Παιχνίδια με το φως και τη σκιά…

«….Λευκό μου σεντονάκι, λάμπα μου τρελή ποια αγάπη τάχα μας φυσάει. Βάλε στην σκιά σου τούτο το παιδί που δεν έχει απόψε που να πάει….»,

Διονύσης Σαββόπουλος*

Με ένα σεντόνι και με μια λάμπα μπορείτε να κάνετε πολλά παιχνίδια με τη σκιά σας και να προσφέρετε ένα απολαυστικό θέαμα στην οικογένειά σας. Μπορείτε να κρεμάσετε ένα λευκό σεντόνι στην αυλή, το μπαλκόνι, το σαλόνι, το δωμάτιό σας ή να αξιοποιήσετε μια λευκή κουρτίνα, ήδη κρεμασμένη. Στη συνέχεια να μπείτε πίσω από το σεντόνι και λίγο πιο πίσω από εσάς να τοποθετήσετε τον προβολέα ή τον φακό. Έτσι μπορείτε να:

  • παίξετε με το σώμα σας, κάνοντας διάφορες κινήσεις ,
  • πειραματιστείτε με το μέγεθος της σκιάς (όσο πιο κοντά είστε στο φως τόσο μεγαλύτερη η σκιά σας) ,
  • παίξετε με τα αγαπημένα σας παιχνίδια και τις σκιές τους,
  • παίξετε με διάφορα αντικείμενα του σπιτιού
  • παίξετε με τα κατοικίδια σας .

Σκεφτείτε μια ιστορία και να την αναπαραστήσετε με παντομίμα o χορέψετε στον ρυθμό του αγαπημένου σας τραγουδιού , σχηματίσετε φιγούρες διαφόρων ζώων με τα χέρια και το σώμα σας, …και ότι άλλο φανταστείτε!!

Υλικά:

– λευκό σεντόνι/κουρτίνα

– προβολέας ή φακός

– χαρτόνι

– μολύβι

– καλαμάκια

– ψαλίδι

– κόλλα

Με τα υλικά που σας προτείνουμε, μπορείτε να δημιουργήσετε δικές σας φιγούρες, να τις κόψετε και να τις κολλήσετε σε καλαμάκια! Αυτοί θα είναι οι ήρωες για να δημιουργήσετε μια ιστορία και να παίξετε με αυτούς. Ένα θέατρο σκιών στο σπίτι όλο δικό σας!

 

Λίγα λόγια για το θέατρο σκιών…..

Θέατρο Σκιών Το Θέατρο Σκιών και τα παιχνίδια με τις σκιές είναι το πιο παλιό είδος λαϊκού θεάματος. Ως τέχνη αναπτύχθηκε τον 11o με 12o αι.μχ. στις χώρες της Ν.Α. Ασίας Παίζεται με ημιδιαφανείς ζωγραφισμένες εικόνες συνήθως πάνω σε χαρτί, δέρμα ή άλλα ημιδιάφανα υλικά επάνω σε μια λευκή οθόνη που φωτίζεται από πίσω. Οι καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών χειρίζονται και κινούν τις φιγούρες κρατώντας τις ειδικές λαβίδες που είναι προσαρμοσμένες κάθετα πάνω τους, επιτυγχάνοντας κινήσεις που δίνουν την αίσθηση της ζωντάνιας και της ευλυγισίας, μιμούνται διαφορετικές φωνές και ρόλους, τραγουδούν για τις ανάγκες της παράστασης συνοδευόμενοι με ζωντανή ορχήστρα. Στην Ελλάδα το Θέατρο Σκιών έγινε γνωστό με τη μορφή του λαϊκού ήρωα “Καραγκιόζη”, περίπου το 1809.

Βιβλιογραφία:

© Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος από το  υλικό: Φως φανάρι!

*Από τον δίσκο Δέκα χρόνια κομμάτια, Lyra 1975. Στίχοι-μουσική: Διονύσης Σαββόπουλος