Αρχική » 2019 » Δεκέμβριος

Αρχείο μηνός Δεκέμβριος 2019

Ιστορικό

Translate

ΑΛΓΟΡΙΘΜΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Για να λειτουργήσει ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής χρειάζεται εντολές από τον άνθρωπο. Μια ακολουθία εντολών που είναι κατανοητές από τον Η.Υ. ονομάζεται πρόγραμμα.

Μια σειρά από οδηγίες (βήματα σε συγκεκριμένη σειρά) για την εκτέλεση μιας εργασίας ή τη λύση ενός προβλήματος ονομάζεται αλγόριθμος.

alkhowarizmiΗ λέξη αλγόριθμος προέρχεται από το όνομα του Πέρση μαθηματικού του 8ου αιώνα Αλ Χουαρίζμι (Abu Ja’far Mohammed ibn Musa Αl-Khwarismi), η οποία περιείχε συστηματικές τυποποιημένες λύσεις αλγεβρικών προβλημάτων. Πέντε αιώνες αργότερα, η μετάφραση των συγγραμμάτων του στα Λατινικά άρχιζε με τη φράση «Algorithmi dixit …» (ο Αλγόριθμος λέει …). Έτσι το όνομά του ταυτίστηκε με τη περιγραφή του τρόπου επίλυσης κάποιου προβλήματος.

Ασκήσεις Επιλογής

Άσκηση 1
Να επιλύσετε την παρακάτω λογική συνθήκη αν οι μεταβλητές x, y και z έχους τις τιμές 3, 9 και -4 αντίστοιχα:

((x > y) ΚΑΙ (x + 4 < y - 6)) Η (ΟΧΙ(z - x > y^2) ΚΑΙ (z^2 < (x+y)^2))
((x > y) ΚΑΙ (x + 4 < y - 6)) Η (ΟΧΙ(z - x > y^2) ΚΑΙ (z^2 < (x+y)^2))
((3 > 9) ΚΑΙ (3 + 4 < 9 - 6)) Η (ΟΧΙ(-4 - 3 > 9^2) ΚΑΙ (-4^2 < (3+9)^2))
((3 > 9) ΚΑΙ (7 < 3)) Η (ΟΧΙ(-7 > 81) ΚΑΙ (16 < 144))
(ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ) Η (ΟΧΙ(ΨΕΥΔΗΣ) ΚΑΙ ΑΛΗΘΗΣ)
(ΨΕΥΔΗΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΗΣ) Η (ΑΛΗΘΗΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΗΣ)
ΨΕΥΔΗΣ Η ΑΛΗΘΗΣ
ΑΛΗΘΗΣ

Άσκηση 2
Μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας παρέχει υπηρεσίες παροχής internet στους συνδρομητές της. Σύμφωνα με τα οικονομικά προγράμματα που έχει ανακοινώσει, προσφέρει 120MB δωρεάν με πάγιο 12€ και στην συνέχεια 0,65€ για κάθε επιπλέον MB που κατεβάζουν στο κινητό τους από το internet. Να γίνει αλγόριθμος που θα διαβάζει τον αριθμό των MB που κάποιος συνδρομητής κατέβασε στο κινητό του και να υπολογίζει και εκτυπώνει το ποσό που πρέπει να καταβάλει στην εταιρεία.

Αλγόριθμος Mobile_Internet
   ! Διάβασε τον αριθμό των MB που κάποιος χρήστης κατέβασε
   Διάβασε MB
   χρέωση <- 12
 
   ! Αν κατέβασες παραπάνω από 120MB πρέπει να χρεωθείς για την επιπλέον ποσότητα
   Αν MB > 120 τότε
      χρέωση <- χρέωση + (MB - 120) * 0,65
   Τέλος_αν
 
