ταινίες στο μαυροπίνακα

Αρχική / video / ταινίες στο μαυροπίνακα

Ανάμεσα στους Τοίχους (2008)

Η αριστουργηματική ταινία του Λοράν Καντέ (Vers le sud), με θέμα την εκπαίδευση και τη γνώση στη σύγχρονη κοινωνία της δύσης, που δικαίως απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα στο 61ο Φεστιβάλ Καννών 2008.
Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στην τάξη, σε έναν μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία του σήμερα. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στην τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας και είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής πράγμα πρωτόγνωρο για τους μαθητές, όλα αυτά μέχρι τη στιγμή, που ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.

Ούτε Ένας Λιγότερος (1999)

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη σύγχρονη Κίνα είναι αυτό της εκπαίδευσης στις απομακρυσμένες φτωχές επαρχίες, όπου αφενός τα σχολεία λειτουργούν υποτυπωδώς και αφετέρου τα παιδιά, από το δημοτικό ακόμα, αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τα μαθήματα για να εργαστούν και να συνεισφέρουν στην οικογένεια. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα καταγράφει ο Γιμού μέσα από την ιστορία μιας έφηβης που αντικαθιστά για ένα μήνα το δάσκαλο του χωριού και, θέλοντας να τηρήσει την υπόσχεση που του έδωσε, ότι δηλαδή δεν θα βρει ούτε ένα μαθητή λιγότερο όταν επιστρέψει, ξεκινά για την πόλη με σκοπό να φέρει πίσω ένα επτάχρονο παιδί, που άφησε το σχολείο για να βρει δουλειά. Γυρισμένη σε φυσικούς χώρους και με ερασιτέχνες ηθοποιούς, η ταινία συγκινεί με την αλήθεια της, που πηγάζει τόσο από τις “ερμηνείες” όλων όσοι συμμετέχουν όσο και από την εκφραστικότητα της νεαρής πρωταγωνίστριας.

συνέχεια

10 + 1 πιο μυστήρια μέρη στον πλανήτη

Αρχική / δημοσιεύματα / 10 + 1 πιο μυστήρια μέρη στον πλανήτη



Ισπανία – ο κόκκινος ποταμός

Το ποτάμι Rio Tinto, στα βουνά Siera Morena της Ανδαλουσίας, στην Ισπανία είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα παράξενα κοκκινο-κίτρινα νερά του. Τα αλλόκοτα χρώματα του οφείλονται στο γεγονός ότι περνάει από σημεία πλούσια σε διάφορα μεταλλεύματα και πετρώματα, τα οποία είναι υδροδιαλυτά (και αρκετά πλούσια σε οξέα) με αποτέλεσμα να έχει αυτές τις απίστευτες αποχρώσεις!

Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την καταλληλότητα του νερού για οποιαδήποτε χρήση! Μόνο για να το βλέπουν οι επισκέπτες είναι !

Βολιβία – η μεγάλη αλμυρή λίμνη


Περισσότερα: 10 + 1 πιο μυστήρια μέρη στον πλανήτη

animation για περίπλοκες μηχανές

Αρχική / δημοσιεύματα / animation για περίπλοκες μηχανές

These are great mechanical principles…shows the greatness of the human mind

1: Aircraft Radial Engine

2: Oval Regulation

3: Sewing Machines

4: Malta Cross movement – second hand movement used to control the clock

5: Auto Change file mechanism

6: Auto Constant Velocity Universal Joint

7: Gun Ammunition loading system

8: Rotary Engine – an internal combustion engine, the heat rather than the piston movement into rotary movement

9: Inline Engine – it’s cylinders lined up side by side

10: Stirling Heat Engine – a closed-cycle regenerative heat engine with a gaseous working fluid.

18 διευθύνσεις όπου μπορείτε να βρείτε online δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ

Αρχική / video / 18 διευθύνσεις όπου μπορείτε να βρείτε online δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ

Μέρη στο διαδίκτυο όπου μπορεί κανείς να δει ταινίες και ντοκιμαντέρ εντελώς δωρεάν, αλλά και νόμιμα. Από κλασικές δημιουργίες σκηνοθετών όπως ο Γκοντάρ, ο Κουροσάβα, ο Ταρκόφσκι και ο Χίτσκοκ έως σύγχρονες ανεξάρτητες παραγωγές, φιλμάκια μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, απαραίτητη για τη θέαση είναι η γνώση της γλώσσας προβολής της ταινίας, αφού υπότιτλοι δεν υπάρχουν.

