Από τη Δημιουργική Γραφή στη ΧοροΑφήγηση

ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Αξιοποίηση του χορού για την υποστήριξη της μάθησης μέσα από δραστηριότητες που έχουν το χαρακτήρα κινητικού παραμυθιού ή χορό-αφηγήσεων.

ΣΤΟΧΟΙ
Ενεργοποίηση τη φαντασίας μέσω της συγγραφής. Εξοικείωση των μαθητών µε το λόγο και τις δυνατότητές του και ανακάλυψη του προσωπικού τρόπου γραφής. Έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους μέσω του χορού. Ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Καλλιέργεια αναγνωστικής απόλαυσης μέσω  βιωματικής δραστηριότητας. Άσκηση δεξιότητας ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου. Καλλιέργεια δεξιοτήτων αναδιήγησης ιστοριών, συναισθημάτων και καταστάσεων μέσω του χορού και διάφορων θεατρικών τεχνικών. Ερεθίσµατα για οµαδικό παιχνίδι, θέατρο, συγγραφή οµαδικού βιβλίου. Ανάπτυξη συνεργασίας, ομαδικότητας. Δημιουργία κλίματος συντροφικότητας. Σωµατική, ψυχική και πνευµατική καλλιέργεια των  µαθητών. Προαγωγή και ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης στην εκπαίδευση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ασκήσεις δημιουργικής γραφής.
•Ακροστοιχίδα με τα αρχικά του ονόματός τους και κάτι χαρακτηριστικό του εαυτού τους
•Τα υλικά μιας ιστορίας / ενός παραμυθιού
•Σύνθεση μιας ιστορίας ο καθένας
•Συγγραφή παραμυθιού, συμμετοχή σε διαγωνισμό
•Εμψύχωση παραμυθιών που έφεραν ή έγραψαν τα παιδιά
Ζωγραφική εξώφυλλου και του δικού μας βιβλίου. Γραφή και σχεδιασμός ενός κειμένου, ποιήματος, χαϊκού. Περιγραφή και σχεδιασμός του αγαπημένου ήρωα των παιδιών. Παντομίμα και σωματική έκφραση του χαρακτήρα του ήρωα. Κινητικά παιχνίδια. Παιχνίδια ρόλων. Δραματοποίηση. Σωματική έκφραση. Αυτοσχεδιασμός, Σύγχρονος χορός. Κινητική – χορευτική αναπαράσταση ενός παραμυθιού και του δικού τους κειμένου.