   Εκτύπωσε χρέωση
Τέλος Mobile_Internet

Άσκηση 3
Σε μία χώρα της Ε.Ε. οι κρατήσεις των ιδιωτικών υπαλλήλων υπολογίζονται βάσει της ηλικίας τους. Έτσι για τους 30 και άνω ετών η φορολόγηση είναι 22% του μισθού τους, ενώ για τους υπόλοιπους είναι 19%. Να γίνει πρόγραμμα που θα διαβάζει την ηλικία και τον μισθό ενός υπαλλήλου και θα υπολογίζει και θα εμφανίζει πόσες είναι οι κρατήσεις του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ κρατήσεις_εργαζόμενου
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
  ΑΚΕΡΑΙΕΣ: ηλικία2
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: μισθός, κρατήσεις
ΑΡΧΗ
  ΔΙΑΒΑΣΕ ηλικία, μισθός
  ΑΝ ηλικία >= 30 ΤΟΤΕ
    κρατήσεις <- μισθός * 22/ 100
  ΑΛΛΙΩΣ
    κρατήσεις <- μισθός * 19/ 100
  ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ κρατήσεις_εργαζόμενου

Δομή Ακολουθίας

Η δομή της ακολουθίας είναι η πιο απλή απο τις τρείς δομές . Στη δομή αυτή οι εντολές που περιγράφουμε εκτελούνται όλες η μια μετά απο την άλλη , ακολουθιακά!

Μορφές Δομής Επανάληψης

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα θα μελετήσουμε τρεις διαφορετικές δομές επανάληψης, την δομή επανάληψης «ΓΙΑ…ΑΠΟ…ΜΕΧΡΙ…» ή πιο απλά «για», την δομή επανάληψης «ΟΣΟ…ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ» και την δομή επανάληψης «ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ…ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ».

Δομή Επανάληψης

Η διαδικασία της επανάληψης είναι ιδιαίτερα συχνή, σε πλήθος προβλημάτων στα οποία θα πρέπει να επαναληφθούν οι ίδιες ακριβώς εντολές, πολλές φορές προκειμένου να γίνει εισαγωγή των δεδομένων, η επεξεργασία τους ή ακόμη και η εμφάνιση των αποτελεσμάτων. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουμε πώς επαναλαμβάνονται στον αλγόριθμό μας οι εντολές αυτές παρά να τις γράψουμε πολλές φορές!

Οι μορφές της Δομής Επιλογής

Οι μορφές της Δομής Επιλογής

Υπάρχουν τέσσερις μορφές επιλογής :

1. Η Απλή Επιλογή
2. Η Σύνθετη Επιλογή
3. Η Πολλαπλή Επιλογή , και
4. Η Εμφωλευμένη Επιλογή

 

Η απλή επιλογή

Διάγραμμα ροής της απλής επιλογής

Τη δομή της απλής επιλογής τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να εκτελεστεί μια ομάδα (σειρά) εντολών, όταν ισχύει μια συνθήκη. Η ομάδα εντολών μπορεί να αποτελείται από μια εκχώρηση, είσοδο, έξοδο, κάποια άλλη δομή επιλογής ή ακόμη και επανάληψης.
Οι εντολές οι οποίες περιέχονται σε μια δομή επιλογής γράφονται η μια κάτω από την άλλη αλλά με μια μικρή εσοχή έτσι ώστε να γίνεται εμφανές που αρχίζει, που τελειώνει και τι περιέχει η δομή της επιλογής. Αυτό μας βοηθάει και στην ευκολότερη εύρεση και διόρθωση των λαθών που τυχόν υπάρχουν, έτσι παρόλο που δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τις εσοχές προτιμάμε να γράφουμε με αυτό τον τρόπο.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

 

Δείτε το στο slideshare.net

 

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Δομή Επιλογής

Η δομή επιλογής είναι μια δομή ελέγχου και είναι από τις βασικότερες δομές για την ανάπτυξη ενός προγράμματος.

Χρησιμοποιείται όταν κατά την εκτέλεση ενός αλγορίθμου/ προγράμματος θα πρέπει να ελέγξουμε μια κατάσταση (συνθήκη) και ανάλογα να εκτελέσουμε ή όχι κάποιες εντολές.

Στα περισσότερα προβλήματα είναι απαραίτητο να γίνονται κάποιοι έλεγχοι δεδομένων και ανάλογα με το αποτέλεσμα που δίνουν επιλέγονται οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Για τη διατύπωση των ελέγχων χρησιμοποιούνται λογικές εκφράσεις που λέγονται συνθήκες.

Με τη δομή επιλογής μπορεί:

  • να πραγματοποιηθεί έλεγχος κάποιας συνθήκης
  • να πραγματοποιηθεί η λήψη απόφασης μεταξύ δύο διαφορετικών καταστάσεων, εκ των οποίων η μία είναι αληθής και η άλλη ψευδής.

 

 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση