τους μαθητές/τριες να επισκεφτούν τη συλλογή Μετανάστευση https://www.europeana.eu/en/collections/topic/128-migration. Οι μαθητές/τριες εκτελούν Αναζήτηση με την λέξη κλειδί Greece και εικόνες με ελεύθερη άδεια χρήσης. Η αναζήτηση επιστρέφει 31 αποτελέσματα.

Αποτελέσματα αναζήτησης

https://www.europeana.eu/portal/en/collections/migration?f%5BTYPE%5D%5B%5D=IMAGE&q=Greece&view=grid&f%5BREUSABILITY%5D%5B%5D=open

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στις ομάδες τους επιλέγουν όποιο αντικείμενο θέλουν από τη συλλογή και ετοιμάζουν μία παρουσίαση για την τάξη, σε ψηφιακή εφαρμογή της προτίμησης τους.

Ενδεικτικά η παρουσίαση θα μπορούσε να περιλαμβάνει

  • Πληροφορίες για το αντικείμενο
  • Η ιστορία και οι άνθρωποι πίσω από το αντικείμενο
  • Τι θα ήθελες να μάθεις περισσότερο για το αντικείμενο

 

Σημείωση: Η λέξη κλειδί Greece θα μπορούσε να αντικατασταθεί με άλλες χώρες, ανάλογα με την ανθρωπογεωγραφία της τάξης. Η χρήση της λέξης κλειδί, Greece στην συγκεκριμένη περίπτωση, στοχεύει στο να αναδείξει τη διαχρονικότητα της μετανάστευσης και να συνδέσει αντικείμενα της συλλογής με εμπειρίες των μαθητών που έχουν μεγαλώσει κυρίως στην Ελλάδα. Επίσης η αναζήτηση με λέξεις κλειδιά γίνεται για πρακτικούς λόγους καθώς υπάρχουν πολλά τεκμήρια στη συλλογή.

Με τη χρηματοδότηση του προγράμματος “Σημεία Στήριξης” μέσω της Hellenic Hope

Σαν σήμερα

23/4: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από την ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση