Olga Passalidou's blog

Ένας χώρος δημιουργικής εξερεύνησης

Sticky Toffee Pudding (a US version)

Δεκ 20186
ΧΕ1

     Έρχονται Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή (όπως και οι περισσότερες άλλες μεγάλες) στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό. Στους περισσότερους και περισσότερες τρέχουν τα σάλια σκεφτόμενοι/ες τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών, φτιαγμένα με μεράκι από την νοικοκυρά του σπιτιού, ή αγορασμένα μετά από ενδελεχή εξέταση (προσωπική ή μέσω ερωτήσεων) από το ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει το καλύτερο.

    Όμως πλέον έχουμε πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου σε συνταγές από όλο τον κόσμο. Γιατί να μην διευρύνουμε τις επιλογές μας δοκιμάζοντας κάτι νέο; Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα γλυκό. Νομίζω ότι αξίζει να το ετοιμάσετε. Πρόκειται για ένα cake με χουρμάδες με καραμέλα.

Warm Date Cake with Toffee Sauce [Sticky Toffee Pudding]

Ingredients

Cake

  1.    340 grams or about 2 1/4 cups dried dates
  2.    2 1/4 cups (530 ml) boiling water
  3.    1 1/2 teaspoons baking soda
  4.    115 grams unsalted butter, melted
  5.    3/4 cup (150 grams) granulated sugar
  6.    2 tablespoons (25 grams) light or dark brown sugar
  7.    2 large eggs
  8.    1/4 teaspoon fine sea or table salt
  9.    1 2/3 cups (210 grams) all-purpose flour

Sauce

  1. 8 tablespoons (115 grams) unsalted butter, melted
  2. 1 cup (235 ml) heavy or whipping cream
  3. 1 cup plus 2 tablespoons (215 grams) brown sugar (dark preferably)
  4. 2 teaspoons vanilla extract

To serve

  • Unsweetened whipped cream (optional, but really an essential part)
  • A few flakes of sea salt
  • Fresh mint leaves (if you can find them…)

       Make the cake:

      Pit and roughly chop dates and place them in a heatproof bowl. Pour boiling water over them and stir in the baking soda. Cover the bowl and set it aside for 30 minutes.

      Meanwhile, heat oven to 175°C. Butter your baking pan (the original recipe calls for a 25,4 x 25,4 one, so you will need to make adjustments depending on what you have). As an extra precaution, if you’re nervous about sticking (although this cake should not), you can line the bottom with a fitted rectangle of parchment paper.

       Blend date-water mixture in a blender or food processor until smooth. In a large bowl, combine the melted butter and sugars. Whisk in eggs, then salt. Stir in the flour, then date puree. Pour the batter into the prepared pan and bake for 25 to 30 minutes, until a toothpick inserted into the center comes out clean.

       To serve it rustic-style, as we did, let it cool in the pan on a cooling rack. If you’d like to transfer it later to a serving plate, let cool in the pan for 20 minutes, then flip it out onto a cooling rack, removing the parchment paper if you used it.

       Make the sauce:

       Combine butter, cream, sugar and vanilla in a larger saucepan than you think you’ll need (about 3 liters should be fine) over medium heat and bring to a simmer. Whisk for about 10 minutes, until the mixture thickens slightly.

       To serve:

      Cut the cake into squares (still warm is just fine). Drizzle each slice with toffee sauce, a pinch of sea salt, and top with a dollop of whipped cream, if desired. Sprinkle with fresh mint leaves, if you have them.

Πηγή:https://smittenkitchen.com/2014/11/date-cake-with-toffee-sauce/

Μια άλλη εκδοχή αυτού το παραδοσιακού γλυκού: https://www.youtube.com/watch?v=fI_XO7lP9hU

από κάτω από: Για Ξεχωριστές Περιστάσεις, Μαγειρική| με ετικέτα  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Sticky Toffee Pudding (a US version)    

Τα σχόλια είναι κλειστά.


Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων