Π.Ε.

Ιστότοπος – Πύλη για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Δημοσιευμένο από τον Γιάννης Οργανόπουλος στο Ιουνίου 14, 2011 

 

Φωτογραφία: Γιάννης Δημητριάδης, δάσκαλος.

 «Διαδίκτυο και Π.Ε.: Ο Ιστότοπος – Πύλη του Υπ. Π.Ε. Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας» 

   Αγαπητές και αγαπητοί συνάδερφοι, 

 Η προσπάθεια αξιοποίησης διαδικτυακών πηγών στην εκπαιδευτική διεργασία είναι πλέον αυτονόητη. Η πλοήγηση στο διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα σε κάθε  ενδιαφερόμενο να αντλήσει πληροφόρηση και να προσεγγίσει θέματα σχετικά και με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.). Πλην όμως, ο τεράστιος αριθμός των πηγών απαιτεί όλο και περισσότερο χρόνο για την προσπέλαση και επιλογή/αξιοποίηση ορισμένων από αυτές. 

   Εκτός από τις μηχανές αναζήτησης, είναι δυνατόν οι αξιοποιητές του διαδικτύου να διευκολυνθούν με τη χρήση ορισμένων Ιστότοπων – Πυλών, των οποίων τα επιλεγμένα, με συγκεκριμένα κριτήρια, περιεχόμενα και παραπομπές, εύκολα και γρήγορα προσανατολίζουν και οδηγούν προς την «κατάλληλη πηγή».  Βέβαια, η λήψη απόφασης για την επιλογή και αξιοποίηση της οποιασδήποτε «κατάλληλης πηγής», εξακολουθεί να ανήκει στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο. 

    Ο Ιστότοπος – Πύλη του Υπευθύνου Π.Ε. Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας, που  φιλοξενείται σε χώρο του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) 

 www.yppe.gr με αναπροσανατολισμό στο  http://dipe.pie.sch.gr/ypperpi 

 έχει δημιουργηθεί και συντηρείται με σκοπό την επίτευξη της πιο πάνω προσδοκίας. Δηλαδή, να αξιοποιείται ως εργαλείο ενημέρωσης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε. Ο συγκεκριμένος  Ιστότοπος – Πύλη μεταξύ των βασικότερων περιεχομένων – Συνδέσμων, περιλαμβάνει τα εξής: 

 «Νέα – Ανακοινώσεις», «Ημερίδες – Σεμινάρια – Συνέδρια», «Διαθέσιμες εργασίες Π.Ε. ανά θεματικό άξονα», «Κείμενα για Αειφόρο Ανάπτυξη – Π.Ε. –  Εκπ/ση για το Περιβάλλον & την Αειφορία», «Αποφάσεις – Εγκύκλιοι για την Π.Ε.», «Υπεύθυνοι Π.Ε. – Ο ρόλος τους», «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)», «Δίκτυα Π.Ε.», «Εκπαιδευτικό υλικό ανά θεματικό άξονα διαθέσιμο στο διαδίκτυο», «VIDEOS», «Βιβλιογραφία & διαθέσιμα βιβλία στο διαδίκτυο», «Εκπαιδευτική Μεθοδολογία»,  «Ενδεικτικά Σχέδια Εργασίας», «Ορολόγιο – Γλωσσάρι», «Χρήσιμοι Ιστότοποι – Πύλες», «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚυΟ)», «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών», «Προτάσεις για εκπαιδευτικές επισκέψεις», «Παγκόσμιες Ημέρες», «Άρθρα απόψεις εκπ/κών», «Νομοθεσία για το Περιβάλλον», «ΜΜΕ και Περιβάλλον» «Φωτογραφικά θέματα» κ.α.  

 Τον ίδιο Ιστότοπο – Πύλη θα βρείτε και στη διεύθυνση: 

 http://users.sch.gr/organopoulos  

 με μόνη διαφορά την αρχική σελίδα, όπου εμφανίζεται η «Guernica» του Pablo Picasso, (1937: ελαιογραφία 3,5m X 7,5 m). Η ανάρτηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, μιας και το 2011 στο πλαίσιο της δεκαετίας της Εκπαίδευσης για την Αειφορία (2005 – 2014), ως θεματικό έτος είναι αφιερωμένο στην «Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Κάνοντας κλικ πάνω στον πίνακα του Picasso ανοίγει σε «νέο παράθυρο» ένα πολύ ενδιαφέρον μάθημα σχετικό με την ανάλυση του συγκεκριμένου πίνακα, στον Ιστότοπο της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.  

 Καλή πλοήγηση,  

 Περιμένουμε τα σχόλιά σας, 

 Γιάννης Οργανόπουλος, Δάσκαλος,
ΜΔΕ στις Επιστήμες της Αγωγής
Υπεύθυνος Π.Ε. Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας
  

 Φύσεως έργα (Δασική περιοχή Παλαιάς Σκοτίνας Πιερίας. Φωτο: Γιάννης Οργανόπουλος) 

«Φύσεως έργα: Προσευχή» (Δασική περιοχή Παλαιάς Σκοτίνας Πιερίας)
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ (ΕΠΑ)

 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)

Αφήστε μια απάντηση