  • Openculture.com. Δικαιωματικά αναφέρεται πρώτο. Η συγκεκριμένη σελίδα πρόκειται για ενότητα του ιστοχώρου Openculture και εκτός από την παρουσίαση πηγών όπου μπορεί να βρει κανείς δωρεάν ταινίες και ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνει μια εξαιρετική λίστα επιλεγμένων ταινιών. Εκεί θα βρείτε μαζεμένες ταινίες-σταθμούς όπως Το «Χιροσίμα αγάπη μου», το «Ρασομόν», το «Αντρέι Ρουμπλιόφ» και αρκετές άλλες. Κάποιες από τις ταινίες είναι διαθέσιμες μόνο για χρήστες εντός των ΗΠΑ, ενώ άλλες ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος του δημιουργού ή της εταιρείας παραγωγής (π.χ. αυτό συνέβη με κάποια φιλμάκια μικρού μήκους του Λιντς).

  • MoviesFoundOnline.com. Πρόκειται για ταινίες που δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και αποτελούν «κοινό κτήμα» (public domain).

  • Archive.org. Πρόκειται για επιμέρους ενότητα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Internet Archive. Εδώ περιλαμβάνονται ταινίες μικρού μήκους, βωβές ταινίες και τρέιλερ, διαθέσιμα όχι μόνο για online προβολή αλλά και για κατέβασμα.

  • Youtube Movies. Οι τίτλοι που περιλαμβάνει δεν είναι και οι πιο γνωστοί, ωστόσο μπορεί να πετύχετε αρκετές αναγνωρίσιμες ταινίες (π.χ. έχει αρκετές ταινίες του Μπρους Λι). Κάποιες από τις ταινίες μπορεί να μην είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, οι περισσότερες ωστόσο παίζουν κανονικά.

  • Ubu Web. Εξαιρετικά ενδιαφέρον site που περιλαμβάνει δεκάδες πειραματικά φιλμάκια, ντοκιμαντέρ και κλιπάκια γυρισμένα από γνωστούς ή και όχι-πάντα-τόσο-γνωστούς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους μπορείτε να βρείτε έργα δημιουργών όπως ο Γκοντάρ, ο Γκρίναγουεϊ και ο Όρσον Ουέλς. Κάποια από τα έργα, μάλιστα, είναι διαθέσιμα και για κατέβασμα.

  • BMovie Classics. Ο τηλεοπτικός σταθμός AMC (που έχει στο ενεργητικό του τη θρυλική σειρά “The Prisoner” του 60 και τα γνωστά και πρόσφατα “Breaking Bad” και “Mad Men”) δημιούργησε μια ενότητα αφιερωμένη στις B-Movies φαντασίας. Οι λάτρεις του είδους σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Μπορεί μάλιστα να πετύχετε και κάποια γνωστά ονόματα, όπως αυτό του Κάρπεντερ και του Κλάους Κίνσκι.

  • Classic Cinema Online. Παλιές ταινίες έως και τη δεκαετία του 60, από κάθε είδος: περιπέτειες, θρίλερ, ντοκιμαντέρ, βιογραφίες, κωμωδίες, animation κ.α.

  • ClearBits Movies. Περιλαμβάνει υλικό που δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, διαθέσιμο για ελεύθερο κατέβασμα.

  • Creative Commons. Λίστα με ταινίες και φιλμάκια που έχουν δημιουργηθεί υπό καθεστώς Creative Commons. Συνήθως δεν υπάρχουν απευθείας προβολές αλλά links προς τις σελίδες της εκάστοτε δημιουργίας, όπου όμως μπορείτε να τη δείτε ή ακόμα και να την κατεβάσετε.

  • Europa Film Treasures. Μεγάλος κατάλογος ευρωπαϊκών φιλμ κάθε είδους: από κωμωδίες έως ταινίες επιστημονικής φαντασίας και από γουέστερν σε animation. Περιλαμβάνει και μηχανή αναζήτησης που μπορεί να περιορίσει τα αποτελέσματα αν χώρα, είδος, χρονική περίοδο, δημιουργό κλπ.

  • Free Movies Online. Εύχρηστο website με με αρκετά μεγάλη συλλογή και παρουσίαση ταινιών που πλέον αποτελούν κοινό κτήμα. Περιλαμβάνει συνοδευτικές πληροφορίες για κάθε ταινία, ενώ εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο έχει αποδεσμευτεί από πνευματικά δικαιώματα.

  • Film Annex. Μια από τις μεγαλύτερες βάσεις με δωρεάν ταινίες, διαθέσιμες για online προβολή ή ακόμη και για κατέβασμα. Εδώ μπορείτε να βρείτε παλιές, κλασσικές ταινίες καθώς επίσης και ανεξάρτητα φιλμ. Στις προβολές ενδέχεται να εμφανίζονται διαφημίσεις.

  • Free Movies Cinema. Εδώ θα βρείτε παλιές αλλά και νεότερες ταινίες, b-movies, ντοκιμαντέρ και επεισόδια παλιών τηλεοπτικών σειρών.

  • NBF.ca. Πρόκειται για έναν δικτυακό τόπο που συγκεντρώνει ταινίες που έχουν παραχθεί από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου του Καναδά. Υπάρχουν αρκετές ταινίες διαφόρων ειδών, διαθέσιμες στα αγγλικά και τα γαλλικά.

  • Free Documentaries.org. Ο συγκεκριμένος ιστοχώρος «εξειδικεύεται» στην προβολή «προβοκατόρικων» ντοκιμαντέρ τύπου Zeitgeist, Supersize me κλπ.

  • SnagFilms. Άλλος ένας χώρος όπου μπορείτε να βρείτε πολλά δωρεάν ντοκιμαντέρ.

  • Best Online Documentaries. Ό,τι λέει ο τίτλος. Online ντοκιμαντέρ για διάφορα θέματα: πολιτική, επιστήμη, ιστορία, βιογραφίες, υγεία, θρησκεία κ.α.

  • Documentary Film Network. Site που αρχειοθετεί ντοκιμαντέρ και τα διαθέτει δωρεάν.

tvxs.gr

γιατί δεν έμαθες, παιδί μου, γράμματα

Αρχική / δημοσιεύματα / γιατί δεν έμαθες, παιδί μου, γράμματα

Toυ Λουκά Βλάχου
Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ
Σε πρόσφατο άρθρο του ο Γ. Μπαμπινιώτης αναρωτιέται: «Εχει μέλλον η Παιδεία στη χώρα μας;». Και απαντά: «Αν δεν έχει μέλλον η Παιδεία, δεν θα έχει μέλλον ούτε και η χώρα μας». Στο ίδιο άρθρο επισημαίνει επίσης ο κ. Μπαμπινιώτης κάτι ουσιαστικό: Να αφήσουμε, προτείνει, τη στείρα απομνημόνευση πληροφοριών που θα ξεχαστούν σύντομα και είναι βαρετές και να επικεντρωθούμε στα θέματα που διαμορφώνουν στους νέους οράματα, αλλά κυρίως ουσιαστική μόρφωση, καλλιέργεια και δημιουργικότητα.
Με τη λέξη «η χώρα μας», φαντάζομαι, εννοεί ο κ. Μπαμπινιώτης όλους μας, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, πολιτικούς και γενικότερα όλους τους πολίτες. Δίνεται λοιπόν η εντύπωση από την ανάγνωση του άρθρου ότι η κοινωνία μας (η χώρα μας) διαθέτει τις αξίες που αναφέρονται και απλώς «παρέλειψε» να τις μεταφέρει στην εκπαίδευση, πιθανά λόγω κακής στρατηγικής στην εκπαιδευτική πολιτική.
Γεννιούνται όμως μια σειρά από νέα ερωτήματα:Περισσότερα: γιατί δεν έμαθες, παιδί μου, γράμματα